Hoe maak je een goed profielwerkstuk? 10 super handige profielwerkstuk tips

Hé héee eindelijk in het laatste jaar van jouw middelbare school carrière aangekomen. Voordat je mag zweten voor jouw CE in mei moet je voor die tijd als een Havoër of een Vwo’er nog even een profielwerkstuk (PWS) in elkaar zetten. In dit artikel lees je 10 tips die handig kunnen zijn voor wanneer je jouw profielwerkstuk aan het maken bent.


1. Begin met het maken van de inhoudsopgave

Huh? inhoudsopgave maak je meestal toch pas als het werkstuk af is? Voor grote projecten als een profielwerkstuk, werkt je efficiënter als je begint met het maken van de inhoudsopgave.

Jouw inhoudsopgave is dan meteen ook jouw to-do-list, want de hoofdstukken die in jouw inhoudsopgave staat, ga je uiteindelijk een voor een schrijven. Spendeer tijd door uit te zoeken wat voor informatie je op wilt nemen in jouw profielwerkstuk en wat de (sub)hoofdstukken worden.

Dit hoeft nog niet de definitieve inhoudsopgave te zijn. Door eerst een globale inhoudsopgave te maken, geef je jezelf en jouw team een globaal idee van wat je/jullie de komende maanden moet(en) doen. Het is normaal dat je tijdens het maken van jouw profielwerkstuk veel dingen weg gaat halen en dingen toe gaat voegen aan jouw inhoudsopgave.

Het uitzoeken van wat je allemaal op wilt nemen in jouw inhoudsopgave neemt veel tijd in beslag, maar als het eenmaal hebt, kun je heel gericht te werk gaan. Bovendien hou je de boel een stuk overzichtelijker als je weet wat er nog aan het profielwerkstuk moet gebeuren.

Er ontstaat ook minder snel ruzies als jij en jouw teamgenoten van te voren al weten wie wat moet doen.


2. Werk niet per se met je beste vrienden

Kijk je al paniek rond opzoek naar jouw beste vrienden in de klas, wanneer de PWS coördinaat vertelt dat je jouw profielwerkstuk (het liefst) samen met twee of drie mensen moet maken?

Het is logisch dat je met jouw beste vrienden samen wilt werken, maar in het geval van een profielwerkstuk maken moet je eigenlijk samen werken met mensen die dezelfde interesses met je delen.

Bovendien zul je ook merken als je met mensen werkt die je normaal niet samenwerkt, het proces heel anders (op een positieve) manier verloopt, want:

  • Je hebt minder moeite om harde afspraken over deadlines te maken.
  • Je durft beter aan te geven dat een bepaald idee niet zo goed (sh*t) is, zonder dat je bang bent dat je de persoon kwetst.
  • Mensen die je nog niet zo goed kent, kunnen vernieuwende ideeën met zich meebrengen.
  • Je hebt minder snel de neiging om te kletsen en wordt minder snel afgeleid.

Het is dus geen ramp als je niet met jouw besties werkt. Met de bovenstaande redenen zie je waarom je met andere mensen ook goed kunt werken.

Het is ook in sommige gevallen mogelijk om alleen te werken. Echter, veel scholen willen dat liever niet, want per profielwerkstuk is er een begeleider nodig. Vaak is er maar een beperkte aantal profielwerkstuk-begeleiders op school.


3. Maak veel foto’s en video’s tijdens het proces

Foto’s en video’s maken van wat je aan het doen bent is echt een aanrader. Verwerk de foto’s in jouw verslag om het visueler te maken. De video’s van het proces kun je editen en bij jouw profielwerkstuk presentatie laten zien. Als je een (nuttige) video hebt, is dit echt een bonus.


4. Zorg dat je al veel gedaan hebt als je jouw proefversie inlevert

Ergens halverwege de PWS deadline is er vaak een moment wanneer je jouw proefversie in moet leveren. Het is jammer als je op op dat moment nog maar weinig geschreven hebt, want dit is hét moment wanneer jouw begeleider de ingeleverd stukken kan lezen en gelijk feedbacks kan geven.

Hoe meer je gedaan hebt, hoe meer feedbacks en tips je terug kunt krijgen. De feedbacks die de begeleiders geven, heb je echt wat aan. Verwerk deze feedbacks en tips in jouw werkstuk, zodat je een nóg betere eindversie in kunt leveren.

Sommige begeleiders halen zelfs ook de spellingsfouten voor je eruit nadat hij/zij jouw proefversie gelezen heeft. Super chill is dat!


5. Let op spellings- en taalfouten

Het leest niet lekker als je allerlei kromme zinnen en spelingsvouten hebt in jouw verslag. Vraag een ander om jullie/jouw profielwerkstuk na te lezen en de spellingsfouten eruit te halen. Omdat je jouw verslag al zo vaak gelezen hebt, gebeurt het soms dat je de fouten niet meer ziet en daardoor over de fouten leest.


6. Maak goede afspraken

Een goed profielwerkstuk begint met het maken van goede afspraken. Goede afspraken maak je met jouw groep en jouw begeleider. Kom deze afspraken ook na! Mocht je afgesproken hebben om met jouw groepje na school in het scheikunde lokaal aan een experiment te werken, zorg dat je daar ook bent. Je voorkomt ook onnodige irritaties en ruzies als er van ter voren goede afspraken gemaakt zijn over de takenverdeling.

Het gehele proces verloopt echt soepeler als er goede afspraken gemaakt zijn.


7. Vraag hulp aan het profielwerkstuk team

Heel veel hogescholen en universiteiten kunnen je helpen met het maken van jouw profielwerkstuk. Sommige organiseren onder andere profielwerkstukdagen waarbij studenten je helpen met het bedenken van een onderwerp, jouw deelvragen verbeteren, informatie opzoeken etc. Bovendien kunnen ze je helpen met het uitvoeren van experimenten en onder begeleiding gebruik laten maken van apparaten die je normaal niet tot jouw beschikking zou hebben. Op websites van sommige hogescholen en universiteiten vind je meer informatie over bepaalde onderwerpen.

Paar van deze profielwerkstukteams:

Klik op een van deze links om op hun PWS pagina te komen.

Hoge School Rotterdam
Zuyd
Rijksuniversiteit van Groningen (Bètasteunpunt)
TUDelft (!!)
Universiteit van Amsterdam
Radboud Universiteit
Universiteit Leiden (Loket Profielwerkstukken)
Universiteit van Wageningen (PWS team)
Van Hall Larenstein


8. Rond het vroeg af

Het profielwerkstuk rond je af in het laatste jaar wanneer je al super veel stress hebt van andere schoolzaken; Toetsweken overleven, zorgen dat je niet achterloopt met vakken, examenstof snappen en dan is er nog een profielwerkstuk dat je even af moet maken en een presentatie hierover moet geven. Pfff…..

Een profielwerkstuk neemt veel tijd in beslag en het levert super veel stress op als je nog veel andere dingen voor school moet doen. Het is beter dat je veel in het begin gedaan hebt dan op het eind wanneer de deadline bijna in zicht komt. Zo voorkom je dat je jouw werkstuk op het eind af gaat raffelen en een incompleet profielwerkstuk inlevert. Incompleet werkstuk gaat ten koste van je cijfer!


9. Gebruik Wikipedia niet als bron

Wikipedia is echt mijn best buddy. Het maakt niet uit wat voor informatie je nodig hebt, er is altijd wat te vinden op Wikipedia. Je kunt hier snel informatie lezen en vinden.

Het is dus heel aantrekkelijk om Wikipedia als bron te gebruiken voor jouw profielwerkstuk, maar dat wordt sterk afgeraden. Als je een professionele bronnenlijst wilt, kun je beter Wikipedia helemaal vermijden. Twee redenen waarom:

Geen auteur

  • Je kunt niet achter komen wie de auteurs van de geschreven teksten precies zijn. Iedereen op het internet kan op Wikipedia informatie toevoegen/weghalen.

Geen datum

  • In jouw bronnenlijst moet je de datum opgeven van wanneer de gebruikte bron gepubliceerd is. Op Wikipedia zie je alleen de datum van wanneer de pagina voor het laatst bijgewerkt is. Voor gevallen van bronnen zonder datum kun je in jouw literatuurlijst “z.d” (zonder datum) noteren, maar het ziet er niet heel netjes uit als veel van jouw bronnen geen datum hebben.

Wat je wel kun doen is, is op de voetnoten klikken die vaak aan het einde van een Wikipedia paragraaf te vinden zijn. Deze voetnoten verwijzen naar een referentie/bronnenlijst van informatie die gebruikt is bij het maken van de Wikipedia pagina van een onderwerp waarover je informatie zoekt.

Mocht de bron een website zijn, kun je doorklikken naar die site. Die website kun je dan noteren in jouw bronnenlijst. Hoppa, zo kun je een “echte” bron noteren in jouw bronnenlijst en hoef je Wikipedia niet meer te gebruiken als bron.

Zie hier:

Referentielijst van Wikipedia over Brexit


10. Haal informatie uit diverse bronnen

Je krijgt niet alleen meer punten als je diverse bronnen gebruikt, maar je krijgt zo ook meer inzicht in jouw gekozen onderwerp. Je bekijkt de situatie namelijk van verschillende perspectieven. Delen de verschillende bronnen dezelfde mening? Zo niet, hoe zou dat komen? Deze vragen zijn alleen te beantwoorden als je de informatie uit verschillende bronnen gehaald hebt.

Enkele voorbeelden van bronnen:

-Boeken
-Tijdschriften
-Scripties
-Interview met een professional
-Websites (check of die betrouwbaar zijn)
-Krantenartikelen

Voor mijn eigen profielwerkstuk heb ik naast websites, veel informatie uit bachelor en master scripties die online gepubliceerd zijn, gehaald.

Je kunt aannemen dat scripties wetenschappelijk correct zijn. Bovendien is hier veel specifieke informatie te vinden.

LET OP!! Heb je een bron gebruikt? Je MOET altijd noteren waar je de informatie gevonden hebt. Het is heel belangrijk dat je de bronnen vermeldt, anders pleeg je plagiaat

Dit doe je met behulp van:
– Voetnoten
– Een literatuurlijst op het eind

Het is bijna zeker als je een diverse bronnenlijst hebt, dat je meer punten krijgt. Het is zonde als je die punten laat liggen.

You can do it! Veel succes met het maken van jouw PWS!


Jouw profielwerkstuk bied je de kans om geldprijzen tot €2000 te winnen! Zulke bedragen wil je echt niet mislopen en zo’n geldprijs maakt het mogelijk om een jaar lang gratis te kunnen studeren. 

Wil je weten hoe? Lees dan: Win geldprijzen met jouw profielwerkstuk


Laat een comment achter