Geld besparen: Bespaar meteen geld met deze 24 bespaartips!

Yeahh gefeliciteerd! Je bent bij dit artikel terecht gekomen, omdat je wilt weten hoe je (snel, veel) geld kunt besparen. Hoera! Dat is al een reuze stap die je gezet hebt richting het behalen van jouw doel! Het kan zijn dat je een spaardoel hebt en dat je daar extra geld voor nodig hebt. Of dat je gewoon super broke bent en nu minder geld uit moet gaan geven. Hier in dit artikel geef ik je 24 tips hoe je makkelijk vet veel geld kunt besparen.

Je gaat niet alleen lezen, maar ook veel doen! Hieronder staan de stappen erbij genoteerd hoe je deze tips uit kunt voeren. Enne, je portemonnee gaat je bedanken. Vergeet dit artikel niet te delen met je matties die ook geld moeten besparen. Let’s crush this!

Deze 24 tips zijn onderverdeeld in deze categorieën:

Categorie Shoppen


1. Vraag jezelf elke keer af als je iets koopt: “heb ik dit echt wel nodig?”

Deze zin is wel echt een klassieke “bespaar tip”. Je komt hem denk ik wel overal tegen in “hoe bespaar je geld” artikelen. Hier ook dus. Hij staat hier voor een reden, want als je geld wilt besparen, is minder (of geen) geld uitgeven de makkelijkste manier. We all know that, máár doe je dat wel? Dus hierbij: koop vanaf nu alleen dingen die je écht nodig hebt en dus ook echt gaat gebruiken.

Dit ga je doen: Het maakt niet uit wat je koopt, vanaf nu zeg je nu in je hoofd (of hard op, dat kan ook) “Heb ik dit nodig”?


2. Koop géén kledingstukken die niet passen, ook als ze in de sale zijn!

I know, I know, ik weet precies hoe je voelt als je tijdens de sale iets super leuks ziet, maar je jouw eigen maat niet kan vinden. Luister niet naar de duivel op jouw schouder die dingen zegt als: “Als ik een kilootje afval, dan pas ik hem wel” De kans dat ie over een tijdje wél past is super klein en al die broeken die ik ooit een maatje te groot of te klein had gekocht, omdat ze spotgoedkoop waren, heb ik niet meer dan 3 keer aangehad. Super zonde.

Ook als je shopt tijdens de SALE moet je geld uitgeven

Dit ga je doen: KOOP NOOIT IETS DAT NIET GOED PAST! Koop alleen kledingstukken die qua maat goed zitten en ook nog eens comfortabel zijn.


3. Ga voorlopig niet shoppen tijdens uitverkoopmomenten

50% SALE, 75% SALE! Het is heel moeilijk om die online banners of bordjes die je op de winkelramen ziet te weer staan. Maar besef dit: 50% sale betekent niet alleen korting, maar het betekent ook dat je 50% van het oorspronkelijk bedrag neer moet leggen om dat item te kunnen kopen. Kort gezegd: je gaat geld uitgeven. Dat is nou wat je niet moet doen. Probeer voorlopig geen nieuwe kleding te kopen.

Dit ga je doen: Die sale borden zijn super aantrekkelijk en als je de verleiding niet kunt weer staan, moet je tijdens de sale periodes niet shoppen. De sale perioden zijn juni, juli (zomersale) & eind december, januari (wintersale).


Lees ook: Snel spaardoel halen met behulp van: de 40/60 regel

4. Schrijf je uit van online nieuwsbrieven

Als je nieuwsbrieven van bedrijven ontvangt, zul je eerder geneigd zijn om weer een aankoop te doen. Duhh want bedrijven sturen niet voor niets nieuwsbrieven. Ze geven je er zelfs geld voor als je jezelf aanmeldt voor hun nieuwsbrieven. Hoe dat werkt, lees je in tip: 18

Je kunt jezelf heel makkelijk uitschrijven van de nieuwsbrieven die je ontvangt

Dit is wat je moet doen: Ontvang je nieuwsbrieven van bijvoorbeeld Adidas, Nike of CoolBlue? Schrijf je dan meteen uit. Dit is heel gemakkelijk. Zoek de laatste nieuwsbrieven die je van die bedrijven ontvangen hebt en scroll naar het einde. Daar vind je het knopje “unsubscribe” of “mij afmelden” knopje. Hoppa! Zo word je in de toekomst niet meer verleid om een aankoopje te doen.

Categorie Vrije tijd


5. Ga ‘s avonds minder vaak uit

Als je vaak uitgaat met vrienden, wordt dat opgegeven moment best duur. Jouw geldbriefjes vliegen na een paar drankjes met jouw vrienden in de stad, makkelijk uit jouw portemonnee. Super zonde als je realiseert dat je jouw geld gewoon weg drinkt met dure drankjes.

Thuis een glaasje drinken is ook heel gezellig

Dit is wat je moet doen: Ga vanaf vandaag minder vaak uit met jouw vrienden. (Hee Corona heeft dit voor jou makkelijker gemaakt). Met supermarkt bier kunnen jullie het thuis ook heel gezellig maken.

Lees ook: 5 manieren om je netwerk te vergroten als student


6. Stop met roken en alcohol drinken

Als je het nog niet wist: roken is duur. Heel erg duur zelfs. Je rook zelfs tijdens jouw leven tenminste een Porsche weg van €136.00. De sigarettenprijs zal in de toekomst nog harder stijgen. Ondertussen kost een pasje Marlboro bij de AH al €8 euro per pakje.

Daarnaast is het drinken van alcohol ook een flinke uitgavenpost. Stap over naar koolzuurhoudend water of ice tea. Lees hier voor een paar leuke alternatieven voor alcohol.

Roken en drinken zijn beide hele dure hobby’s!

Dit ga je doen: Zie geld besparen als jouw motivatie om vanaf nu niet meer (of minder) te roken en alcohol te drinken. Beter voor jouw lichaam én jouw portemonnee!

Categorie Financiën

7. Annuleer doorlopende lidmaatschappen

Bekijk eens het overzicht van de afschrijvingen van jouw rekening eens goed. Misschien heb je nog abonnementen voor services die je allang niet meer nodig hebt, of misschien ben je nog lid van online tijdschrift dat je niet meer leest.

Maak het een gewoonte van om regelmatig jouw afschrijvingen te checken

Dit ga je doen: Kijk eens goed naar jouw afschriften van de afgelopen 6 maanden, hoe sneller je jouw abonnementen opzegt, hoe meer je zult besparen.


8. Betaal eerst jouw schulden af (!!)

Als je schulden hebt, is het vaak heel slim om eerst jouw schulden af te betalen. Schulden hebben is namelijk heel erg duur. Voor de meeste schulden, moet je jaarlijks of maandelijks rente erover betalen. Dat is meestal een paar procent tot wel 15 procent. Creditcard maatschappijen mogen in Nederland tot 15 procent rente vragen. Heb je een creditcard schuld? Betaal die dan eerst af!

Lees ook: Auch! Zoveel kost rood staan! + 3 tips om dat te voorkomen

Ik kan je vertellen dat je tegenwoordig al blij moet zijn met een spaarrente percentage van 0.01%. Op dit moment (juli 2020) ontvang ik helemaal nada rente van de ING. 0% rente dus.

Als je jouw schulden eerst aflost, verdien je dus al meteen dat percentage rente terug dat je anders af had moeten dragen bij het aflossen van jouw schuld.

Schulden zijn niet goedkoop. Ze zijn heel duur zelfs!

Dit ga je doen: Zoek uit welke schulden je allemaal hebt. Begin dan met het maken van een aflosplan. Hierin staat dan bijvoorbeeld hoeveel je elke maand af moet lossen.

Lees ook: Niek (19) spaart met zijn DUO Studiefinanciering voor een huis


9. Schrijf automatisch geld naar jouw spaarrekening

Ben je zo’n persoon die meteen geld uit geeft, wanneer het salaris op de rekening gestort is, waardoor sparen niet lukt? Dan raad ik je aan om in het begin van de maand, meteen geld van jouw betaalrekening over te maken naar jouw spaarrekening.

Zorg wel dat je niet een te groot bedrag naar jouw spaarrekening overmaakt, want in principe moet je niet aan jouw spaarrekening zitten. Dat overschrijven van jouw betaalrekening naar jouw spaarrekening kan ook automatisch gebeuren. Dit regel je in jouw mobiele bankieren app. Wel zo handig en na een tijdje heb je dan ook echt een bedrag op jouw spaarrekening staan!

Dit ga je doen: Maak in het begin van de maand geld van jouw betaalrekening over naar jouw spaarrekening. Dit proces kan geautomatiseerd worden. Kijk in jouw mobiele bankieren app hoe je dat kunt regelen. Zorg dat je niet aan jouw spaarrekening zit. Geld opnemen van je spaarrekening, voordat jouw spaardoel behaald is, is een no go!

Categorie Gezondheid


10. Leer koken

Als je leert koken, dan hoef je nooit meer die (dure) magnetron maaltijden van de supermarkten te kopen. Zelf een maaltijd maken is niet alleen goedkoper, maar ook een stuk gezonder. Je eet namelijk zo een stuk minder zout en suiker.

Ehh omdat we nu op onze centjes aan het letten zijn: dit is geen goed moment om nieuwe kookboeken in te slaan! Lees die recepten maar online. Die zijn niet alleen gratis, maar scheelt ook meteen opslagruimte in de kast.

Het is nooit te laat om te leren koken!

Dit ga je doen: Als je niet zo goed kunt koken, probeer dan te leren hoe je paar basisgerechten kunt maken.


11. Ga niet elke dag naar de supermarkt

Als je elke dag naar de supermarkt gaat, zul je uiteindelijk meer geld uitgeven dan als je maar een of twee keer per week boodschappen doet. Zo verminder je de kans dat je door die lekkere dingen verleid wordt.

Dit ga je doen: Stop met elke dag boodschappen doen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd! Je slaat op deze manier twee vliegen in één klap!

Lees ook: Hoe kun je school combineren met een bijbaan? 6 tips


12. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Je hoort jouw maag knorren en er is geen eten meer thuis. Het ergste wat je nu kunt doen is naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen. Als je honger hebt, kun je beter geen boodschappen doen. Ook als je géén voedsel in gaat slaan, koop je meer als je honger hebt. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Carlson School of Management van de University of Minnesota.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die honger hadden, 64% meer geld hadden uitgegeven dan de groep mensen die minder honger hadden toen ze boodschappen deden.

Één of twee keer per week boodschappen doen, is een stuk beter voor jouw portemonnee

Dit ga je doen: Voordat je boodschappen gaat doen, zorg even dat je wat gegeten hebt. Een broodje kaas kan veel betekenen.


13. Stap over naar een goedkopere zorgverzekeraar

Het kan zijn dat je nu een onvoordelige zorgverzekering hebt. Steek wat moeite in en stap over! Het lijkt veel werk, dat overstappen, maar het valt mee.

Je kan je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december 2020. Je oude zorgverzekering moet in ieder geval opgezegd zijn vóór 1 januari 2021. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Dit ga je doen: Zoek eens op bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering afgesloten hebt. Heb je een voordeliger zorgverzekering gevonden? Stap dan dit jaar nog over.

Categorie Dagelijks


14. Leen iets in plaats van kopen

Heb je iets nodig? Vraag eerst aan de mensen in jouw omgeving of ze het hebben. Als ze het niet hebben, kun je het altijd nog kopen. Lenen is gratis, kopen niet. Zorg wel goed voor de spullen die je geleend hebt, want de eigenaren willen wel graag hun spullen heel terug hebben.

Dit ga je doen: Probeer vaker dingen te lenen.


15. Gebruik jouw studentenpas voor extra kortingen

Lees je dit artikel en ben je student? Mooi, want als je een student bent kun je vaak goede deals scoren met jouw studentenpasje.

Waar krijg je korting dan op? Op vertoning van jouw studentenpasje kun je bijvoorbeeld bij New York Pizza een pizza scoren met korting. Bij WE Fashion krijg je als student ook korting. Het hele collegejaar krijg je bij WE 10% korting op al jouw aankopen.

Maak gebruik van jouw studentenstatus!

Dit ga je doen: Gebruik jouw status als student. Ga eens bij winkels of webshops kijken of ze kortingen aanbieden aan studenten. Zo bespaar je jezelf veel money!


16. Ga niet naar de bios, maar kijk Netflix

Ok, kijk. Naar de bios gaan is super chill. Groot scherm, lekkere popcorn, maar dit kost wel wat. Wat je ook kunt doen is thuis op de (zachte) bank Netflix kijken. Keuze uit honderden films en super grote zak popcorn voor minder dan de helft van de prijs voor je neus. Uhmm misschien niet net zo lekker als die van de bios, maar weet je nog: we zijn geld aan het besparen! Die mindere lekkere popcorn moet je maar even voor lief nemen.

Gewoon chillen op de bank is ook heel fijn

Dit ga je doen: Kijk thuis films en series.


17. Neem overal waar je naar toe gaat jouw eigen fles water mee

Neem overal waar je naar toe gaat een eigen fles water mee. Zo hoef je onderweg geen extra drinken te kopen. Ik neem bijvoorbeeld altijd mijn dopper overal mee.

Dit ga je doen: Neem altijd zelf water mee, zodat je nooit (een fles) water hoeft te kopen.


18. Zoek eerst naar kortingscode voordat je iets online bestelt

Heel veel webshops bieden kortingscodes aan. Vaak zijn dat “gratis verzendingskosten” of “5 euro korting op aankoop” kortingsbonnen. Kijk ook voordat je iets bij een webshop bestelt of ze korting geven als je je aanmeldt voor hun nieuwsbrieven. Schrijf jezelf uit als je de korting gescoord hebt, want zo wordt je in de toekomst niet verleid om spullen van die bedrijven te kopen

Ga op zoek naar kortingen!

Dit ga je doen: snuffel altijd voordat je iets koopt op de webshop waar je een aankoop wilt doen rond of er kortingscodes zijn.


19. Betaal jouw rekeningen op tijd

Heb je nog rekeningen open staan? Betaal die dan op tijd. Als je jouw rekeningen te laat of gewoon niet betaalt, kunnen bedrijven incassobureau’s inschakelen om te zorgen dat jij uiteindelijk toch gaat betalen. Jij moet dan zelf voor die incassokosten opdraaien.

Heb jij een rekening van minder dan € 2.500 uit staan? Dan mogen incassobureau’s een incassobedrag van (max.) 15% in rekening brengen. Dit betekent dus als je een rekening van €2500 niet betaald hebt, je (minstens) een rekening van 115% over € 2.500 moet betalen. Super zonde als je realiseert dat die extra 15% gewoon € 375 is.

Maak rekeningen altijd open. Leg ze niet ongeopend weg in de kast.

Dit ga je doen: Zoek uit of je nog rekeningen open hebt staan. Zo ja? Betaal die zo snel mogelijk. Het liefst meteen. Ook als je jouw spaargeld ervoor moet gebruiken.


Categorie School


20. Koop geen nieuwe studieboeken

Studieboeken zijn duuuuur! Altans, nieuwe studieboeken zijn duur. Tweede hands studieboeken zijn een stuk goedkoper. Vaak heb je voor jouw opleiding helemaal geen nieuwe boeken nodig, dus koop jouw studieboeken die je voor jouw aankomend schooljaar nodig hebt gewoon tweede hands. Dit gaat je veel geld schelen

Snuffel eens op Marktplaats of op bol.com rond. Daar kun je makkelijk tweedehands boeken vinden

Lees ook: Een begroting maken voordat je gaat studeren + stappenplan

Dit ga je doen: Probeer tweede hands studieboeken te kopen in plaats van nieuwe. Je kunt vaak op Marktplaats of bol.com tweedehands studieboeken vinden.


21. Print jouw documenten op school uit

Op school kun je meestal super goedkoop printen. Veel goedkoper dan thuis. Vooral als je in kleur wilt printen.

Ga opzoek waar je goedkoop kunt printen

Dit ga je doen: Print jouw documenten op school uit, want daar kun je tegen een gereduceerd prijsje printen.

Categorie Technologie


22. Koop niet elk jaar de nieuwste telefoon

Wil je elk jaar de nieuwste Iphone? Elk jaar een nieuwe telefoon kopen en honderden euro’s uitgeven aan je smartphone is super zonde van jouw geld en bovendien is dat helemaal niet nodig. Telefoons werken echt wel langer dan een jaar hoor.

Dit ga je doen: Ik weet dat de nieuwste telefoons met de nieuwste functies super cool zien, maar uiteindelijk heb je een telefoon voor maar een reden: bellen. Ok, ook filmpjes kijken, foto’s maken enzo, maar de meeste telefoons kunnen dat en je hoeft daarvoor elk jaar geen nieuwe telefoon te kopen.


23. Neem een goedkopere telefoonabonnement

Betaal je 50+ euro’s voor jouw telefoonabonnement? Misschien kun je als jouw contract afgelopen is, een nieuwe, goedkopere abonnement vinden. Als je alleen een sim only abonnement neemt, dus alleen internet/bellen/sms’s, betaal je daar vaak iets meer dan 10 euro voor. Veel minder dan die 50+ euro.

Kijk eens rond op het internet, er zijn veel soorten goedkope abonnementen die je af kunt sluiten. Met 5 euro per maand minder, bespaar je op jaarbasis al 60 euro!

Dit ga je doen: Zoek uit wanneer jouw telefoonabonnement verloopt. Als het verlopen is, kijk dan of je van jouw verschrikkelijke dure abonnement af kunt komen door te switchen naar een goedkopere sim only abonnement.


24. Vergroot jouw bundel als je elke maand er over heen gaat

Ga je bijna elke maand over jouw data- of belbundel heen? Misschien wordt het tijd dat je jouw pakket optie binnen jouw abonnement aan moet passen. Door een grotere bel- en/of data-abonnement te nemen, voorkom je dat je over jouw limiet gaat. Over jouw limiet heen gaan is heel duur, vooral bij data. Een grotere bundel nemen, is vaak veel voordeliger dan maandelijks betalen voor de extra belminuten en mb’s.

Zoek eens uit of je vaak over jouw bundel heen gaat of niet

Dit ga je doen: Bekijk jouw facturen van jouw telefoonabonnementen eens goed. Ga je weleens over de limiet? Zo ja, bereken voor je zelf of een grotere bundel nemen voordeliger is.


Zo! Je kunt nu niet zeggen dat je niet weet hoe je moet besparen! In dit artikel heb je namelijk gelezen hoe! Neem de eerste stap en je zult zien dat besparen eigenlijk niet heel erg ingewikkeld is. Je moet er alleen wel wat voor doen.

Laat je mij hieronder weten hoeveel je bespaard hebt met deze tips? Ik hoor het graag van je 🙂

Laat een comment achter