Loop geen geld mis en vraag deze 3 toeslagen vandaag nog aan!

Nadat je 18 geworden bent, kun je in aanmerking komen voor diverse toeslagen. Deze toeslagen krijg je van de overheid, om jouw (dure) zelfstandige leven te kunnen bekostigen. Aangezien je als een 18 jarige nog niet veel verdient, zijn deze extra inkomstenbronnen fijn. Maar, uit de gegevens van een onderzoek dat uitgevoerd is door het programma BNN VARA, Kassa, is gebleken dat 1 op de 7 mensen toeslagen waar ze wel recht op hebben laten liggen. Super zonde natuurlijk!! Kom in dit artikel dus snel achter welke toeslagen je vandaag nog aan kunt vragen!

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen geen toeslagen aanvragen, is volgens Jurgen de Vries, van de Bond van Belastingbetalers, omdat heel veel mensen “het gewoon vergeten zijn“.

Dit percentage is vooral hoog bij mensen met een laag inkomen (tot 10.000 per jaar). 25% van deze groep vraagt geen toeslag aan!

Welke toeslagen dan? Vraag je je misschien af. De drie toeslagen die jij mogelijk aan kunt vragen zijn: de huurtoeslag, de zorgtoeslag en de tegenmoetkoming schoolkosten toeslag.

Huurtoeslag

Betaalbaarder maken

Voor de meeste (aankomende) uit huis wonende studenten, is de huurtoeslag vooral erg fijn – met deze toeslag is een kamer huren een stuk betaalbaarder.

De hoogte van de huurtoeslag hangt niet af van hoeveel jouw ouders verdienen, maar van de hoogte van jouw huur, leeftijd en de samenstelling van jouw huishouden.

Echter, als je zelf te veel vermogen hebt, verlies je meteen het recht op huurtoeslag.

Lees het onderstaande artikel om achter te komen wat vermogen precies inhoudt:

Dus elke student die niet over de top verdient en geen giga vermogen opgebouwd heeft, kan een (zelfstandige) kamer huren voor een “gereduceerd” prijsje.

Voorwaardes

Het is belangrijk dat, voordat je een kamer huurt, eerst checkt bij de woningscorperatie/website van het woningaanbod of de kamer aan de voorwaardes voordoen. Alleen voor zelfstandige kamers krijg je huurtoeslag.

Kenmerken van zulke kamers zijn bijvoorbeeld:

  • Eigen toegangsdeur die op slot kan
  • Een eigen slaap / woonkamer
  • Er is een eigen toilet aanwezig
  • Eigen keuken met aanrecht

Ruime regels

Maar, regels rondom of een kamer huur toeslag krijgt of niet zijn heel ruim, voor sommige studentenkamers die niet helemaal aan de regels voor zelfstandige kamers voldoen, kunnen studenten toch huurtoeslag aanvragen.

Je kunt huurtoeslag krijgen als de studentenkamer voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag. Bij verhuurders en op commerciële websites waar studentenkamers aangeboden worden (bijvoorbeeld: room.nl) kun je dit nachecken. Of check hier voor meer informatie.

Eigen voorwaardes

Na het checken of de woning wel of niet voldoet, moet jij zelf ook aan een aantal voorwaardes voldoen.

  • Jouw huur is niet hoger dan €432,51 ( < 23 jaar)
  • Jouw huur is niet hoger dan €737,14 ( > 23 jaar)
  • Je hebt een eigen vermogen van max. € 30.846 ( op 1 januari 2020 )

Hoogte toeslag

Het is fijn voordat je een kamer huurt, al te voren een idee krijgt hoeveel huurtoeslag je kunt verwachten van de overheid. Daarom kun je op de website van de belasting een proefberekening maken van diverse soorten toeslagen als de huur- en zorgtoeslag.

Proefberekening

Hier onder is een afbeelding van een proefberekening voor de huurtoeslag (de ingevulde gegevens zijn nep).

Proefberekening van de huurtoeslag. Voor de ingevulde waardes, schat de belastingdienst dat de aanvrager een maandelijkse toeslag van €198 kan verwachten.

Zorgtoeslag

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, om medische kosten te kunnen dekken voor als er iets met je gebeurt. Dit is belangrijk, want als een keer jouw been breekt, wil je dat je terecht kunt bij een ziekenhuis zonder dat je bankroet wordt na een ziekenhuisopname.

Dat je bankroet wordt na een opname, gebeurt helaas heel vaak in Amerika, omdat veel Amerikanen geen ziektekostenverzekering kunnen veroorloven. Óf dat ze niet door een verzekeringsmaatschappij geaccepteerd kunnen worden, waardoor ze het hele medische procedure dat duizenden euro’s kost zelf op mogen hoesten.

De Nederlandse basisverzekering kost zo’n 100 tot 120 euro per maand. In de VS is de premie 580 tot 870 euro per maand.

Gelukkig is dit in Nederland beter geregeld.

Er zijn 2 soorten zorgverzekeringen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht en de aanvullende verzekering is optioneel.

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om de basisverzekering af te sluiten.

In Nederland mag geen enkel zorgverzekeraar jou weigeren voor een basisverzekering. Dit is wettelijk vastgesteld. Dit betekent dat je overal bij een verzekeraar terecht kunt voor een basisverzekering, ongeacht jouw geslacht, leeftijd of gezondheid.

De toeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van jouw Nederlandse zorgverzekering. Of je zorgtoeslag kunt krijgen, hangt (alleen) af van jouw inkomen.

Hoe minder je verdient, hoe meer zorgtoeslag je kunt krijgen.

Op deze tabel van de belastingdienst, kun je zien hoeveel zorgtoeslag je maandelijks ontvangt.

Hieronder zijn de hoogtes van de toeslagen voor inkomens t/m 31,500 per jaar te zien. De tabel loopt nog door tot 39,000 en alle cijfers staan op de volledige tabel.

Tegemoetkoming schoolkosten

Voor scholieren

Deze laatste toeslag vergeten heel veel scholieren om aan te vragen. Ben je ooit op de basisschool of op de middelbare school een keertje blijven zitten / vertraging opgelopen door specifieke redenen? Dan kun je de tegenmoetkoming schoolkosten toeslag aanvragen bij de overheid als je 18 geworden bent en nog niet aan jouw (vervolg) opleiding begonnen bent.

Reden

Deze toeslag is voor jou / ouders omdat vanaf dat je 18 jaar wordt, jouw ouders geen kinderbijdragen meer zullen ontvangen. Met dit geld kun je onder andere jouw OV-abonnement, boeken, een laptop mee betalen.

Aangezien je nog niet aan een vervolgopleiding begonnen bent, krijg je nog geen studentenreisproduct of aparte vergoeding voor reiskosten en kun je dus met de tegenmoetkoming toeslag jouw reiskosten mee bekostigen.

In aanmerking komen

De tegenmoetkoming is een gift (gratis) en geen lening. Je krijgt dus geld als je ouder bent dan 18 en nog steeds scholier bent op de middelbare school of onderwijs volgt bij algemeen volwassenen onderwijs (vavo) / voortgezet speciaal onderwijs (vso). Vooral de eerste is voor de meeste van ons van toepassing.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de tegemoetkoming scholieren, moet je tussen de 18 jaar en 30 jaar oud zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. En natuurlijk een scholier zijn, maar dat hebben we hierboven al gezegd.

Hoogte van het bedrag

Dit bedrag bestaat uit een basistoelage en een eventuele aanvullende toelage

De hoogte van de basis toelage is afhankelijk van jouw woonsituatie en de eventuele aanvullende toelage hangt af van de inkomen van jouw ouders.

Zo dit zijn de drie toeslagen. Vraag vandaag nog met jouw DigiD op “Mijn Toeslagen” van de belastingdienst de toeslagen aan!


Lees ook: Een begroting maken voordat je gaat studeren


Image source: Business photo created by freepik – www.freepik.com

2 thoughts on “Loop geen geld mis en vraag deze 3 toeslagen vandaag nog aan!

Laat een comment achter