5 redenen waarom een tussenjaar nemen een goed idee is

Sommige mensen weten al zeker: ze gaan na de middelbare school een tussenjaar nemen. Anderen twijfelen of ze het moeten doen of niet. Zelf heb ik meteen nadat ik mijn middelbare school diploma op zak had, een tussenjaar genomen. Daarnaast ken ik ook studenten die tijdens hun studie besloten hebben om een jaartje tussenuit te gaan. Dat kan natuurlijk ook. In dit artikel deel ik graag mijn eigen ervaring met jullie en vertel ik 5 redenen waarom een tussenjaar nemen een goed idee is!

Mijn eigen tussenjaar

Op moment van schrijven, ben ik nog van mijn tussenjaar in het buitenland aan het genieten en is 2/3 van mijn tussenjaar al voorbij! Van te voren had ik echt niet gedacht dat de tijd zo snel voorbij zou vliegen en ik ben verrast hoeveel nieuwe ervaring ik in deze maanden opgedaan heb. Daarnaast heb ik vrienden voor het leven gemaakt die ik anders nooit ontmoet zou hebben en heb ik mensen gesproken die mij geïnspireerd hebben om bepaalde dingen anders in het leven te gaan doen.

Volgens Nuffic neemt ruim 1 op de 10 eerstejaars studenten eerst een tussenjaar, voordat ze starten met hun HBO of universitaire opleiding. Nooit eerder namen zoveel studenten een tussenjaar.

Het is ook mogelijk als je al begonnen met je studie bent, een tussenjaar te nemen. Dit is ook wat sommige studenten doen. Een vriend van mij die een pittige studie aan Harvard volgt, heeft tijdens zijn tweede jaar van zijn bachelor een tussenjaar genomen. Hij heeft dat jaar gebruikt om zich in te zetten voor een maatschappelijke organisatie en heeft daarnaast ook een talencursus gevolgd. Na deze zomer zal hij zijn studie weer oppakken.

Twijfel je of je een tussenjaar moet nemen? Nadat je deze 5 tips gelezen hebt, hoop ik dat ik je overtuigd te hebben dat een tussenjaar nemen, een van de beste keuzes in jouw leven zal zijn!


1. Je kunt nieuwe ervaringen opdoen

Op school leer je dingen, maar lang niet alle dingen in het leven zijn te leren op school. Sommige dingen in het leven zijn alleen uit ervaring te leren. Zoals hoe je met mensen om moet gaan, hoe je bepaalde dingen aan moet pakken, hoe je zelfverzekerder voor een groep kan staan bijvoorbeeld.

In een tussenjaar hoeft jouw ervaring niet alleen van school meer te komen. Van nieuwe ervaringen, kun je heel veel leren. Ervaringen kun je opdoen van bijvoorbeeld jouw tijdelijke (bij)baan, cursussen, jouw reis in het buitenland, vrijwilligerswerk en nog veel meer! En dit draagt allemaal bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.


2. Je kunt nu dingen doen waar je eerst geen tijd voor had

Had je altijd al gewild om gitaar te kunnen spelen of Koreaans te kunnen spreken omdat je een enorme K-pop fan bent en eindelijk een keer de lyrics wilt verstaan? Dit kun je allemaal in jouw tussenjaar doen.

De meeste van ons hadden op de middelbare school al druk genoeg met het maken van verslagen en het snappen van ingewikkelde sommen. Er was echt geen extra tijd om iets extra erbij te doen, waaraan je onbeperkt hoeveelheid uren kon besteden.

Dat verandert nu tijdens jouw tussenjaar. Eind-e-lijk mag je zelf weten wat je in dit jaar gaat doen. Het mooiste van allemaal is dat je alleen dingen hoeft te doen, die jij zelf voor gekozen hebt. Eindelijk heb je me-time voor jezelf.

Dit is ook het perfecte moment om uit te rusten, voordat je aan jouw vervolgopleiding begint. Dan wordt het weer leren, leren en leren.

Zie je zelf voor als een batterij; als je in jouw tussenjaar goed uitrust (dus goed opgeladen wordt) kun je weer optimaal presteren als je aan jouw vervolgopleiding begint.


3. Je kunt rustig nadenken wat je wil studeren

Een studiekeuze maken is moeilijk. We worden verwacht dat we voordat onze eindexamens gemaakt hebben al een vervolgstudie gekozen te hebben. Maar soms kan het zo zijn dat je in april nog steeds geen idee hebt wat je wilt studeren. Of dat je niet zeker weet of een studie bij jou past of niet. Een tussenjaar kun je extra tijd geven om tot een (juiste) beslissing te komen.

Sommige scholieren komen onbewust tijdens hun tussenjaar achter wat ze willen studeren, nadat ze gereisd of cursussen gevolgd hebben. In een jaar kun je persoonlijk veel groeien.

Uit een onderzoek dat uitgevoerd is door Nuffic, is gebleken dat de ruime meerderheid van de eerstejaars studenten die een tussenjaar hadden genomen sterker overtuigd zijn van hun studiekeuze.

Lees hieronder over wat je moet doen als je studiekeuzestress hebt en hoe je tot een juiste studiekeuze kunt komen:


4. Je kunt alvast een gedeelte van jouw studie bij elkaar sparen

Je kunt jouw tussenjaar gebruiken om te sparen voor jouw studie. Aangezien een studie duur is, moeten veel studenten gelijk in het eerste jaar al lenen. In een tussenjaar kun je werken om alvast een gedeelte van jouw studie bij elkaar te sparen.

Zo hoef je minder te lenen tijdens jouw studententijd.

Het biedt je de kans om al te sparen voor jouw vervolgopleiding

Ik kan me totaal voorstellen als je geen zin hebt om elke dag achter de kassa te zitten.

Dit is nou eenmaal niet het spannendste werk ooit.

Je kunt beter een bijbaan vinden waar je (relevante) ervaringen op kunt doen.

Zo heb je na een jaar ervaringen die op jouw cv kunt zetten én nog eens geld die je voor jouw studie kunt gebruiken

Tussendoor of tijdens de laatste maanden van jouw tussenjaar kun je een gedeelte van jouw spaar geld gebruiken om te reizen of een cursus te doen.

Zo haal je het maximale uit jouw tussenjaar!


5. Je komt veel nieuwe mensen tegen

Je zult mensen zien en spreken buiten jouw omgeving. Tijdens mijn tussenjaar heb ik voor een half jaar een talencursus gedaan. Ik besefte achteraf dat ik niet het meeste geleerd heb van de talencursus, maar van de mensen die ik ontmoet heb bij verenigingen, activiteiten en cursussen.

Mensen die je tegenkomt zijn dan lang niet meer mensen van jouw leeftijd, maar zijn vaak ouder dan je. De vrienden die ik in mijn tussenjaar maakte, waren al vaak bezig met hun bachelor of hadden al een master diploma op zak. Zelf moet ik nog beginnen met mijn bachelor. Als ik met mijn vrienden ben, merken wij niet eens dat ik de jongste ben.

Ik heb het gevoel dat ik in een paar maanden tijd meer levenslessen geleerd heb tijdens mijn tussenjaar dan al die jaren op school.

Ik kan met zekerheid zeggen dat een tussenjaar nemen een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb.


Nog meer goede redenen

Hierboven heb ik je 5 redenen waarom je een tussenjaar zou moeten nemen. Natuurlijk zijn er nog veeeel meer goede redenen. Die kom je snel genoeg achter als je ook een jaartje vrij genomen hebt.

Het is belangrijk dat je beseft dat een tussenjaar alleen succesvol is, als je weet wát je gaat doen en weet wát je na een jaar bereikt wil hebben. Dat kan een studiekeuze gemaakt hebben voor het einde van het jaar of een cursus afgerond hebben zijn bijvoorbeeld.

Let wel op dat als je van te voren niet goed plant wat je in jouw tussenjaar gaat doen en daardoor een jaar niks gedaan hebt, is dat natuurlijk wel heel zonde van jouw tijd. Er zijn ieder geval heel veel leuke dingen die je kunt doen. Op google kun je veel inspiratie vinden 🙂

1 thought on “5 redenen waarom een tussenjaar nemen een goed idee is

Laat een comment achter