Help! Ik twijfel tussen (twee) studies – 5 studiekeuze tips

Het is niet makkelijk om een studie te kiezen. Er zijn namelijk zoveel studies waaruit je kan kiezen. Soms heb je bijna een studie gekozen, maar dan twijfel je tussen twee of meerdere studies die je heel erg leuk vindt. Wat moet je dan doen? Het leven bestaat uit keuzes maken en je wilt natuurlijk de juiste keus maken. Zucht! In dit artikelen vind je 5 tips en strategieën hoe je dit aan kan pakken, zodat je uiteindelijk wel tot een studiekeuze kan komen!

Je bent op dit artikel beland, omdat je twijfelt tussen studies. Het maken van een studiekeuze is moeilijk, dus het is normaal dat je twijfelt.

Beginnen met het kijken naar studies

Ongeveer een jaar tot ander half jaar voordat jouw eindexamens van de middelbare school van start gaan, word je verwacht (van school en jouw omgeving) dat je naar studies begint te kijken en al een beetje gaat oriënteren.

Bij ons moesten wij (mijn klasgenoten en ik) in de 5e klas naar studies kijken, want dit werd een verplicht onderdeel tijdens onze wekelijkse mentor uur.

Wij moesten ons aanmelden voor open dagen en verschillende studiekeuzetesten.

Waarschijnlijk gebeurde dit ook ongeveer zo op jouw school.

Deadline studiekeuze die steeds dichterbij komt

Rond december, januari beginnen de meeste mensen die nog geen studiekeuze gemaakt hebben, te stressen en zelfs te panikeren. De deadline van een numerus fixus opleiding komt namelijk dan al bijna inzicht.

Ook al twijfel je niet tussen numerus fixus studies, je examens komen dan al bijna aan (dit geldt dit jaar niet voor 2020 scholieren) en de harde deadline voor alle studies van 1 mei komen staat vast. Uit paniek keuzes maken, is nooit een goed idee.

Je wilt namelijk zeker zijn dat je de juiste keuze maakt.

Iedereen die zich voor het eerst aanmeldt bij een bacheloropleiding of Associate degree op een universiteit of hogeschool, moet zich vóór 1 mei aanmelden.


5 tips voor studiekeuze

Hieronder heb ik 4 tips voor je hoe je uiteindelijk tot een juiste studiekeuze kan komen. Hier gaan we!


1. Weet waar de opleiding over gaat

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk weet over de opleidingen. Zoals 👇 :

  • Hoe de opleiding is opgebouwd (veel practica? Veel zelfstudie?).
  • Welke domeinen en onderwerpen zullen ze behandelen (wat ga je leren tijdens jouw studie?).
  • Hoe de studie in de ranglijst scoort
  • Wat zijn jouw toekomstperspectieven?

Je kunt geen goede vergelijking en beslissing maken als je niet precies weet wat de studie inhoudt. VU biedt bijvoorbeeld de studies “Communicatie- en Informatiewetenschappen” en “Communicatiewetenschap” aan. De namen lijken heel erg op elkaar, maar het zijn toch echt twee verschillende studies!

Zoek dit dus goed uit!


2. Praat met mensen

Vertel aan je ouders dat je twijfelt, praat met vrienden over jouw studiekeus. Zij kunnen een goede luisterend oor zijn en jou goede adviezen geven. Zij kennen je namelijk het best.

Studeert een zus of broer van jouw vriend/vriendin? Vraag aan ze hoe ze hun opleiding vinden. Vertel waarom je twijfelt tussen studies en vraag ook hoe ze zelf hun studie gekozen hebben.

Als je met meerdere mensen gesproken hebt, zul je waarschijnlijk veel adviezen terug krijgen, Maar onthoud dat JIJ uiteindelijk die gene bent die naar de hoorcolleges moet en de tentamens moet halen. Het is daarom van belang dat je een studie kiest, die je zelf interessant vindt.


3. Volg gratis online cursussen

Hoe kom je achter of een studie bij jou past of niet? De makkelijkste manier is om colleges te volgen en kijken of je in slaap valt of niet. Maar je kunt jammer genoeg niet zomaar colleges binnenwandelen en gewoon voor een tijdje lessen gaan volgen. Nope, helaas werkt het zo niet.

Wat je wel kunt doen is het volgen van digitale (gratis) cursussen online. Heel veel platformen van (buitenlandse) universiteiten hebben openbare platformen waar ze cursussen aanbieden. Het mooie is dat die helemaal gratis zijn! Je kunt, nadat je de cursus afgerond hebt, voor het certificaat betalen, maar dat hoeft niet.

Gratis opleidingen zijn te vinden op edX.org

Zelf vind ik edX heel erg goed. EdX is een non-profit organisatie die in 2012 opgericht is door Massachusetts Institute of Technology en Harvard university. Hier vind je 2000+ gratis cursussen van universiteiten uit de hele wereld waaraan je deel kunt nemen achter jouw computer.

Twijfel je tussen twee hele verschillende studies? (Dat was mijn geval namelijk) dan helpt het volgen van (mini) cursussen echt! Je hoeft de cursus niet eens afmaken, maar gewoon door al paar lessen te volgen van een paar uur kun je al achter komen welke studierichting je leuker vindt.

Zo kwam ik bijvoorbeeld onder andere achter dat een biologische studie beter bij mij past dan een financiële studie. Al vind ik dingen over geld en nummers ook erg leuk.


4. Maak een voor- en nadelen lijst

Pak een blaadje en begin per studie op te schijven wat je leuk en niet leuk vindt aan de studie. Heb je liever een studie met veel contacturen, maar heeft de studie juist weinig contacturen? Schrijf dan bij nadeel: “Weinig contacturen” en vind je de meeste vakken van de opleiding interessant? Schrijf dan bij voordeel: “Boeiende vakken“. Dit doe je dan bij alle studies waaraan je twijfelt.

Zo krijg je een overzicht van wat je per studie wel of niet leuk vindt. Dit helpt echt bij het maken van een studiekeuze.


5. Nog steeds geen idee? Neem dan een tussenjaar!

Het is vaak zo dat als je rustig nadenkt en in een omgeving zit zonder tijdstress, dat je betere keuzes maakt. Heb je weleens over deze onderstaande vragen nagedacht?

Moet je meteen studeren, nadat je klaar bent met de middelbare school?
→ Nee

Moet je onder tijdstress een keuze maken?
→ Ook niet!

Dus waarom zo haastig een beslissing nemen als je het toch niet weet of niet zeker weet?

De onderzoekers van de Van der Bilt University hebben ontdekt dat ons brein, wanneer we haastig een beslissing moeten nemen, naar een speciale modus switcht. Die modus maakt lang niet altijd goede keuzes en volgt vaak het patroon als de onderstaande quote.

“Take time for all things: great haste makes great waste.” – Ben Franklin (Amerikaans politicus, wetenschapper en moralist)

Het maakt niet uit of je al een keertje (of vaker) bent blijven zitten op school, een jaartje later aan je vervolgopleiding beginnen is niet erg.

Als je aan je vervolgopleiding begint, zul je merken dat er sowieso een verschil is qua leeftijden tussen jouw mede-studenten. Sommigen zijn wat jonger of ouder dan de rest. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je de oudste van jouw opleiding bent als je een tussenjaar genomen hebt!

Een tussenjaar is niet zonde van jouw tijd als je in dit jaar achter kunt komen wat jouw studie wordt.

Kun je echt niet beslissen wat je wilt gaan studeren? Misschien is het dan slim om eerst een tussenjaar te nemen. Zo kun je tijdens jouw jaar rustig achter komen welke studie echt bij jou past.


TIP! 💡 Hieronder zie je een artikel dat ik geschreven heb over de voordelen van een tussenjaar nemen. Studiekeuze wordt hier in dit artikel ook besproken. Het is de moeite waard om dit even te lezen als je twijfelt of je een tussenjaar moet nemen of niet.

1 thought on “Help! Ik twijfel tussen (twee) studies – 5 studiekeuze tips

Laat een comment achter