6 soorten freelance banen die je kunt doen (als scholier / student)

Het is altijd fijn om bij te kunnen verdienen, want wie zegt nou nee tegen extra geld? Alle soorten freelance werken die hieronder staan (op een na dan), kun je allemaal thuis in je pyjama, in een cafeetje of tijdens jouw pauzes op school doen. Het verdient bovendien best lekker als een bijbaan. Uiteindelijke hoe meer ervaring in hebt, hoe meer loon je kunt vragen. Hieronder staan 6 soorten freelance banen waar veel vraag naar zijn. De gemiddelde uurlonen van de freelance banen staan ook erbij vermeld. Laat je inspireren door dit artikel en misschien lees je wel over freelance banen die je eerst niet wist dat ze bestonden!

Logo’s ontwerpen

BEGINNER: 35-50 euro per uur
ERVAREN: 50-75 euro per uur

Wat heeft elk bedrijf nodig? Ja! Je hebt het misschien al geraden: een logo. Aangezien er jaarlijks veel bedrijven opgericht worden (en ze allemaal een logo nodig hebben) zijn er wel altijd logo-design klussen te vinden.

Weet je hoe Illustrator en Photoshop werkt? En ben je ook nog eens creatief? Dan is aan de slag gaan als logo ontwerper misschien wel iets voor je. Wel raad ik je aan dat voordat je start, je een beetje gaat oefenen met het ontwerpen van logo’s – zodat je wel weet wat je aan het doen bent.

Dit filmpje is misschien een beetje lang, maar de essentiële dingen hoe je een logo kunt ontwerpen, worden hier wel echt goed uitgelegd.

In Nederland werden in 2019 ruim 207.000 nieuwe bedrijven opgericht. Zo zie je maar dat er in Nederland al genoeg potentiële klanten te vinden zijn!


Vertaler (Engels → Nederlands)

BEGINNER: Vanaf €0.09 per woord
ERVAREN: €0.10-€0.25 per woord

Als je goed in Engels bent, kun je prima aan de slag gaan als een een vertaler voor (algemene) teksten die van het Engels naar het Nederlands vertaald moeten worden. NL → EN kan ook, maar dit gaat je waarschijnlijk meer tijd kosten. Aangezien de meeste van ons beter in het Nederlands kunnen schrijven dan in het Engels.

Voorbeelden van soorten vertaalwerken:

  • (Amazon) productbeschrijvingen vertalen
  • Hele webshops / websites vertalen
  • Advertenties vertalen
  • Blogartikelen vertalen

Vertaalwerken worden bijna altijd per woord/klus uitbetaald en niet per uur. Dit is wel prettig, want als je een vertaal onderwerp krijgt waarvan je al veel over weet, kun je de klus vaak sneller afronden.


SEO schrijver

€50-€100 per artikel van 500 woorden

Wist je dat heel veel bedrijven geen zin of geen tijd hebben om (blog) artikelen voor hun websites te schrijven? Immers, goede artikelen schrijven kost tijd én moeite. Bovendien heb je als schrijver, nog flinke dosis creativiteit nodig.

Daarom besteden heel veel websites en blogs het schrijfgedeelte uit aan freelancers. Blogartikelen vallen meestal onder hun marketingbudget. Want als websites goede artikelen hebben, waar de juiste keywords erin staan, zullen die uiteindelijk hoger in Google komen. Met behulp van goede artikelen, kunnen websites dus eerder gevonden worden in Google.

Het schrijven van zulke artikelen heet SEO; Search Engine Optimization oftewel in het Nederlands: Zoekmachineoptimalisatie. Ooit van gehoord?

Screenshot van Fiverr (freelance platform) waar freelancers te vinden zijn die SEO klussen doen.

Het is een skill die jezelf kunt leren. Bekijk goede SEO artikelen als voorbeelden. Als je paar keer een SEO artikelen geschreven hebt, zul je merken dat een SEO artikel in elkaar zetten eigenlijk niet eens zo moeilijk is.


Horeca werk

Volgens Temper Works:
Bartending: €17,10
Bediening: €17,90
Barista: €18,70

Dit is het enige soort freelance werk dat je niet thuis in je kamer kan doen. Als het corona virus weer voorbij is en de cafeetjes en restaurantjes weer open gaan, zullen weer steeds meer horecaklussen te vinden zijn.

Als je freelance horeca werk doet, kun je hogere uurlonen verwachten dan jouw bijbaan bij de supermarkt, bovendien ben je niet meer afhankelijk van een teamleider wanneer die jouw uren inplant.

Horeca klussen

Nieuwsbrieven schrijven

€10-€125 Hangt af hoeveel ervaringen je hebt

De “Er is weer Sale” en “Check de nieuwste collectie” nieuwsbrieven die jij wekelijks in jouw inbox ontvangt, worden door mensen van de marketing afdeling van bedrijven in elkaar gezet. Het in elkaar zetten van goede nieuwsbrieven kost (veel) tijd; Daarom wordt dit bij kleinere bedrijven die nog geen marketing afdeling hebben, vaak ook uitbesteed aan freelancers.

De meeste nieuwsbrieven die gemaakt worden, worden in Mailchimp geschreven en opgemaakt.

Freelance tarieven voor het maken van nieuwsbrieven

Dus als je een freelancer wilt worden in het maken van nieuwsbrieven is het slim als je weet hoe Mailchimp in elkaar zit en hoe de functies werken.

Net als SEO: als je het paar keer gedaan hebt, is het niet heel moeilijk. In het begin zul je vooral veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken hoe alles werkt.

Maar je zult zeker beloond worden als je eenmaal door hebt hoe je Mailchimp werk! Want aangezien bedrijven graag nieuwsbrieven versturen, is er werk zat op dit gebied!

Mailchimp Tutorial. Net als growmaster.nl is Mailchimp ook lekker geel 😛

Instagram accounts beheren

€€ Tarief vergelijkbaar met tarief van “nieuwsbrief schrijven”
Beiden vallen onder Social media marketeer

Weet je alles over social media en ben je pro in content generen? Ahhh fijn! Want veel bedrijven snapen hier geen snars van en besteden het beheren van Instagram vaak dus daarom uit aan freelancers en marketingbureaus

In 2018 heeft Instagram het maandelijkse gebruikersaantal van 1 miljard bereikt en het aantal groeit nog steeds!

Social media beheren is ook een soort freelance baan!

Steeds meer jongeren en volwassenen uit de hele wereld gebruiken Instagram dagelijks, daarom is het hebben van een Instragram account voor bedrijven heel belangrijk.

Met Instagram kunnen ze onder andere hun naambekendheid mee vergroten, website traffic generen en het koopgedrag van hun klanten beïnvloeden.

Reden genoeg dus waarom bedrijven een Instagram account nodig hebben. En jij als toekomstige freelance kun je ze daarbij helpen! Hoe meer accounts je beheerd hebt voor bedrijven, hoe gewilder je wordt. Natuurlijk kun je dan ook meer loon vragen.


Zo – dat waren de 6 soorten freelance banen die jij kunt doen.

Mocht je freelancen nou helemaal niks vinden, maar toch online geld wilt verdienen? Dan heb ik in een ander artikel voor je uitgezocht hoe je op een andere manier jouw geld online kan verdienen!

Lees ook: 6 manieren hoe je online echt geld kunt verdienen

Laptop vector created by macrovector – www.freepik.com

4 thoughts on “6 soorten freelance banen die je kunt doen (als scholier / student)

Laat een comment achter