Een begroting maken voordat je gaat studeren + handige stappenplan

Middelbare school was nog redelijk goedkoop geweest, als je niet naar de kosten van schoolreizen kijkt dan (cultuur snuiven in Rome, Skieën in Oosterijk etc.). Je hoefde in ieder geval geen schoolgeld te betalen of een kamer te huren. Als je aan een vervolgopleiding begint, vaak dan wel! Je wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan en om een inzicht te krijgen van hoeveel je per maand uit gaat geven, is het slim dat je, voordat je gaat studeren, een begroting gaat maken . Zo zie je gelijk hoeveel je maandelijks bij DUO moet lenen en krijg je jouw geldzaken op orde. Wel zo prettig toch?

Hier in dit artikel lees je wat een begroting is en hoe je heel simpel in 5 stappen een eigen begroting kunt maken. Ook laat ik een mijn eigen begroting voor het komend schooljaar (2020-2021) zien. Kom vandaag achter hoeveel studeren kost!

Een begroting, wat is dat?

Een begroting is een overzicht die je maakt van alle (verwachte) inkomsten en uitgaves in een periode. Dus je kunt bijvoorbeeld een maandelijkse of een jaarlijkse begroting maken. Met een maandelijkse begroting gaan we vandaag mee aan de slag.

Een begroting geeft een realistisch beeld van hoeveel geld je per maand nodig hebt.

Niemand hoeft je te vertellen dat studeren duur is, want dit hebben we ondertussen al zo vaak gehoord. Je krijgt inderdaad grote kostenposten; Het mogen studeren aan een HBO- of een universiteit kost alleen al € 2.143 per jaar. Bij MBO is het schoolgeld per opleiding verschillend.

Omdat het bij studeren om grote bedragen gaan, is het aangeraden om een lijstje te maken met alle inkomsten en uitgaves. Zo heb je een duidelijke overzicht van hoe jij financieel ervoor staat en voorkom je zoveel mogelijk stress over geld. Een begroting geeft een realistische schatting van hoeveel geld je per maand nodig hebt.

Niemand heeft dezelfde begroting, want iedereen hecht aan andere waardes en geeft ook anders geld uit. Een begroting is iets persoonlijks; misschien hou je van feesten, dan geef je per maand meer geld uit aan alcohol dan iemand die liever zonder alcohol sociaal met andere mensen omgaat. Dat kan, maar dan moet je in jouw begroting hiermee rekening houden.


Stappenplan

Volg deze 5 stappen en je hebt een begroting gemaakt!

1. Weet wat voor soort begroting je wilt maken

Wil je een begroting maken van een jaar of van een maand ? Huishoudens maken meestal eerst een jaarlijkse begroting en reken het dan om naar een gemiddelde maandelijkse begroting (gedeeld door 12). Omdat bij studenten de maandelijks de vaste lasten redelijk dezelfde zijn en bijna alles maandelijks afgeschreven wordt, is aangeraden om een maandelijkse begroting te maken.

2. Maak een lijstje met vaste kostenposten

Dit is verschillend bij thuiswonende en uitwonende studenten, immers uitwonende studenten hebben veel meer kostenposten dan studenten die nog bij hun ouders wonen. Je hebt als uitwonend student extra kostenposten als huur en boodschappenkosten.

Nibud heeft een overzicht gemaakt hoeveel studenten maandelijks gemiddeld aan vaste uitgaves spenderen. Klik hier op de link om naar het overzicht te gaan

3. Wees realistisch over de bedragen die je opschrijft

Met een begroting wil je een idee krijgen hoeveel er per maand in en uit gaat. Schrijf dus realistische bedragen op hoeveel jij denkt uit te geven aan bijvoorbeeld kleding, huur en “chillen”. Sommige bedragen kun je opzoeken, zoals huur. Ga naar kamer websites als kamernet.nl of room.nl om een idee te krijgen hoeveel een kamer in een bepaalde regio kost.

4. Noteer jouw inkomsten

Het is ook belangrijk om te weten hoeveel inkomsten je hebt per maand. Inkomsten kunnen salaris van jouw bijbaantje(s), bijdragen van jouw ouders, studiefinanciering van DUO zijn bijvoorbeeld. Daarom maak je naast het kolom”uitgaves” (-) ook een kolom met “inkomsten” (+). Mocht je (nog) geen inkomsten hebben, noteer dan €0.

5. Tel de uitgaves op en trek het van de inkomsten af

De laatste stap is het optellen van al jouw uitgaves en noteer dit bedrag onderaan bij “Totaal”. Dit is dan het (geschatte) bedrag dat je maandelijks nodig hebt om rond te kunnen komen. Als je dit bedrag aftrekt van “inkomsten”, zie je hoeveel geld je overhoudt (positief) of hoeveel geld je tekort hebt (negatief).


Positief/negatief getal

De meeste uitwonende studenten zien een negatief getal staan in hun begroting. Logisch! Want huur is een grote kostenpost. De paar honderd euro die je verdient met een bijbaan, kunnen vaak niet alle kosten dekken. Een oplossing? Een studiefinanciering aanvragen bij DUO. Leen het bedrag dat je tekort komt, zodat je rond kunt komen. Of zorg dat je meer inkomsten hebt, extra shifts in het weekend misschien? Maar vaak als je al werkt, heb je niet meer tijd om extra te werken. Studeren neemt namelijk veel tijd in beslag.

In dit geval is lenen bij DUO is slimmere optie dan ontzettend veel werken, zodat je niet hoeft te lenen. Want als een student, moet je eigenlijk bezig zijn met leren en niet werken. Je kunt beter meer tijd aan jouw studie besteden en vaker aanwezig zijn bij colleges in plaats van diensten draaien.

Je doet een specifieke opleiding voor een reden: zodat je later een baan kan vinden in een richting die jij leuk vindt. Werk met mate, zodat jouw studie niet ten koste gaat van werken. Later besteed je serieus echt wel genoeg tijd aan jouw baan.


Mijn begroting voor het schooljaar 2020-2021

Ja, jaa als een aankomend eerstejaars student, heb ik ook een begroting gemaakt. Omdat ik een realistisch beeld wil hebben van mijn toekomstige maandelijkse uitgaves. Zie hieronder mijn begroting. Oh en zoals je kunt zien, moet ik waarschijnlijk ook lenen bij DUO, aangezien ik met mijn huidige bijbaan niet rond kan komen.

Mijn eigen maandelijkse begroting voor het eerste schooljaar

Je denkt misschien nadat je de tabel gezien hebt: “en de kosten voor boeken en schoolgeld dan?”. Die heb niet in mijn maandelijkse begroting opgenomen, omdat ik deze bedragen in één keer ga betalen in het begin van het schooljaar. Die lasten heb ik niet in mijn maandelijkse begroting opgenomen.

Jaarlijkse kosten (eerste jaar)

Wil je meekijken hoeveel een master student per maand uitgeeft en verdient? Emma van skerestudent.com laat het in haar blogpost zien


Hoe kom ik aan het geld om alles in 1 keer te kunnen betalen?

Twee jaar terug toen in de 5e klas zat, had ik al een ruwe schatting gemaakt van wat mijn jaarlijkse kosten zou zijn voor het eerste jaar van mijn studie: €2430 (zonder de maandelijkse lasten) en vervolgens ben ik gaan sparen. De jaarlijkse kosten is uiteindelijk wel lager uitgevallen €2083, maar het is toch een hoop geld! Vervolgens heb ik heel veel uren in de supermarkt gedraaid om dit bedrag bij elkaar te kunnen sparen. Met een uurloon van iets meer dan €5, was het mij uiteindelijk in 8 maanden gelukt.

Tip! 💡 Mocht je nog tijd hebben voordat je daadwerkelijk gaat studeren, begin dan al te sparen voor jouw studie! Jouw spaardoel kan “het eerste jaars collegegeld” zijn of “de hele jaarlijkse kosten” bij elkaar sparen, zodat dit bedrag weg valt in jouw maandelijkse begroting.

Hiermee bedoel ik dat stel je dit “jaarlijks bedrag” niet zou hebben, dan moet je de jaarlijkse kosten van “boeken” (€500/12 = €42) in jouw maandelijkse begroting opnemen. Elke maand is dit dan weer een extra kostenpost die je moet betalen.

Een begroting maken is niet heel moeilijk, maar je moet het gewoon ten minste één keer gedaan hebben, voordat je gaat studeren. Met een begroting krijg je een duidelijke overzicht van jouw huidige en toekomstige financiële situatie. Een begroting voorkom je ook dat je te veel gaat lenen bij DUO, of dat je in de stress komt omdat je maandelijks niet rond kunt komen.

Mocht je het moeilijk vinden om zelf jouw eigen finacieële situatie in kaart te brengen, kun je natuurlijk hulp vragen van anderen. Je ouders, broers/zussen of vrienden kunnen je hierbij goed helpen!

Doen dus, die begroting maken!


Lees hier ook: Waarom een tussenjaar nemen een goed idee is!


Image source: Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

1 thought on “Een begroting maken voordat je gaat studeren + handige stappenplan

Laat een comment achter