Ik begon met beleggen toen ik 18 werd – Een goed of een slecht idee?

Mijn vader gaf mij ooit een boek over beleggen dat hij in een van de vele verhuisdozen weer terugvond. Paar maanden voordat hij mij dit boek gaf, las ik dingen op het internet over de aandelenmarkt en ik wilde van alles over dit onderwerp weten. Ik was benieuwd hoe het allemaal in elkaar zat. Met behulp van dit boek, begon ik aan mijn beleggingsavontuur.

Beleggingsrekening openen

Mijn vader gaf mij ooit het boek “The bogleheads’ guide to investing en nadat ik dit boek uitgelezen had, had ik meer inzicht in beleggen gekregen. Ik wist toen meer over de werkingen van de aandelenmarkt, wat indexen zijn en hoe je het best risico’s kunt verspreiden. Bovendien kreeg ik antwoord op mijn vele vragen over beleggen.

Een week nadat ik het boek uitgelezen had, wilde ik meteen beginnen met beleggen en was direct bereid om 500 euro te beleggen. Ik had mijn bankpas klaargelegd had en de beleggingspagina van ING geopend, maar toen zat ik vast.


Beleggen voor 18 plussers

Ik was vergeten dat ik minderjarig was op dat moment. Om een beleggingsrekening te mogen openen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ik was dat totaal vergeten. Je kunt geen beleggingsaccount openen wanneer je minderjarig bent.

Maar als ik nu terug denk, ben ik eigenlijk wel blij dat ik niet gelijk kon beginnen. Het gaf mij extra tijd om meer te verdiepen in verschillende soorten beleggingen.


Tijd = (heel veel) geld erbij

Waarom kreeg ik het idee om nu al te beginnen met investeren en niet laten we zeggen grofweg 10 jaar later, wanneer ik een vaste baan heb en elke maand salaris ontvang? Ik las in dat boek over investeren dat je nooit te vroeg kunt beginnen met beleggen.

Ik wilde nadat ik 18 werd, gelijk beginnen, zodat ik een lange beleggingshorizon heb. De beleggingshorizon is hoe lang je aandelen bezit/wilt bezitten. Dit kan dagen, maanden of jaren zijn.

Een lange beleggingshorizon van 10, 20 en 30+ jaren is gewenst, omdat de risico om geld te verliezen, dan kleiner is vergeleken met beleggen op de korte termijn.

Lees hier: €100.000 sparen zonder €100.000 te hebben – hoe?

Bovendien creëer je zo meer geld met tijd. Aandelen van ETF’s kunnen gemiddeld zo’n 4 tot 8% per jaar in waarde stijgen als het meezit. Bovendien groeit de waarde van jouw aandelen elk jaar sneller en sneller, omdat er een exponentiële groei plaats vindt.

Hoe deze wiskundige wonder werkt en hoe je de groei moet berekenen, heb je op de middelbare school geleerd. Mocht je het even niet meer weten hoe het allemaal in elkaar steekt, kijk dan even naar dit rekenvoorbeeldje:


Rekenvoorbeeld #1

Stel, je hebt €1000 in een ETF belegd. Je laat dit bedrag 20, 30 of 50 jaar op jouw belegrekening staan en doet er tussentijds niks mee. Je neemt dus geen geld op en je koopt ook geen nieuwe aandelen bij. Om het makkelijk te houden, houden we in dit rekenvoorbeeldje geen rekening met inflatie.

Met een jaarlijkse rendement van 8% van de ETF heb je
Na 20 jaar: €4661
Na 30 jaar: €10.062
Na 50 jaar: €46.901 (!)

Uitleg:
Formule om de groei te berekenen:
N = gt · b

Exponentiële groeifactor g = 1.08
Tijd in jaren t = 20 ∨ t = 30 ∨ t = 50
Begin getal b = 1000

Vul deze waardes in jouw rekenmachine en je zult zien dat deze waardes echt kloppen. Met tijd kun je dus veel geld verdienen. Dit is denk ik ook een van de meest belangrijkste lessen die ik geleerd heb van dit boek over beleggen. Let your money work for you.

Time is money. Je hebt gezien hoe langer die tijdhorizon is, hoe hoger het totale rendement van jouw aandelen zullen zijn.

Je kunt dus nooit te vroeg beginnen met beleggen.


Eigen berekening maken

Zelf vind ik het altijd heel leuk om zulke berekeningen te maken. Mocht je zelf ook zo’n berekening willen maken, er zijn websites online waar je zulke berekeningen uit kunt laten voeren. Op SmartAsset is een rendement rekenmachine te vinden.


Eindelijk 18

Dus, nadat ik 18 werd, heb ik bij de ING een beleggingsrekening geopend.

De weken voor mijn verjaardag in mei, waren de Vanguard S&P 500 index aandelen die ik wilde kopen, ontzettend hoog. Ik had toen al een tijdje de koersen van de S&P 500 gevolgd. Kenmerkend voor dit fonds is dat de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven hierin zijn opgenomen.

Met andere woorden: de waarde van de S&P 500 aandelen hangt af hoe de Amerikaanse economie presteert.

De dagen rond mijn verjaardag stortten de S&P 500 aandelen plotseling in. De oorzaak was de handelsoorlog tussen China en Amerika. De Amerikaanse president had toen aangekondigd dat de Amerikaanse regering het importtarief voor Chinese goederen ging verhogen. De beurs kleurde die dag rood.

Ik wist dat toen mijn moment was om te beginnen met beleggen.

“Meteen toen ik aandelen had gekocht, verloren de aandelen al hun waarde”

Op 16 mei kocht ik 10 van de Vanguard S&P 500 ETF aandelen voor €47,70. Op de dag zelf en zeker nog paar dagen daarna, keek ik continu naar hoe mijn aandelen het deden op de beurs. Meteen toen ik aandelen had gekocht, verloren de aandelen al hun waarde.

De aandelen werden 0.5% ~ -1% minder waard. Dit was achteraf gezien echt niet veel, maar wist ik veel toen. Aandelen bezitten was voor mij op dat moment een totaal nieuwe ervaring.

Opgegeven moment checkte ik wel bijna 10 keer per dag de ING Beleggingsapp.

Na drie dagen had ik er genoeg van en werd gek van mezelf, dus besloot ik maar de app te verwijderen. Dan kon ik ook niet naar de koersen kijken.

De app verwijderen was oprecht nodig, want anders kon ik mezelf niet focussen op een vrij belangrijke gebeurtenis toen: Mijn EINDEXAMENS.

Lees hier: 15 begrippen uitgelegd die je tegenkomt als je start met beleggen

Ik had toen nog een week te gaan voordat de eindexamens afgelopen waren en had nog zeker belangrijkere dingen om te doen. Uhhh zoals mijn wiskunde en natuurkunde examens voorbereiden bijvoorbeeld 😅


6 maanden later

Even fast forward naar november 2019. Ik heb momenteel de aandelen 6 maanden in bezit en ik ben blij hoe ze presteren.

Hier is een schermopname van het rendement in percentages:

Zodat je het kunt zien, zijn mijn Vanguard S&P 500 aandelen met 10.37% in waarde gestegen. Ik had toen €477 euro geïnvesteerd en ze hebben nu een totale waarde van €526. Dit betekent als ik de aandelen nu zou verkopen, ik direct €49.50 euro verdien door alleen die aandelen in bezit te hebben gehad.

Op dit moment krijg ik 0.02% (november 2019) rente van de ING over mijn spaargeld. Dus als ik 6 maanden geleden niet dat bedrag van €477 belegd had, zou ik na een jaar maar ≈ €0.10 (10 cent) als rente van de bank ontvangen hebben.

Nu heb ik 495 keer meer rente ontvangen door een klein bedrag van mijn spaarrekening geïnvesteerd te hebben.

Aangezien de rentes tegenwoordig zo dramatisch laag zijn, is het heel aantrekkelijk om een gedeelte van jouw spaargeld te investeren.

6 maanden eerder wist ik niet wat er zou gebeuren met mijn aandelen en ik kan nu ook niet voorspellen hoe ze in de toekomst zullen presteren. Maar sinds ik van plan ben om voor een lange tijd te investeren (zeker 25+ jaren) ben ik niet echt bezorgd hoe de aandelenmarkt momenteel presteert.


Conclusie

Als je geïnteresseerd bent hoe aandelen werken en benieuwd bent hoe je van geld meer geld maakt, dan raad ik je zeker aan om te verdiepen in belggen.

Het is zelfs een goed idee als je al wat weet over beleggen, dat je een beleggingsrekening opent als je 18 geworden bent.

Kijk rond, lees financiële artikelen in de krant, lees boeken over dit onderwerp of google over beleggen op het internet. Ik heb zelf gekozen om mijn aandelen te beheren, omdat (a) dit de goedkoopste manier is om aandelen te bezitten en (b) ik zo het meest kan leren van beleggen.


Lees hier ook: Het verhaal van Elliot Hewitt – Hij begon met investeren toen hij 13 was en nu is hij een full-time Forex trader.


2 thoughts on “Ik begon met beleggen toen ik 18 werd – Een goed of een slecht idee?

Laat een comment achter