Het is tijd dat je een me-time momentje neemt + 4 tips #burn-out

Hoeveel studenten last heeft van burn-out klachten, is opvallend hoog. 1 op de 4 Nederlandse studenten heeft dit ooit ervaren. Dit is gebleken uit de cijfers van het onderzoek dat uitgevoerd is door de hogeschool Windesheim. Dit percentage kan landelijk nog weleens hoger zijn, aangezien dit onderzoek enkel uitgevoerd was op de leerlingen van deze hogeschool. Prestatiedruk, sociale druk, werkdruk resulteert vaak tot een overvolle agenda, waardoor je continu bezig bent. Hoe druk je het ook hebt, soms heb je echt een momentje voor jezelf nodig. Het is tijd dat je een me-time momentje neemt. Hoe en wat, lees je hieronder meer.

Scholieren en studenten

Burn-out klachten komen niet alleen bij studenten en volwassenen voor. Scholieren kampen steeds vaker ook met overspannenheid en burn-outs. School is een grote stressbron voor jongeren. Examens halen, projecten afmaken, jouw sociale leven onderhouden, het gevoel dat je alles tegelijk moet doen en dit nog combineren met het hebben van een bijbaan, is enorm stressvol en levert veel spanning op. Bovendien kun je ook veel stress ervaren door jouw thuissituatie. Als je langdurig overspannen bent, omdat je niet weet hoe je met stress om moet gaat, of gewoon dat het té veel voor je wordt, kun je burn-out symptomen ervaren. Overspannenheid is een stadium vóór burn-out.

Lees ook: Hoe kan je school combineren met een bijbaan?

Overspannen en burn-out symptomen

De symptomen van overspannen lijken erg op die van een burn-out. Volgens Thuisarts.nl loop je tegen een burn-out aan/heb je een burn-out als je meer dan een halfjaar drie of meer van deze symptomen herkent:

 • Vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
 • En geestelijke moeheid: moeite uw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
 • Onrustig slapen (het duurt lang voordat je in slaap kunt vallen)
 • Prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
 • Niet tegen drukte of lawaai kunnen
 • Gemakkelijk huilen (je voelt vaak een huilbuil aankomen)
 • Piekeren
 • Een gejaagd gevoel
 • Je hebt het gevoel dat het te veel wordt, je kunt het niet meer aan
 • Dagelijkse bezigheden op school/thuis/werk kun je niet goed uitvoeren.

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Maagklachten of buikpijn 

Herken je meerdere bovenstaande symptomen? Het is dan tijd dat je actie onderneemt. Een beetje spanning ervaren is normaal en dat hoort ook bij het leven, maar té veel stress en steeds opgefokt voelen is schadelijk voor jouw gezondheid. Dit leidt tot dat je niet meer gelukkig voelt en ontspannen kunt zijn.

Probleem aanpakken

Het is tijd dat je rust neemt. Ik weet dat dit misschien onmogelijk lijkt nu, omdat je een overvolle agenda hebt, maar zonder rust kun je niet herstellen. Heel belangrijk is ook dat je accepteert dat je overspannen bent/een burn-out hebt.

Je moet een tijdje meer tijd voor jezelf vrijmaken en alleen dingen doen die echt noodzakelijk zijn. Maak voor jezelf een lijst van wat wel en wat niet belangrijk zijn. Je hebt te lang jezelf genegeerd en je moet nu echt aan jezelf denken. Het kan ook zijn dat je overspannen bent geraakt, omdat je geen duidelijke planning had.

Je hebt tot nu toe alles in jouw achterhoofd kunnen onthouden, maar opgegeven moment is het te veel geworden, waardoor je niet meer weet wat en wanneer je iets moet doen. Heel veel mensen beginnen dan op dit moment te stressen.

Me-time op de bank kan je helpen relaxen

Maak een planning, zodat je jouw hoofd leeg kunt maken. Op een geschreven papieren planning kun je dan duidelijk zien wat je precies moet doen.

Mocht je even willen relaxen, leg het papiertje dan uit zicht. Je kunt zo maximaal ontspannen zonder dat je jezelf telkens moet herinneren aan jouw to-do-list items die je van jezelf niet mag vergeten.

Praat bovendien ook met iemand wanneer je gestresst voelt. Het kan je moeder, vader, een goede vriend of vriendin, jouw opa of noem maar op zijn! Vertel waarom je gestresst voelt en ondertussen een huilbuil krijgen is volkomen normaal.

Je zult merken dat als je het verteld heb, je een stuk relaxer en opgeluchter voelt. Er moet echt wel iemand zijn met wie je kunt praten. Zo niet? Mail me dan ([email protected]) & praat niet tegen een muur, want dit helpt niet. Ik sta voor je klaar! 🙂

Me-time moment

Een ander goede ontstress methode is een me-time momentje nemen. De naam zegt het al: dit is een moment voor jezelf én je brengt het door met jezelf. Om overspanning te voorkomen of te herstellen van overspannenheid, is het van belang dat je tijd voor jezelf creëert.

Plan wekelijks een moment in en tijdens dit moment doe je helemaal niks aan school of werk. Leg jouw mobiel weg als je niet door anderen gestoord wilt worden. Het is echt een moment voor jezelf. Je kiest wat je wilt doen en maak het niet moeilijk.

4 tips van wat je kunt doen

 • Een uur alleen in een park zitten en van de omgeving genieten
 • Ga wandelen in een bos/park/in de stad
 • Ga op een lunch date met jezelf
 • Geniet van een stuk taart met koffie/thee in een café

Je zult dit eerst best gek vinden en zich afvragen: “waarom breng ik deze rusttijd niet door met vrienden?”

Eigenlijk brengen we vrijwel altijd onze tijd door bij andere mensen.

Is het jou ooit opgevallen wanneer je naar de bios gaat, taart eet of buitenhuis dineert, je vrijwel altijd samen bent met iemand? In de maatschappij wordt het bijna als een norm gezien, dat we dingen samen doen. Maar soms vind je rust door even alleen te zijn.

Ik vond het ook gek eerst toen een vriendin mij vertelde dat ze wekelijks een me-time momentje inplant om dingen alleen te doen.

Eerlijk? Zo’n wekelijkse me-time heeft mij echt geholpen met minder gestrest te voelen en ik voel me relaxer dan ooit! Bovendien merk ik ook dat ik stuk efficiënter werk dan voorheen.

Naast de me-time momenten, spendeer ik natuurlijk ook tijd met vrienden en familie. Tijd voor jezelf? Die moet je speciaal inplannen, anders komt ie er nooit.

Het kan nooit kwaad om iets nieuws te proberen. Hopelijk helpen de tips in dit artikel jou om minder gestresst te voelen. Flink rusten en aan jezelf beginnen te denken is al een goede start!


Lees ook: Help! Ik twijfel tussen (twee) studies + 5 handige tips


Bron: Thuisarts.nl
Image source: pikisuperstar

1 thought on “Het is tijd dat je een me-time momentje neemt + 4 tips #burn-out

Laat een comment achter