Deze 10 cv woorden en zinnen kun je beter niet meer gebruiken

Voordat bedrijven kandidaten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, zullen ze eerst een selectie maken aan de hand van de opgestuurde motivatiebrief en het curriculum vitae, vaak ook wel het cv genoemd. Het is belangrijk dat een cv positief opvalt, zeker voor een gewilde positie, omdat anders de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek heel klein is.

Het cv is jouw eerste indruk bij werkgevers, want als ze jouw cv niks vinden, zullen ze je ook niet gauw uitnodigen voor een gesprek. Voordat je een goede cv kan maken moet je naast de do’s ook de don’ts weten.

Dus vandaag in dit artikel laten we je weten welke woorden en zinnen je beter niet meer kunt gebruiken, zodat de kans dat je jouw toekomstige droombaan krijgt een stuk groter wordt!


1. Resultaat gedreven

Verander de zin waarin je beschrijft dat je resultaat gedreven bent in: welke doelen en resultaten je bij jouw vorige werkgevers of op school behaald hebt. Geef hierbij voorbeelden, want dit is voor de werkgever een stuk interessanter en relevanter.


2. Hoog gekwalificeerd

In jouw cv kun je beter niet zeggen dat je hoog gekwalificeerd bent voor een functie. Hiermee geef je mogelijk de indruk dat je een snotaap bent. Dit kan negatief overkomen. Met “uitgebreide ervaring” maak je de situatie ook niet beter. Je kunt beter een lijstje maken met relevante vaardigheden en prestaties, zodat werkgevers zelf die connectie kunnen maken dat je gekwalificeerd bent, zonder dat je het zelf zegt.


3. Referenties beschikbaar op aanvraag

Het is niet nodig om te zeggen dat referenties beschikbaar zijn op aanvraag. Mochten bedrijven later in het proces referenties nodig hebben, zullen ze dat aan jou vragen.


4. Afkortingen in cv’s

De inhoud van de cv moet in een oog opslag duidelijk zijn. Vooral grote, populaire bedrijven krijgen heel veel cv toegestuurd, waardoor bij hen er niet altijd tijd is om de cv’s goed door te lezen. Het is aan jou de taak om de cv’s zo in elkaar te zetten dat werkgevers in een korte tijd alles over jou kan weten. En vermijd afkortingen, want afkortingen als belemmeren het lees proces. Niet iedereen zal bepaalde afkortingen van bedrijven, functies, skills begrijpen. Dus schrijf afkortingen altijd uit.


5. Team speler

Omdat wij allemaal weten dat werkgevers, op de een of andere manier, altijd opzoek zijn naar “een echte team speler”, schrijven we ook allemaal dat we een “fantastisch in teamverband” kunnen werken.

Máár, dit valt niet op! Verander dit naar een zin waarbij je (wederom weer) voorbeelden geeft van hoe je bijvoorbeeld een bedrijf tijd, geld en middelen hebt bespaard op een teamproject of wanneer je samengewerkt hebt met anderen.


6. Ambitious

Hoewel het super verleidelijk is om op te schrijven dat je ambitious bent, omdat je dit ook bent, is het beter dat je dit woord vermijd. Dit kan namelijk impliceren dat je snel carrière wilt maken en waarschijnlijk in de nabije toekomst al van functie wilt wisselen. Aangezien je dan al uitgekeken bent op je huidige functie en iets uitdagender wilt proberen.

Dit klinkt echter niet zo fijn voor jouw werkgever, omdat die dan (weer) op zoek moet gaan naar iemand die jouw (oude) functie wilt gaan vervullen.


7. Harde werker

Hoewel het helemaal waar is dat bedrijven je minder snel aan zullen nemen als je opschrijft dat je lui bent en niet graag werkt, helpt het opschrijven dat je een harder werker bent, ook niet heel veel om bedrijven en managers te overtuigen dat ze jou aanmoeten nemen.

Het opschrijven dat je een “harde werker” bent is een van de meest voorkomende zinnen op cv’s. Echter, bedrijven verwachten sowieso al dat je bereid bent om hard te werken. Dus het toevoegen dat je een harde werker bent, voegt niet veel toe aan jouw cv.

Wat je wel kunt doen, is het noemen van bijzondere prestaties die je geleverd hebt bij jouw vorige werkgevers of op school. Dit zal de indruk geven dat je bereid was en bent om meer te doen dan anderen.


8. Straattaal

Straattaal staat echt niet professioneel op het cv en het kan zelfs een negatief indruk achterlaten bij jouw toekomstige werkgevers. Niet iedereen zal begrijpen wat de woorden betekenen. Het is namelijk een taal die niet op de werkvloer gesproken wordt.

Vermijd woorden en zinnen die niet ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) zijn op jouw cv.

Een zin als: “Ik heb veel ervaring met het verkopen van make-up. Als jullie mij aannemen zullen jullie binnen no-time stacks verdienen“, kun je al raden dat het niet goed staat op een cv.

Even voor de duidelijkheid: stacks betekent stapels geld.

Je wilt indruk maken bij werkgevers en daarbij is een passende woordkeuze heel belangrijk. Dus bewaar straattaal voor thuis of als je met jouw vrienden aan het praten bent 🙂


9. Een echte leider

Het zeggen dat je een “echte leider bent” is tegenwoordig heel hip, maar omdat het door heel veel kandidaten gebruikt wordt, is deze zin niet erg origineel meer.

Benadruk in plaats daarvan relevante voorbeelden van leiderschap en welke resultaten je behaald hebt. Dit is een stuk beter dan alleen opschrijven dat je uitstekende leiderschapsvaardigheden hebt.


10. De “ik beloof” zin

Vermijd beloftes in jouw cv als “ik beloof als jullie mij aannemen, dat ik mijn best ga doen“. Dit klinkt namelijk alsof je normaal jou best niet doet en nu wel probeert. De beloof-zinnen maken jouw cv zwak en onzeker. Schrap de beloof zinnen uit jouw cv, zodat je een stuk zelfverzekerder over komt.


Ben je benieuwd hoe je een nóg mooiere cv kunt maken? Check deze 7 cv lay-outs, zodat je zeker weten op gaat vallen bij recruiters!


Bron: Businessinsider
Image source: Character vector created by macrovector – www.freepik.com

1 thought on “Deze 10 cv woorden en zinnen kun je beter niet meer gebruiken

Laat een comment achter