Ik werd een Digital Nomad in mijn tussenjaar – Mijn avontuur

Als iemand een jaar geleden tegen mij had verteld dat ik in mijn tussenjaar een digital nomad zou worden en café’s mijn werkplek werden, dan had ik diegene waarschijnlijk heel verbaasd aangekeken en gedacht hebben of het wel mogelijk was. Blijkbaar wel, want op het moment van schrijven, zit ik in een Starbucks in Taipei achter mijn laptop te typen. Ik deel graag mijn avontuur met jullie, hoe ik in een jaar tijd van “net klaar met middelbare school” naar “het hebben van een digital nomad leven” ben gegaan.

Digital nomad worden is niet moeilijk

Een digital nomad worden is niet moeilijk. Dit wil ik even duidelijk maken. Iedereen kan een digital nomad zijn.

Volgens onze goede vriend Wikipedia is een digital nomadeen persoon die het internet gebruikt om hun werk locatie onafhankelijk uit te voeren. Ze leven een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen“.

Je hebt niet veel nodig om een digital nomad te worden: je hebt enkel een laptop en een internet verbinding nodig. Het verschil tussen iemand die een kantoorbaan heeft en een digital nomad, is dat een digital nomad veel meer vrijheid heeft.

Een digital nomad heeft de vrijheid om overal te kunnen zijn en in meeste gevallen ook de vrijheid om je jouw eigen werkdag in te kunnen plannen.

Dit is waar ik zat toen ik dit artikel schreef. Oeps te veel lekkere dingen besteld

Rondreizen

Meeste digital nomads reizen, om zo de wereld te kunnen zien. De meeste digital nomads die je online ziet (vaak ook insta influencers), werken vaak vanuit Azië of Zuid-Amerika. Ze hebben niet zomaar random voor Bali, Thailand of Chili gekozen. Ze zitten daar omdat ze daar in een aangenaam klimaat kunnen leven, in een fijne woonomgeving kunnen wonen en het belangrijkste: ze hebben daar relatief lage levensonderhoudskosten.

In sommige landen in Azië liggen de levensonderhoudskosten een stuk lager dan in Nederland (bijvoorbeeld in Bangkok en Hanoi). Dit betekent dat je met 1500 euro veel meer in die landen kunt doen en luxer kunt leven dan in Nederland.

Taipei (Taiwan), waar ik nu ben, is niet de goedkoopste stad in Azië, maar is niet heel duur vergeleken met andere grote Europese of Amerikaanse steden als Parijs of Los Angelos. De levensonderhoudskosten hier zijn vergelijkbaar met Nederlandse levensonderhoudskosten. Uiteten hier is wel goedkoper dan in Nederland (denk aan street-food), maar café’s zijn vaak even duur of op sommige plekken zelfs duurder.

Deze stad heeft wel meer te bieden dan de meeste Nederlandse steden vind ik en werd mijn thuisbasis. In principe reisde ik rond en keerde ‘s avonds hier weer terug. Voor reizen langer dan één dag, verbleef ik wel in een andere stad.

Lees hier: Top 10 duurste steden ter wereld om te wonen in 2020

In een cafe aan het werk

Hoe ben ik een digital nomad geworden?

Zoals ik hierboven al zei: het is niet moeilijk om een digital nomad te worden. Ik ben eigenlijk heel onbewust een digital nomad geworden. Tot het begin van dit jaar had ik zelfs nog nooit hier van gehoord.

Het einde van vorig schooljaar nadat ik mijn diploma op zak had, stapte ik in juli het vliegtuig in richting Taiwan om aan een talencursus Chinees te beginnen. De eerste paar maanden, tot september ongeveer, had ik nog contact met mijn Nederlandse baas en werkte ik naast mijn studie bij de talenschool achter mijn laptop voor hem.

Paar jaar terug had ik een part-time baantje bij een Nederlands bedrijf gescoord. In Nederland werkte ik al een tijdje voor dit bedrijf. Ik deed de klantenservice per mail en andere kleine taakjes op afstand voor mijn baas, dus hoefde ik niet op kantoor te zijn.

Matcha latte is mijn lievelings drankje

Dat baantje betaalde (vergeleken met mijn oude baan achter de kassa) best goed en ik had soort van met mijn baas geregeld dat ik in Taiwan nog voor hem klussen kon doen. Dit baantje kon ik zonder problemen met mijn talencursus op een universiteit in Taipei combineren.

Opgegeven moment, tot september ongeveer, had mijn baas mij niet echt nodig meer en dit baantje hield helaas op.

Bij mijn oude baas was ik een soort van personal assistent, hij gaf mij klussen en dat voerde ik uit. Toen dat baantje ophield, ben ik rond gaan kijken of er soortgelijke baantjes beschikbaar waren online. Tussendoor had ik ook wel onregelmatige schrijfklussen en taken voor een webshop, maar dat leverde niet veel uren op en wilde dus meer doen.


Klussen vinden

Dit ik hoe ik bij Upwork terecht gekomen ben. Upwork is een van de grootste freelance platformen ter wereld. Mensen uit de hele wereld kunnen op klussen reageren en bedrijven kunnen hier klussen posten.

Lees hier ook: 6 soorten online freelance banen die je kunt doen (als scholier / student)

Ik was vervolgens gaan kijken welke skills ik had en wat voor werk ik kon doen. Om het verhaal kort te maken: ik ben een tijdje aan de slag geweest als freelance visual editor voor een blog. De baas waar ik voor werkte was ook een digital nomad. Hij belde mij vanuit Thailand op tijdens ons sollicitatiegesprek en elke week toen ik hem sprak was hij wel ergens anders. In de periode dat ik voor hem werkte, heeft hij tussen verschillende Aziatische landen gereisd.


Digital nomad lifestyle

De afgelopen paar 6-8 maanden heb ik tientallen verschillende koffietenten bezocht en daar gewerkt. Het leuke hiervan is, is dat je elke keer op nieuwe plekken komt en nieuwe plekken ontdekt.

Op Insta lijkt misschien alsof digital nomads de hele dag op het strand liggen te chillen, maar als je een baas hebt, is dit in de meeste gevallen super onrealistisch en niet waar. Je moet namelijk ook net als andere werknemers die op kantoor zitten, uren maken en geld verdienen. Ik werk regelmatig 10 uur per dag om klussen af te kunnen ronden. Houd het in je achterhoofd dat de dingen die je online ziet, in de realiteit vaak niet zo rooskleurig zijn.

Op dit moment werk ik naast als tekstschrijver voor een webshop ook als vertaler bij een ander bedrijf. Dit bijbaantje levert meer op dan wat ik in Nederland zou verdienen als een 19 jarige.

Het einde van mijn tussenjaar komt in zicht en binnenkort zal ik weer terug moeten keren naar Nederland. Wat een jaar was het geweest! In het begin van mijn tussenjaar had ik het echt nooit kunnen bedenken dat ik op het eind zou eindigen als een digital nomad.

https://www.instagram.com/p/CAiDysIHx-G/?utm_source=ig_web_copy_link

Ook zelf een digital nomad worden?

Benieuwd hoe je zelf ook een digital nomad kunt worden? Dan heb ik wat tips voor je:

Vind van te voren klussen

Het kost tijd om klussen te vinden, dus zorg voordat je naar het buitenland vertrekt al naar klussen gekeken hebt en in contact bent gekomen met potentiële werkgevers om zeker te zijn dat je tijdens de reis inkomsten hebt.

Doe onderzoek

Google en doe onderzoek naar landen en steden waar veel digital nomads zijn, zodat je met een gerust hart daar naar toe kunt vertrekken. Als een buitenlander moet je veiligheid altijd voorop zetten. Je hoeft niet altijd naar Azië of Zuid-Amerika te vertrekken. Heel veel leuke en veilige Europese steden als Boedapest en Praag zijn ook geliefd onder digital nomads.

Leer nieuwe skills

Zit je nog “vast” aan een baan of school, waardoor je nog niet weg kunt? Zie dit als iets positiefs! Dit biedt je de kans om nieuwe skills te leren. Met meer skills kun je in de toekomst makkelijker klussen als je eenmaal een digital nomad geworden bent.


Laat een comment achter