25 super makkelijke manieren om direct veel geld te besparen op eten

Een van de dingen die erbij komt kijken als je uit huis woont, is het zelf betalen van je eten. Het kopen van eten is vaak een van de grootste maandelijkse kostenposten van studenten. Vaak is het zo dat wanneer je zelf voor eten moet betalen, je pas realiseert hoeveel je eigenlijk wel eet in een week én hoeveel geld je kwijt bent aan eten!

Volgens NIBUD gaat dat maandelijks om zo’n 173 euro. Als je niet op let eet je zo dus jouw maandelijks budget weg. Maar gelukkig zijn er manieren om geld te besparen op eten, Met de onderstaande 25 gouden tips geef je na het toepassen van deze tips direct minder geld uit aan voedsel. Én het mooie is, is dat je elke avond nog steeds lekker kan eten.


In de supermarkt – supermarkt tips – Bespaar wekelijks 45%


1. Koop vaker huismerken

Net als het kopen van kleding is het vaak echt niet nodig om altijd “merk” te kopen. Door huismerken te kiezen i.p.v. A merken, bespaar je per item veel geld. Volgens de onderzoekers van de Consumentenbond zijn huismerken gemiddeld zeker 45 procent goedkoper, met uitschieters tot bijna 80 procent!

Source: hehe.blog, pinterest

2. Maak een boodschappenlijstje

Als je geld wilt besparen op eten, moet je ook wel even wat moeite voor doen. Hiermee bedoel ik: maak elke keer vóórdat je naar de supermarkt gaat een boodschappen lijstje. Niet alleen bespaar je zo tijd wanneer je in de winkel staat, maar ook veel centjes.


3. Slim boodschappen doen

Als je een gouden tip der gouden tips nodig hebt, is dit wel zo’n eentje. Hoe doe je slim boodschappen? Nou, lees de wekelijkse folders van supermarkten voordat je boodschappen gaat doen en houd de aanbiedingen in de gaten. Maak gerechten met artikelen die in de aanbieding zijn. Trouwens, de 1+1 gratis aanbiedingen zijn altijd de beste deals. De extra fles pastasaus kun je een week later nog gebruiken om een pastaschotel mee te maken.

Door slim boodschappen te doen, kun je jezelf veel geld besparen.

4. Ga niet onnodig vaak naar de supermarkt

Je kent het vast wel: even naar de supermarkt om extra broodbeleg te halen, maar bij de kassa sta je vaak dan ook met andere spullen in handen die je tijdens jouw supermarkt wandeling zag liggen. Niet de bedoeling! Hoe vaker je boodschappen doet, hoe groter de kans dat je met andere dingen thuis komt. En dus hoe meer geld je uitgeeft! 1-2 keer boodschappen doen per week is voldoende!

Lees ook: 3 Plekken waar je Goedkoop Tweedehands Studieboeken kunt kopen


5. Shop bij meerdere supermarkten

Bij tip 3 vertelde ik al over “slim boodschappen doen”. Tip 5 is een tip die er wel bij past. Elke supermarkt heeft zijn eigen wekelijkse folder waarin aanbiedingen staan. Soms kan het gebeuren dat een supermarkt waar je altijd naar toe gaat niet een artikel in de aanbieding heeft, maar een supermarkt verderop wel. Het loont vaak om toch wel even naar die supermarkt te fietsen om het te halen (laat die 1+1 gratis kaas niet liggen!). Ditis niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor jouw conditie!


6. Ga naar een budget supermarkt

Er is vaak wel een Aldi of Lidl in een studentenstad. Bij deze supermarkten ben je vaak wel iets goedkoper uit (gezien bulkverpakkingen meestal voordeliger zijn hier. Je kunt dus vaak langer met je wekelijkse boodschappen mee).

Lees ook: Geld besparen: Bespaar meteen geld met deze 24 bespaartips!


7. Koop bevroren groentes en vis

Deze artikelen zijn vaak veel goedkoper wanneer je ze uit het vriesvak pakt.

Het scheelt echt een hoop geld!

8. Neem een eigen tasje mee

KOOP NOOIT BOODSCHAPPENTASJES! Dat is nou echt zonde van je geld. Die tasjes kosten zeker 50 cent bij de supermarkt en als je dat elke keer moet kopen omdat je geen tasje bij je hebt of als er geen doosjes onder de kassa’s liggen, ben je zeer veel geld kwijt elke maand. Ik kan je dat vertellen gezien ik als voormalige kassière veel mensen heb gezien die wekelijks wel meerdere keren een tasje kochten. Zonde!

Neem zelf een tasje mee!

9. Laat je niet verleiden

Skip de chips- of drankafdeling de volgende keer dat je boodschappen doet.


10. Word een flexitariër

Overmatig veel vlees eten is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Groentes kosten minder dan vlees en je kunt daarmee ook prima lekkere gerechten mee maken. Check hieronder dit filmpje voor inspiratie!

Gezonde veganistische/vegetarische lunchideeën voor maandag t/m vrijdag | door Erin Elizabeth

11. Eet seizoensgebonden

Bepaalde dingen als aardbeien en pompoenen zijn heel duur als je het off-season koopt. Probeer veel seizoensgroenten en -fruit te eten.


12. Loop niet kriskras door de supermarkt

Kriskras door de supermarkt lopen kost veel tijd én de kans is groter dat je verleid wordt door artikelen die niet op jouw boodschappenlijstje staan!


Buitenhuis eten – Voordeliger uiteten


13. Coupons gebruiken

Uiteten met korting? Ja dat kan, en niet veel mensen pakken die kans! Op groupon.nl bijvoorbeeld kun je voordelige deals scoren en korting krijgen op je maaltijden. Ook voor take-away maaltijden trouwens!

Source: imgflip.com

14. Minder vaak langs de kantine

2 euro voor een broodje frikandel in de kantine lijkt niet veel geld tot dat je het bijna elke dag doet. Mocht je echt van een lekker snackje houden, koop het dan in de supermarkt voordat je aankomt bij je werk of op school. In je pauze naar de supermarkt wandelen, is ook een goed idee 😉


15. Volg je favoriete restaurants op social media

Waar vind je de tofste aanbiedingen van jouw lievelingsrestauranten en koffietentjes? Nou vaak op hun eigen social media! Op Instagram en Facebook posten ze vaak als eerst hun nieuwste deals en aantrekkelijke kortingen. Zoals deze!


16. Gebruik jouw loyaliteitskaart

“Heeft u een klantenkaart?” Waarschijnlijk geef je zelf vaak “nee” als antwoord. Misschien stellen die punten die je per keer spaart niet veel, maar langzaam bouw je wel punten op die geld waard zijn! Bij sommige winkels krijg je zelfs geld terug als je genoeg punten gespaard hebt. Zeg dus volgende keer “ja” als een medewerker vraagt of je een klantenkaart hebt.


17. Neem je vrienden mee

Neem je vrienden mee uit eten en bestel een 2- of 4- persoonsgerecht. Die deals zijn vaak voordeliger en je krijgt er meer voedsel voor terug. Achteraf split je de kosten gewoon net als een typische Nederlander 😉

Lees ook: Spaardoel halen met behulp van: de 40/60 regel


In de keuken Kook slim én goedkoop


18. Plant jouw vaakst gebruikte kruiden

Voorgewassen kruiden in een plastic bakje die je vaak vind in de koelkasten van de supermarkten moet je sowieso al niet kopen met 2 redenen. Namelijk: 1) die plastic verpakkingen zijn super niet milieuvriendelijk daarnaast krijg je relatief weinig kruiden voor de prijs die je betaalt.

Wat je moet doen is het kopen van potten kruiden die je in de supermarkt ziet en als je een stapje verder wil gaan: plant die kruiden zelf. Binnen de kortste keren heb je groen goud in je handen.

10x kruiden die je binnen op het aanrecht kunt kweken

19. Kook voor meerdere maaltijden

Voor één maaltijd koken kost veel tijd en je bent vaak duurder uit. Kook voor meerdere maaltijden om de maaltijdkosten laag te houden.


20. Laat groentes opnieuw groeien

Wist je dat je sla en bosui opnieuw kan laten groeien? Het is echt heel tof. Zie hieronder wat je moet doen om het zelf te doen. Is helemaal niet moeilijk!

Hoe je alles kan laten opnieuw groeien

21. Eet samen met vrienden

Met vrienden samen eten is niet alleen veel gezelliger, maar je kunt ook zo in je kosten snijden. Doordat je met vrienden eet kun je voordeelverpakkingen kopen en betaal je dus uiteindelijk veel minder voor een maaltijd!

Misschien ook interessant: Netwerken vergroten als student – 5 manieren


22. Deel & split de kosten

Mocht je uit huis wonen en ganggenoten hebben, is mijn gouden tip wel: koop niet alles zelf. Veel dingen die jij nodig hebt, hebben jouw ganggenoten ook nodig. Voorbeelden zijn: zout, gedroogde kruiden, ketchup etc. Gebruik die dingen samen en split de kosten.


23. Investeer in een goede broodtrommel en waterfles

Zo hoef je nooit flesjes water uit de automaat of broodjes van de kantine te kopen. Vergeet jouw broodtrommel niet in je tas te doen voordat je weggaat. Just a reminder.


24. Eet eerst je kast leeg

Kijk wat je eerst in je kast hebt voordat je weer boodschappen doet. Vaak kun je met de dingen die je in de kast hebt nog een heerlijke maaltijd maken.

Met de dingen in je kast kun je vaak nog hele lekkere maaltijden mee maken.

25. Vries dingen in

De vriezer wordt echt je beste vriend als je op jezelf gaat wonen. Kook meerdere maaltijden en vries ze in. Zo hoef je nooit de dure kant-en-klare maaltijden te kopen mocht je een keer geen zin hebben in koken!


Benieuwd naar andere artikelen over geld en geld besparen? Anderen vonden deze artikelen ook leuk: