9 pws prijzen – Win (geld) prijzen met jouw profielwerkstuk!

Eindelijk heb je jouw profielwerkstuk afgerond. Trots mag je zeker zijn, want je hebt heeeel veel uren besteed om dit werkstuk in elkaar te zetten. Het maken van jouw profielwerkstuk heeft veel tijd en moeite gekost, maar het werken hieraan was sowieso niet nutteloos geweest; je hebt veel nieuwe dingen geleerd, je weet nu hoe je een professioneel werkstuk in elkaar moet zetten én ook heel belangrijk(!): jouw meesterwerk bied je de kans om geldprijzen tot €2000 te winnen! Zulke bedragen wil je echt niet mislopen en zo’n geldprijs maakt het mogelijk om een jaar lang gratis te kunnen studeren. Wil je weten hoe je kans kunt maken met jouw pws? Lees dan snel verder!

Hoe zit het?

Elk jaar worden tientallen profielwerkstukprijzen uitgereikt aan scholieren die een goede en indrukwekkende profielwerkstuk hebben gemaakt. Er zijn verschillende instituten en universiteiten die zulke prijzen organiseren en uitreiken.

Iedereen die een profielwerkstuk heeft gemaakt, mag zich inschrijven en meedoen. Ze stellen vaak wel één eis: je hebt voor jouw profielwerkstuk een 7 of hoger gehaald.

Maar als je een goed profielwerkstuk geschreven hebt, voldoe je sowieso aan deze eis. Voor sommige prijzen, mag alleen jouw profielwerkstuk begeleider jouw team/profielwerkstuk opgeven. Hier lees je zo meteen meer over.

(Psss) Aangezien niet iedereen zijn of haar profielwerkstuk opgeeft voor een prijs, is de kans dat je wint nog best groot. Mits je een origineel en goed profielwerkstuk inlevert natuurlijk.

Benieuwd hoe je een betere PWS kunt maken? Lees ook: 10 super handige tips voor wanneer je een profielwerkstuk moet maken

Organisatoren + bedragen profielwerkstukprijs

KNAW (VWO)

Dé echte grote profielwerkstukprijs wordt elk jaar door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) georganiseerd. Alleen profielwerkstukken op VWO niveau mogen hieraan mee doen en de prijzen die ze uitreiken zijn studiebeurzen ter waarde van €2000 (1e prijs), €1500 (2e prijs) en €1000 (3e prijs).

Deze studiebeurs kun je gebruiken om het eerste jaar van jouw vervolgopleiding in Nederland of in het buitenland te betalen.

Het is niet zo dat je de geldprijs met jouw teamgenoten moet delen als jullie ingezonden profielwerkstuk tot de top 3 van Nederland behoort; ieder teamlid ontvangt het volledige bedrag.

Aangezien het eerste schooljaar van jouw vervolgopleiding een gehalveerd tarief heeft (€1.071 2020-2021 ), studeer je het eerste jaar gratis als je de tweede of eerste prijs gewonnen hebt. En bijna gratis als de derde prijs wint.

Jouw profielwerkstuk begeleider moet je hiervoor opgeven. Elk jaar kiest de KNAW 3 profielwerkstukken per profiel (N&G, N&T, E&M en C&M) uit.

Per jaar zijn er dus 12 profielwerkstukken die in de prijzen vallen. Rond eind mei wordt duidelijk gemaakt wie tot de top 3 per profiel behoort.

Extra spannend dus! Want in die periode vinden de eindexamens ook plaats.

Prijs: €2000 (1e prijs), €1500 (2e prijs) , €1000 (3e prijs)
Deadline inzending: 5 maart 2020
Datum prijs uitreiking: juni 2020 (in het Trippenhuis, Amsterdam)
Website voor meer info: KNAW


De winnaar van 2019. Bron: Izzy Vogel, rijksmuseum.nl

Rijksmuseum Junior Fellowship (HAVO & VWO)

Het maakt niet uit welk profiel je doet, als jouw profielwerkstuk een link heeft met de collectie van het Rijksmuseum, kun je in aanmerking komen voor deze prijs.

Jaarlijks kan één profielwerkstuk uit heel Nederland de hoofdprijs van €1500 winnen. De auteurs van de profielwerkstukken die tot de top 10 gekomen zijn, krijgen een 5 daagse training ship die georganiseerd is door het Rijksmuseum.

Super leerzaam en het staat goed op jouw CV by the way. Om mee te toen heb je wel een aanbevelingsbrief van jouw profielbegeleider nodig. Jouw begeleider zult zeker geen nee zeggen als je mee wilt doen en hij/zij kan alleen maar trots op jou/jullie zijn!

Prijs: €1500 + training ship (1e prijs), training ship (2e-10e prijs)
Deadline inzending: 1 februari 2020
Datum prijs uitreiking: onbekend
Website voor meer info: Rijksmuseum Junior Fellowship


NVLM (HAVO & VWO)

De Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer organiseert sinds 2017 elk jaar een profielwerkstuk wedstrijd voor HAVO en VWO profielwerkstukken. Om mee te kunnen doen moet jouw profielwerkstukbegeleider overtuigd zijn dat je “een parel van een profielwerkstuk hebt gemaakt“. De begeleider kan jou opgeven voor deze prijs.

Prijs: In het zonnetje worden gezet met een mooie prijs op een bijzondere locatie.
Deadline inzending: 1 april 2020
Datum prijs uitreiking: juni 2020
Website voor meer info: NVLM


Food Valley Havo PWS Prijs (HAVO) 🌲🥔

Havisten uit het hele land mogen aan deze wedstrijd meedoen. Je strijdt dan om de titel “Beste Food Valley Havo Profielwerkstuk 2020” en er hoort natuurlijk ook een mooie geldprijs bij!

Elk jaar worden drie winnaars gekozen binnen het thema Groen en Gezond: dier, duurzaamheid, gezondheid, leefomgeving, plant, voeding of een ander onderwerp dat jij denkt dat het ook bij het thema groen en gezondheid hoort.

Prijs: 1e prijs: 400 euro, 2e prijs: 200 euro en 3e prijs: 100 euro.
Deadline inzending: 9 maart 2020
Datum prijs uitreiking: 15 april 2020 (Aeres Hogeschool Wageningen)
Website voor meer info: Aeres


Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (HAVO/VWO)

Sinds 2002 kunnen leerlingen uit de 5e klas HAVO of 6e klas VWO uit Haarlem en omgeving meedoen met deze profielwerkstukwedstrijd.

Deze prijs is zeer aantrekkelijk! Ze kiezen per HAVO/VWO een winnend profielwerkstuk uit en de leerlingen ontvangen €500 als prijs. Jouw Begeleider moet jouw werkstuk versturen of afgeven aan: KHMW, Spaarne 17, 2011 CD Haarlem onder vermelding van Profielwerkstuk 2020.

Prijs: €500
Deadline inzending: 12 maart 2020
Datum prijs uitreiking: 17 april 2020
Website voor meer info: KHMW


Wageningen Borlaug Youth institute (HAVO & VWO) 🌱

Heeft jouw profielwerkstuk te maken met het wereldwijde voedselvraagstuk? Dan is dít de wedstrijd waaraan je mee moet doen!

Breng een advies uit hoe jij denkt dat je het voedselvraagstuk op kunt lossen met behulp van jouw profielwerkstuk en presenteer het op 19 maart op de universiteit van Wageningen.

Je ontmoet en adviseert beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers, super tof! De ervaring die je krijgt door mee te doen, is de moeite al waard.

Het groepje van het winnend profielwerkstuk wint een driedaagse trip naar Amerika. “Daar krijg je de kans om je advies te presenteren aan wereldleiders, ontmoet je winnaars uit andere landen en ben je aanwezig bij de uitreiking van de World Food Prize.

Prijs: Ticket naar Global Youth Institute in Iowa, Amerika
Deadline inzending: 12 februari 2020
Datum prijs uitreiking: 19 maart 2020
Website voor meer info: Wageningen Youth Institute


Georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen Jan Kommandeurprijs (HAVO/VWO)

Iedereen die een profielwerkstuk gemaakt heeft in een N-profiel, kan zich opgeven voor deze bèta profielwerkstuk wedstrijd. Trots op jouw eigen profielwerkstuk dat te maken heeft met biologie, natuurkunde, wiskunde, scheikunde of informatica?

Stuur het dan op! Als je wint, krijg je naast een mooie geldprijs ook een uitnodiging om mee te gaan naar één van ’s werelds grootste technologie beurzen in Duitsland. Super super gaaf!

Dit jaar wordt voor het eerst het Wetenschapsfestival georganiseerd. Hier worden naast de Jan Kommandeurprijs, ook pws prijzen voor C&M en E&M profielen uitgereikt. Op dit festival komen wetenschappers en jongeren bijelkaar. Het wordt echt een feestelijk event! Voor meer informatie voor de C&M en E&M wedstrijden, zie hieronder.

Prijs: Eeuwige roem + €200 + deelname conferentie (1e prijs), €150 + deelname conferentie (2e prijs), €100 + deelname conferentie (3e prijs & publieksprijs)
Deadline inzending: 1 maart 2020
Datum prijs uitreiking: 27 maart 2020
Website voor meer info: Rijksuniversiteit Groningen


Rijksuniversiteit Groningen Marie Lokeprijs + Jan Penprijs (HAVO/VWO)

Heb je een C&M profielwerk geschreven en ben je super trots op jouw geschreven profielwerkstuk? Schrijf je dan in en doe mee met de jaarlijkse Marie Lokeprijs.

Marie Lokeprijs wordt uitgereikt door de Rijksuniversiteit Groningen en het is echt een eer als jouw pws uitgekozen wordt tot het beste C&M profielwerkstuk.

Jan Penprijs wordt jaarlijks ook door de Rijksuniversiteit Groningen georganiseerd. Deze profielwerkstukprijs is bedoeld voor leerlingen die een E&M profielwerkstuk hebben geschreven.

De Rijksuniversiteit Groningen is de enige Nederlandse universiteit die voor alle 4 profielen een profielwerkstukprijs organiseert.

Zoals je hier boven gelezen hebt, worden deze prijzen ook tijdens de eerste editie van het Wetenschapsfestival uitgereikt. Extra tof dus! Pijs: Eeuwige roem + (€200) geldprijs
Deadline inzending: 1 maart 2020
Datum prijs uitreiking: 27 maart 2020
Website voor meer info: Rijksuniversiteit Groningen


Van Melsenprijs (HAVO/VWO)

Deze profielwerkstukprijs looft een bijzondere prijs uit als je wint. Geen geldprijs, maar een ervaring die je niet gauw zult vergeten. Als jouw profielwerkstuk door de Radboud Universiteit Nijmegen uitgekozen wordt tot het beste profielwerkstuk, mag je deelnemen aan the International Conference of Young Scientists in het buitenland!

Je zult veel nieuwe mensen in de academische wereld ontmoeten en het is een super goed netwerk moment. Afhankelijk van hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn bij ICYS, kunnen winnaars van de tweede en derde prijs ook deelnemen aan dit event!

Prijs: Deelname conferentie International Conference of Young Scientists
Deadline inzending: 3 maart 2020
Datum prijs uitreiking: 25 maart 2020
Website voor meer info: Van Melsenprijs


Zoals je kunt zien, zijn er best veel profielwerkstukwedstrijden waaraan je mee kan doen. Bovendien, kun je jezelf voor meerdere wedstrijden inschrijven.

Doen! Want zo heb je niet alleen meer kans om een prijs te winnen, maar het bied je de ook de mogelijkheid om meer mensen te leren kennen!

Lees hier: 10 handige tips voor wanneer je een profielwerkstuk moet maken!


Bron: KNAW, Rijksmuseum, NVLM, Aeres, KHMW, WageningenYouthInstitute, Rijksuniversiteit Groningen, Van Melsenprijs

Image source: Coffee vector created by bluelela – www.freepik.com en Gold vector created by freepik – www.freepik.com

Laat een comment achter