Goedkoop printen? 10 Slimme trucs voor Thuis, School & Copyshops

Printen kan duur zijn, vooral als je liever stukken tekst op papier leest dan op een scherm. Hier in dit artikel lees je hoe je thuis, op school én in copyshops kunt besparen op jouw printkosten. Wie wil nou niet goedkoop kunnen printen! Ook vind je meerdere tips zodat je nooit meer te veel voor jouw drukwerk en inkt betaalt!


Slim businessmodel

Misschien heb je als een printerbezitter ooit afgevraagd waarom printerinkt in hemelsnaam zo duur is. Qua gebruikskosten is het zo dat het aanschaffen van printerinkt vaak veel duurder dan de printer zelf is.

hey arnold nick splat GIF
Source: Giphy

Tegenwoordig kun je al voor €40 een gloednieuwe printer kopen, maar wist je dat de productiekosten voor de fabrikanten veel hoger is dan die vier tientjes?

Het businessmodel achter printers is interessant. Met het business model genaamd “Freebie marketing of ook bekend als “Razor and blades model” verdienen printerfabrikanten wereldwijd veel geld. Dit is een businessmodel waarbij één artikel tegen een zeer lage prijs wordt verkocht om de verkoop van een aanvullend product (in dit geval de inktcartridges) te vergroten. 

Met andere worden, wanneer de meegeleverde inkt van deze printers opraakt, moet je specifieke merk cartridges kopen. En deze cartridges zijn duur!!!

Over het algemeen geldt er een vuistregel: hoe goedkoper de printer, hoe duurder de inkt.


Printkosten besparen thuisGoedkoop printen doe je zo!

1. Investeer in een goede printer

Houd die vuistregel in je achterhoofd. Doe wat onderzoek, lees reviews online zodat je een goede zuinige printer koopt. Vooral als je veel print kan dit je veel geld schelen.

Money Cash GIF by Sleeping Giant Media
In een zuinige printer investeren is geen slecht idee. Vooral als je veel print – De kosten van de printer verdien snel weer terug. Image Source: Giphy

Lees hier ook: 25 super makkelijke manieren om direct veel geld te besparen op eten


2. Deel een printer met jouw huisgenoten

Woon je met meerdere mensen in een huis, of heb je ganggenoten die ook veel printen? Deel dan een printer samen en split het bedrag van de printer.

Kids Reaction GIF by SHARE NOW
Deel een printer en split de kosten! Image Source: Giphy

3. Zelf voordelig cartridges navullen

De lege cartridges kun je zelf navullen. Meestal is het zo dat je een cartridge 5 tot 10 keer kunt geheel navullen. Daarna gaat de printkwaliteit achteruit. Hieronder zie je hoe dat moet en wat voor navulset je nodig hebt.

Zo vul je zelf jouw lege cartridges voordelig na.

4. Koop goedkoop printpapier in bulk

De powerpoint slides of de samenvattingen die je online gevonden hebt hoeven echt niet op chique én dik papier uitgeprint te worden hoor (hoewel ik begrijp dat het soms wel super fijn is). Laat de duurdere printpapier de volgende keer staan en neem het dunnere papier mee. Koop in bulk als je vaak moet printen en scoor die stapeldeals.

season 1 valleyoftheboom GIF by National Geographic Channel
Sla goedkoop printpapier in als je veel moet printen. Image source: Giphy

5. Koop een laserprinter

Een inkjetprinter is goedkoop, maar let op! Ondanks dat de printer zelf goedkoop is, verbruikt het veel inkt en daarom zijn de printkosten hoog per uitgeprint blaadje. Een laserprinter heeft veel lagere printkosten en daarom verdien je zo de duurder printer snel weer terug. Wil je nog goedkoper zelf printen? Koop een printer met een inktreservoir die je later makkelijker weer op kunt vullen.


Printkosten besparen op school

6. Print in zwart-wit óf juist niet

Als je ooit op school geprint hebt weet je waarschijnlijk hoe minder snel je printcredits opraken als je zwart-wit print. Print samenvattingen en leeswerk in zwart-wit uit – dit gaat je veel geld schelen. Máár sommige printers op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten maken geen onderscheid tussen zwart-wit en kleur printen. Als ik je was zou ik dan gewoon lekker in kleur printen. Wel zo mooi dan.

Print in zwart-wit om geld te besparen! Image Source: Unsplash

7. Maak jouw documenten kleiner

Wist je dat dat je per pagina meerdere powerpoint slides kunt printen? Door meer tekst op een pagina te proppen, scheelt het weer aantal pagina’s dat je uit moet printen.


8. Print de onnodige pagina’s niet uit

Als je online samenvattingen vindt op studeersnel.nl, is er altijd een titelpagina die je standaard erbij krijgt waarop hun logo te zien is. Die titelpagina is helemaal niet belangrijk, dus als ik je was zou ik die in de toekomst gewoon niet uitprinten – het scheelt je weer aantal pagina’s tijdens tentamenweken. Andere pagina’s als antwoorden en inhoudsopgave kun je vaak ook prima op een (computerscherm) lezen. Als je die pagina’s niet uitprint, dan scheelt dat ook centjes!

study homework GIF by UCF
Print alleen de essentiële pagina’s uit! Image source: Giphy, University of Central Florida

Goedkoop printen bij een copyshop

9. Print bij een (online) printshop/copyshop

Voor het uitprinten van dikke readers en verslagen die vaak ook ingebonden moeten worden, kun je vaak ook goedkoop bij een (online) printshop terecht. Zo hoef je geen printer, inkt en papier te kopen mocht je niet vaak niet zelf printen. Als je echt heel veel moet printen – denk aan een studieboek dat je online gevonden en honderden pagina’s dik is – kun je korting krijgen bij een printshop. Let wel op dat de prijzen tussen copyshops flink wat kunnen verschillen, doe wat research en zoek de ene printshop met de beste prijs-kwaliteit verhouding!

Lees hier ook: 3 Plekken waar je Goedkoop Tweedehands Studieboeken kunt kopen


10. Ga voor de budget print optie

Dat je goedkoper kunt printen als je meer uit laat printen bij een copyshop wist je misschien al, maar wist je dat veel printshops je korting geven als je het niet erg vind dat jouw printwerk een aantal dagen later aankomt? Zo kunnen zij meer spoedbestellingen verwerken. Mocht je geen haast hebben met jouw drukwerk, ga dan voor de budgetprint optie! Scheelt weer per keer een paar euro’tjes.

Budget Saving Money GIF
Ga voor de budgetprintoptie! Image source: Giphy