Het verhaal van: Andrew Sutherland – Hij richtte Quizlet op toen hij 15 was

Voor deze rubriek speur ik wekelijks het internet af om de bijzonderste verhalen van jongeren te vinden. Deze week lees je het verhaal Andrew Sutherland. Je hebt waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord, maar zijn bedrijf misschien wel. In 2005 richtte Andrew op 15 jarige leeftijd Quizlet op. Zijn missie was om woordjes leren makkelijker te maken voor zijn leeftijdsgenoten. Dit is hem zeker gelukt, want na 15 jaar is Quizlet populairder dan ooit. Dit is zijn verhaal:

Introductie

Naam: Andrew Sutherland
Leeftijd: 30 (2020)
Nationaliteit: Amerikaans
Baan: Oprichter & CTO (Chief Technology Officer) bij Quizlet

Ik denk wel dat bijna alle scholieren die de afgelopen 10 jaar op de middelbare school gezeten hebben van Quizlet gehoord én gebruikt hebben.

Nadat ik voor het eerst Quizlet gebruikt had, kon ik er in ieder geval niet meer zonder. Quizlet was denk ik wel naast Wikipedia mijn meest gebruikte website én app tijdens mijn hele middelbare school carrière.

Quizlet begon klein, maar is nu uitgegroeid tot een wereldwijde educatie website en app voor scholieren en studenten. Ondertussen gebruiken 50 miljoen mensen Quizlet om woordjes (en meer) te leren.


Zijn achtergrond

Opgegroeid aan de oostkust van Amerika, Andrew bracht de meeste tijd van zijn jeugd door in San Francisco. Hij ging hier naar de middelbare school en toen hij zijn diploma haalde, begon hij met zijn studie computer science aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan de westkust. Zo’n 4 duizend km verderop van huis


Hoe hij Quizlet opgericht heeft

Het was op een avond toen hij het idee kreeg om Quizlet te bouwen. Op dat moment was Andrew 15 en zat toen pas in de 2e klas. Die avond moest Andrew voor een Franse toets woordjes leren.

Hij moest 111 woorden over dieren in het Frans leren. Andrew zegt lachend: “Ik was toen zelfs denk ik niet eens in staat om 111 dieren in het Engels op te noemen, laat staan in het Frans“.

Al die woorden had hij op een blaadje geschreven. Voorkant stond het woord en op de achterkant stond de vertaling, vertelt hij.

Met die flashkaarten ging hij naar zijn vader, zodat zijn vader hem de woordjes kon overhoren. “Tijdens het overhoren hadden mijn vader en ik allerlei losse blaadjes met woorden erop en mijn vader was aan het proberen om bij te houden welke blaadjes met woorden ik juist had en welke niet“.

Zo zag Quizlet in het begin uit

Ik kan je vertellen: het was een rommel

Ik was op dat moment mezelf aan het leren programmeren en ik besloot toen om een digitale oplossing voor dit probleem te vinden. Daarnaast ook om deze Franse klas te overleven natuurlijk“.

Dit was het begin van Quizlet.

Andrew ging aan de slag met het bouwen van Quizlet en toen hij zijn eigen eigen software voor het eerst gebruikt had om een Franse toets te leren, haalde hij gelijk 100/100. Alle woordjes had hij goed. “Ik dacht: ohh wow dit is cool“.

Daarna liet hij Quizlet aan paar vrienden die ook Frans hadden gekozen op de middelbare school en zij haalden plotseling allemaal ook goede cijfers voor Frans.

I zag dat het niet alleen mij hielp maar ook andere mensen

Hij dacht vervolgens: “Misschien moet ik dit uitbreiden“. Dat uitbreiden is goed gelukt, want binnen de kortste keren gebruikte niet alleen zijn klasgenoten, niet zijn school maar de hele wereld Quizlet.

Quizlet staat nu in de top 70 van websites in de Verenigde Staten en staat ook vaak in de top 3 van gratis educatieve apps in de App Store.


Zijn studententijd bij MIT

Nadat Andrew zijn middelbare school diploma haalde, werd hij aangenomen bij MIT en startte hij gelijk met zijn studie informatica.

De belangrijkste levenslessen heb ik tijdens mijn studententijd geleerd” zegt hij. En de beste wat hem is overkomen, was niet zijn studie, niet zijn vakken, maar de mensen die hij om zich heen had.

Op kamers gaan met mensen was totaal anders dan wat ik verwacht had. Het gebouw zelf was een vervallen plek, maar je kon merken dat het bruiste van energie en creativiteit.

Iedereen daar bij MIT was super slim. Ik was niet gewend om aan anderen vragen te stellen, maar nu móest ik wel. MIT was super moeilijk. Het voelde alsof ik aan het verdrinken was“.

“Blijkbaar was ik niet de enige die zo voelde. Alle eerstejaars studenten dachten dat zij als de enige gingen falen in een groep met slimme mensen”.

De studenten uit de hoge klassen van de studentenhuizen hielpen de eersteklassers. “We maakten ons huiswerk altijd samen in de hallen” De studenten van de hogere leerjaren zaten naast de jongere studenten om samen de moeilijke vraagstukken uit te puzzelen.

Zonder elkaars steun hadden we MIT nooit kunnen overleven“, zegt hij.

Uiteindelijk toen ondernemerschap voor Andrew te tijdrovend werd, besloot hij te stoppen met zijn studie en zich volledig te richten op Quizlet.

Ik kan me nog herinneren dat ik vaak maar 4 uur per nacht sliep. Tijdens het studeren door werkte ik nog aan Quizlet“.


Zijn missie met Quizlet

Andrew, zegt dat hij in het begin niet al te veel had nagedacht over een bedrijfsplan. Zijn “laserachtige” focus bleek de juiste strategie te zijn voor succes op lange termijn.

Toen hij Quizlet oprichtte, was zijn software niet bedoeld om kapitaal aan te trekken of aan een publiek te verkopen; Hij richtte Quizlet op om een ​​specifiek probleem op te lossen. Namelijk: om woordjes leren makkelijker te maken.

Hij gelooft dat iedereen alles kan leren. Het enige dat nodig is, is een juiste mentaliteit, de juiste begeleiding en de instrumenten om er doorheen te komen.

Met Quizlet wilt hij elke student de tools en het vertrouwen geven om te slagen, ongeacht hun motivatie of wat ze nastreven.


Zijn tips voor succes

Ik heb zoveel geleerd sinds ik met Quizlet gestart ben. Dingen als doelen stellen, mensen aansturen en een goed team samenstellen bijvoorbeeld. Maar vooral heel belangrijk: Je moet mensen altijd goed behandelen, wees altijd eerlijk en vertel nooit leugen. Weet je, dat maakt jouw leven zo veel makkelijker“.

Als je altijd de waarheid vertelt, hoef je namelijk niet bij te houden wat je tegen wie wat gezegd hebt

Hoe meer mensen je goed behandelt, hoe meer mensen die uiteindelijk klaar voor je zullen staan als het even tegen zit“.

Fouten maken is belangrijk

Daarnaast geeft Andrew ook het advies aan alle scholieren om fouten te maken.

Wanneer je nog jong bent, heb je de meeste vrijheid om jezelf te definiëren en om erachter te komen wat voor soort persoon je wilt zijn. Durf risico’s te nemen, zodat je fouten kunt maken zoals wat we allemaal doen”.


Lees ook: Het verhaal van: Elliot Hewitt – Hij begon met investeren toen hij 13 was en hij is nu een full-time Forex trader

Misschien ook interessant: 6 soorten freelance banen die je kunt doen (als scholier / student)


Bron: Edsurge, Speach at Palo Alto High school, Interview at AlligatorZone

1 thought on “Het verhaal van: Andrew Sutherland – Hij richtte Quizlet op toen hij 15 was

Laat een comment achter