Invloed studieschuld op hypotheek + 3 misvattingen over studiefinanciering

Heel veel studenten in ons land leven met de gedachte “Maximaal lenen is maximaal leven“. Er is niks mis mee als je geld leent om jouw studie te kunnen betalen (want duhh studeren is duur), maar onnodig extra geld lenen van DUO voor vakantie, sparen etc. is een heel ander verhaal. Niet iedere student is op de hoogte van wat voor invloed onnodig bij DUO lenen heeft op jouw toekomstige hypotheek en denken dat de 3 misvattingen die in dit artikel over studiefinanciering staan, waar zijn. Lees snel verder om achter te komen wat deze misvattingen zijn, voordat het te laat is.

Minder hoge hypotheek

Laat ik meteen met de deur in huis vallen; Als je een te hoge studieschuld hebt, kan dat later gevolgen hebben op het maximale bedrag dat je later bij een bank kunt lenen voor een hypotheek. Hoe hoger jouw studieschuld, hoe minder je kunt krijgen van de bank voor een hypotheek.

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt rekening gehouden met het totale bedrag dat je ooit bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) geleend hebt. Iemand die voor zijn/haar studie €40.000 euro geleend heeft en al €30.000 afgelost heeft, krijgt nog steeds een lager hypotheekbedrag dan iemand die maar €20.000 geleend heeft en al €10.000 afgelost heeft.

Dit komt omdat hypotheekverstrekkers kijken naar hoeveel je per maand af moet lossen bij DUO. Mocht je veel geleend hebben dan is het maandelijks aflosbedrag natuurlijk veel hoger dan iemand die niet veel geleend heeft tijdens de studie.

Hoeveel hypotheek je minder krijgt, gaat om tienduizenden euros. Als starter is het al moeilijk om een huis te kopen, maar mocht je ook nog eens minder hypotheek kunnen krijgen omdat je een te hoge studieschuld hebt, is het dan helemaal lastig om een huis te kunnen kopen. Bye bye dream house 👋.

Te veel bij DUO lenen, kan dat gevolgen hebben wanneer je in de toekomst een hypotheek af wilt sluiten.

Studieschuld van Sharon

Sharon Mendel-Windmuller sprak met nu.nl over haar studieschuld. Zij heeft een studieschuld van bijna 18.000 euro en heeft zelf ervaren dat een studieschuld, je behoorlijk in de weg kan zitten voor bij het afsluiten van een hypotheek.

“Door mijn studieschuld kan ik 30.000 euro minder lenen voor een hypotheek”, zegt Mendel-Windmuller. Dit betekende voor haar dat ze maar 122.000 euro kon lenen in plaats van 152.000 euro. Het bedrag van de hypotheeklening is niet genoeg om met een modaal inkomen een huis te kopen. 🏡

“Nu zit ik in een huurhuis van 716 euro, maar ik had liever een hypotheek gewild van 500 euro”, vertelt Mendel-Windmuller.


3 misvattingen over studiefinanciering

Hieronder staan de meest voorkomende uitspraken over studiefinanciering die hartstikke fout zijn! Ben je hiervan al op de hoogte?

Misvatting #1 Geld lenen is gratis

Haal deze gedachte ASAP uit jouw hoofd. Geld lenen is nooit gratis, ook niet bij DUO. Je betaalt weliswaar nu 0.0% rente over jouw studieschuld, maar dat staat niet voor altijd vast. Het rentepercentage van 0.0% is voor 5 jaar vastgezet. In de toekomst kan dit bedrag veranderen. Het kan 0.1%, 1.5% of meer zijn, dit weten we nog niet. De overheid bepaalt hoe hoog de rente wordt en zet dit bedrag voor 5 jaar vast. Als de rente hoger wordt dan 0.0%, dan moet je dus op het eind meer terug betalen dan het bedrag dat je geleend hebt.

Uitleg van DUO over hoe studiefinanciering werkt voor MBO en hoger onderwijs

Misvatting #2 Geld lenen om te sparen / beleggen is een goed idee

SPAREN

Dit is nooit een goed idee!! Ik hoor weleens verhalen van studenten die geld lenen om te sparen, omdat de rente als je bij DUO leent 0.0% is. Heel veel studenten hebben niet door dat dit niet veel oplevert, want de spaarrente is ook extreem laag (0.01% ING april 2020). De winst is misschien na een jaar, maar een paar cent.

BELEGGEN

Sommige studenten gaan nog verder: ze lenen geld bij DUO om te beleggen. De gedachte hierachter is dat je met geleend geld, waarvan je (vrijwel) geen rente betaalt, belegt en geld verdient. Bij beleggingen kun je 5% of meer rendement krijgen, als het meezit. Máár de aandelenbeurs kan ook zomaar in elkaar storten (zoals wat gebeurt), waardoor jouw aandelen plotseling heel veel minder waard kunnen worden. Je verliest zo geld met geleend geld!

Beleggen moet je nooit met geleend geld doen. Dit is heel erg riskant en je kunt hierdoor in de schulden komen. Hoe aantrekkelijk het lijkt, nooit doen!

Lees ook: Loop geen geld mis en vraag vandaag deze toeslagen nog aan!


Misvatting #3 Mijn schuld wordt toch kwijtgescholden na 35 jaar

Als je onder het nieuwe leenstelsel valt (als je na 1 september aan jouw studie begonnen bent), mag je 35 jaar over doen om jouw schuld af te lossen. Mocht je nog steeds een studieschuld hebben na 35 jaar, kan het in sommige geval zijn dat jouw lening dan kwijtgescholden wordt. Als je na 35 jaar niet aan alle eisen voldoet, dan wordt jouw schuld helemaal niet kwijtgescholden. Rijksoverheid zegt:

  • u heeft meer dan 12 maanden prestatiebeurs gehad voor het mbo of  meer dan 5 maanden voor het hbo of universiteit en
  • uw aanvullende beurs is niet omgezet in een gift en
  • uw inkomen in het peiljaar (als u geen partner heeft) is niet hoger dan het grensbedrag (voor het jaar 2018 is dit € 40.901,76); of
  • het gezamenlijk inkomen van u en uw partner in het peiljaar is niet hoger dan het grensbedrag (voor het jaar 2018 is dit € 51.127,20);

Reisproduct en aanvullende beurs vallen onder de prestatiebeurs voor HBO en universitaire studenten. Voor Mbo studenten valt de basisbeurs ook onder de prestatiebeurs.

Studiefinanciering is een lening en in de meeste gevallen moet je dit geleend bedrag ook terug betalen.

Zo zie je maar dat een schuld niet automatisch kwijtgescholden wordt na 35 jaar. Je moet nog aan best veel eisen voordoen voordat je hiervoor in aanmerking komt. Mocht je niet aan een van deze eisen voldoen, moet je jouw schuld plus rente (over 35 jaar) nog steeds terugbetalen. Als je (bijna) maximaal geleend hebt tijdens jouw studietijd, is dit een flink bedrag.

Maximaal lenen, maximaal leven – klopt. Maar alleen tijdens jouw studententijd. Als je eenmaal afgestudeerd bent, zul je zien dat de (onnodige) schuld die je opgebouwd hebt, nog jaren jouw leven negatief kan beïnvloeden.


Hopelijk druk je nadat je dit artikel gelezen hebt, niet meer zomaar op de knop van DUO om extra geld te lenen. Geld lenen, kost geld!

Ben je benieuwd wie hier blogt? En waarom deze blog opgericht is voor jongeren? Lees dan meer over mij op de over pagina! 😊

Lees ook: 5 goede manieren om te netwerken als student

Lees ook: Een begroting maken voordat je gaat studeren + zo doe je dat


Bron: Rabobank, Rijksoverheid

3 thoughts on “Invloed studieschuld op hypotheek + 3 misvattingen over studiefinanciering

Laat een comment achter