Kosten Ivy League opleiding + op budget manier binnenkomen

Je kent vast wel een Amerikaanse drama serie waar de hoofdpersoon met stinkend rijke ouders altijd naar een super deluxe universiteit gaat als Harvard, Yale of Princeton? Die verhalen lijken net als sprookjes; zo magisch maar ook oh zo onbereikbaar… Het is duidelijk dat je eerst een zak met geld moet hebben om bij een Ivy League universiteit binnen te kunnen komen, maar mocht je benieuwd zijn hoe je tóch binnen kunt komen met niet zo veel geld, lees dan verder.

Wat is Ivy League?

Laten we eerst uitleggen wat Ivy League precies is. Meeste mensen hebben het idee dat bijna alle privé en chique Amerikaanse universiteiten Ivy League zijn, maar dat is niet waar. Alleen 8 universiteiten in de Verenigde Staten mogen zichzelf een Ivy League universiteit noemen.

Deze 8 elitaire universiteiten die gevestigd zijn in het noord-oostelijke deel van het land, maken deel uit van een sport competitie, genaamd Ivy League. Vandaar die naam dus. Deze 8 prive universiteiten: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, HarvardPrincetonUniversity of Pennsylvania en Yale zijn beroemd om hun exclusiviteit, hoge onderwijskwaliteit en niet te vergeten: hun torenhoge collegegelden.

Ivy League is ondertussen een synoniem geworden voor dure, elitaire universiteiten. Er zijn ook andere dure, beroemde universiteiten in de verenigde staten bijvoorbeeld Stanford, MIT en UC Berkeley die niet Ivy League zijn, maar wel dezelfde sociale status en dezelfde hoge collegegeld delen.

Met een bedrag van $50.340 per year (undergraduate) was Princeton University de “goedkoopste” Ivy League universiteit van het schooljaar 2018-2019. Echter, andere uitgaves als schoolboeken, huur en levensonderhoud zijn niet inbegrepen in dit bedrag.

Als je die kosten ook bij elkaar optelt, dan was Columbia University met $69,581 per school jaar de goedkoopste Ivy League universiteit. Dit bedrag is nog trouwens nog steeds absurd hoog.

De kosten om te kunnen studeren bij een Ivy League universiteit als een bachelor student:

* Dit bedrag is wat studenten gemiddeld ontvangen van hun universiteit om hun school te kunnen bekostigen. Het bedrag na de beurs kan berekend worden door “Average Aid” min “Total”.

Hoeveel Harvard echt kost

*Het kost minder dan je denkt!*

Ivy League universiteiten zijn privé en krijgen geen staatssteun. Maar sinds dat Ivy League universiteiten goede broedplaatsen zijn voor toekomstige zakenmannen, advocaten, presidenten, krijgen ze regelmatig miljoenen donaties van oud alumni.

Je kunt dus wel zeggen dat deze universiteiten geen gebrek aan geld hebben. Laten we eens kijken naar de goudkist van Harvard bijvoorbeeld. Met een vermogen van 40.9 miljard dollars (!!), is Harvard de rijkste universiteit ter wereld. Alle andere Ivy League universiteiten bezitten afzonderlijk ook paar miljard.

Deze universiteiten zijn niet afhankelijk van het collegegeld die studenten betalen. In tegendeel, ze doneren jaarlijks tientallen miljoenen in de vorm van beurzen, zodat hun studenten minder schoolgeld hoeven te betalen.

De meeste studenten die studeren aan een Ivy League universiteit, ontvangen financiële hulp van de universiteit of van liefdadigheidsinstellingen!

Laten we eens kijken naar Brown University bijvoorbeeld. 43% van hun studenten, die af zullen studeren in 2021, ontvangen een beurs. Die financiële hulp dekt meer dan de helft van het jaarlijks bedrag (inclusief levensonderhoud) om aan die universiteit te kunnen studeren.

Door deze financiële fondsen, maakt het voor studenten die afkomstig zijn van de onder- en middenklasse, mogelijk om ook hier te kunnen studeren. Kijk naar de tabel hierboven: Studeren in Harvard kost na de financiële hulp “maar” gemiddeld $23,505 per jaar in plaats van $70,650.

Weet dat er beuzen / financiële fondsen beschikbaar zijn

Volgens Collegedata.com moet een student die buiten hun (Amerikaanse) staat gaat studeren gemiddeld $25,620 collegegeld per jaar betalen. Als je weet, Harvard is een wereldwijd erkende privéschool. Dan valt $23,505 per jaar inclusief levensonderhoud niet eens hoog uit voor Amerikanen die al van plan waren om buiten hun staat te willen studeren. Ok, voor ons is dit bedrag is nog steeds niet normaal hoog, maar wel echt een stuk minder dan het bedrag zonder financiële hulp!

Dus “budget” methode 1: Weet dat er financiële beurzen beschikbaar zijn die wel duizenden euro’s waard zijn.

Ga naar de website van de universiteit en daar zul je een uitgebreide pagina vinden over financiële hulp en studiebeurzen. Het bedrag van de financiële beurs hangt af hoeveel jouw ouders verdienen.

Kom erin als een internationale uitwisselingsstudent

Wist je dat sommige Nederlandse universiteiten partners zijn met Amerikaanse universiteiten die, misschien niet Ivy League zijn, maar wel de zelfde sociale status hebben? Een voorbeeld is UC Berkeley (collegegeld: $40k+). Berkeley staat hoog in de lijst van beste universiteiten ter wereld.

In Nederland en in ook veel andere landen is het mogelijk om als universiteitsstudent tijdens hun bachelor of master, minors te doen in hun eigen land, maar ook in het buitenland.

De studenten hoeven dan geen extra collegegeld te betalen dan wat ze nu bij hun onderwijsinstelling betalen. Amerikaanse (Ivy League) universiteiten hebben overal ter wereld
“partner universities“, zodat hun studenten daar als uitwisselingsstudent terecht kunnen komen en vice versa.

Die elitaire Amerikaanse universiteiten zijn gewild en stellen vaak maar paar plekken beschikbaar per partner universiteit. Maar hé, vergeleken met de strenge selectieprocedures die de eerste jaars studenten moeten doorlopen om daar binnen proberen te komen, heb jij als uitwisselingsstudent veel meer kans om daar (voor paar maanden) te kunnen studeren. De concurrenten die je hebt, komen uitsluitend alleen van jouw school en niet uit de hele wereld.

Dit is bovendien ook de “goedkoopste” manier om bij zulke privé universiteiten te kunnen studeren. Dit komt omdat je niet het verschil tussen de onderwijstarieven hoeft te betalen. Meestal hoef je alleen jouw levensonderhoud, boeken en vliegtickets zelf te bekostigen. Levensonderhoud in Amerika kost nog best veel btw. Houd hier rekening mee.

Budget” methode #2 Haal goede cijfers op school, zodat de kans groter is dat je voorrang krijgt bij de selectieronde, wanneer je van plan bent om jouw minor bij een top Amerikaanse universiteit te doen.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er “budget” methodes om in zulke beroemde universiteiten binnen te kunnen komen. Maar het is nog steeds niet goedkoop! Is het wel zo verstandig om hiervoor te lenen? Dit is een vraag die je bij jezelf af moet vragen. Het is wel zo dat je zo veel nieuwe ervaringen op kunt doen in het buitenland en het ook nog eens goed staat op jouw CV.


Lees hier: Een begroting maken voordat je gaat studeren + zo doe je dat


2 thoughts on “Kosten Ivy League opleiding + op budget manier binnenkomen

Laat een comment achter