Is LinkedIn Premium het waard om ervoor te betalen?

LinkedIn is een fijne gratis online dienst die je helpt om (snel) een professioneel netwerk op te bouwen. Je kunt mensen die je gesproken hebt of zelfs helemaal niet kent een volgverzoek sturen. Als je LinkedIn een beetje kent, weet je dat LinkedIn je regelmatig berichtjes stuurt en je probeert te laten upgraden naar LinkedIn Premium. Logisch als je je afvraagt of LinkedIn Premium het waard is. In dit artikel vertel ik je alles wat je over LinkedIn Premium moet weten, zoals hoeveel het kost, wat de voordelen ervan zijn, en het belangrijkste: of jíj er wat aan hebt.

Wat kon je al met de gratis versie – LinkedIn Basic?

Laten we beginnen met LinkedIn Basic, gezien iedereen zo’n abonnement al heeft en het wel nuttig is om te weten wat je al kan met het gratis abonnement voordat je jezelf gaat upgraden naar Premium.

Think Stephen Colbert GIF by The Late Show With Stephen Colbert
Als je je afvraagt of je LinkedIn Premium nodig hebt, lees dan verder! Image source: Giphy

LinkedIn biedt iedereen een gratis LinkedIn account aan. Dit abonnement heet LinkedIn Basic en hiermee kun je onder andere:

 • In LinkedIn mensen als jouw studiegenoten, collega’s opzoeken een een connectieverzoek sturen en connecties aangaan.
 • Aan mensen die je goed kent aanbevelingen vragen voor jouw skills en je kunt ook anderen aanbevelen.
 • Mensen kunnen je InMail-berichten sturen en die kun jij onbeperkt ontvangen. 💡 Met InMail kunnen mensen rechtstreeks een bericht sturen naar een ander LinkedIn-lid. Ook als ze niet met elkaar geconnect zijn.
 • Profielen van andere LinkedIn-gebruikers die je niet kent opzoeken en (incognito) bekijken.
 • Maximaal drie zoekopdrachten tegelijkertijd opslaan en wekelijkse meldingen over deze zoekopdrachten ontvangen.

Zoals je kunt zien geeft LinkedIn je al veel toegang tot handige functies waardoor je zelf eenvoudig een professioneel netwerk op kunt bouwen. Daarnaast wat ook heel belangrijk is, is dat op LinkedIn recruiters en werkgevers jouw CV en ervaringen kunnen zien. Met het basisabonnement kom je dus al best ver.

Maar als je op zoek bent naar meer opties of als je het maximale uit LinkedIn wil halen, kun je jezelf ook upgraden naar LinkedIn Premium. Voornamelijk om jouw profiel een boost te geven en toegang krijgen tot exclusieve tools en analytische functies.

LinkedIn kan je helpen met het beklimmen van de carrièreladder.

Hoeveel kost LinkedIn Premium? De betaalde versie

Hoeveel LinkedIn Premium kost, hangt af van de lidmaatschapsoptie die je kiest. Er zijn 4 soorten premium abonnementen met eigen functies en voordelen. De LinkedIn Premium abonnementen heten “Premium Career“, “Premium business“, “Sales Navigator Professional” en “Recruiter Lite“. Een LinkedIn abonnement is trouwens niet goedkoop, daarom is het goed om van tevoren te weten waar je LinkedIn Premium uiteindelijk voor gaat gebruiken en of het voor jou waard is. Hieronder kun je de prijzen vinden (2021). In het volgende kopje lees je wat je allemaal met LinkedIn Premium kan.

(2021)PREMIUM CAREERPREMIUM BUSINESSSALES NAVIGATOR
PROFESSIONAL
RECRUITER LITE
Per maand€25€45€62€90
Per jaar€199 (-34%)€445 (-18%)€595 (-22%)€892 (-17%)
Kosten van LinkedIn Premium in 2021. Je krijgt korting als je per jaar betaalt. Hoeveel procent korting je dan krijgt, zie je ook in de tabel tussen de haakjes. (Source: LinkedIn)

Wat is LinkedIn Premium? 4 abonnementstype

LinkedIn Premium is dus de betaalde versie van LinkedIn Basic. Inruil voor je geld krijg je van LinkedIn toegang tot allerlei functies en statistieken. Hoe meer je voor jouw abonnement betaalt, hoe meer functies jij kunt gebruiken. Hieronder vind je per abonnementtype de bijbehorende functies en wat je er mee kunt.

Voordelen van LinkedIn Premium. Vier abonnementstypes naast elkaar.

Optie 1: LinkedIn Premium Career: (💲)

Dit is het basisplan van LinkedIn Premium en is daarnaast ook het goedkoopste van de vier opties. Het abonnement kost €25 per maand en is bedoeld voor mensen die momenteel op zoek zijn naar een baan en connecties aan willen gaan met recruiters.

⛏️ Handige functies:

 • Jouw profiel met andere kandidaten vergelijken die op dezelfde vacatures hebben gesolliciteerd.
 • Informatie die je helpen tijdens sollicitatiegesprekken en werving.
 • 3 LinkedIn InMails credits per maand.
 • “Premium Profile Badge” te zien op jouw profiel

👀 Kort samengevat:

Premium Career helpt je om aangenomen te worden bij een bedrijf en carriere te maken. Het geeft je de boost om vooruit te komen in jouw professionele leven.


Optie 2: LinkedIn Premium Business (💲💲)

Het Linkedin Premium Business abonnement kost €45 per maand en is voornamelijk bedoeld voor bedrijfseigenaren en mensen in het bedrijfsleven die in contact willen komen met potentiële zakenpartners. Daarnaast is dit abonnement ook geschikt om je eigen bedrijf of merk te promoten omdat je een professionele LinkedIn bedrijfspagina kunt maken.

⛏️ Handige functies:

 • Inzichten en informatie krijgen over bedrijfspagina’s op LinkedIn
 • Onbeperkt aantal profielen van mensen bekijken tijdens het browsen op LinkedIn.
 • 15 LinkedIn InMails credits per maand.
 • “Premium Profile Badge” te zien op jouw profiel

👀 Kort samengevat:

Premium Business bied je gedetailleerde bedrijfsinzichten en daarnaast helpt het je met de groei van jouw bedrijf. Dit is dan ook het geschikte LinkedIn abonnement voor bedrijve met de bedoeling om een LinkedIn bedrijfspagina te maken.


Optie 3: LinkedIn Sales Navigator (💲💲💲)

Dit abonnement kost €62 per maand en is bedoeld voor professionals die meer verkopen willen genereren en leads willen opbouwen in hun doelmarkt. Daarnaast helpt LinkedIn je om betere relaties op te bouwen met jouw cliënten en klanten.

⛏️ Handige functies:

 • Inzichten in potentiële accounts en leads op LinkedIn
 • Je kunt lijsten met leads maken via een ingebouwde leadbuilder en aanbevelingen.
 • 20 LinkedIn InMails credits per maand.
 • “Premium Profile Badge” te zien op jouw profiel

👀 Kort samengevat:

Sales Navigator helpt je om leads te genereren en daarnaast ook om je klantenkring efficiënt op te bouwen.


Optie 4: LinkedIn Recruiter Lite (💲💲💲💲)

Dit is het duurste LinkedIn Premium abonnement en het kost €90 per maand. Dit abonnement is bedoeld voor recruiters en headhunters die toptalenten en de perfecte kandidaten op LinkedIn willen vinden.

⛏️ Handige functies:

 • Onbeperkt geavanceerd kunnen zoeken naar kandidaten voor werving met uitgebreide filters
 • Geïntegreerde wervingsfunctionaliteit en het volgen van kandidaten met Recruiters LinkedIn
 • 30 LinkedIn InMails credits per maand.
 • “Premium Profile Badge” te zien op jouw profiel

Recruiter Lite help je bij het vinden en aannemen van talenten en daarom onmisbaar voor recruiters en headhunters die actief zijn op LinkedIn.


Al deze functionaliteiten en abonnementsvormen samengevat in een tabel:

PREMIUM
ABONNEMENT
PREMIUM CAREERPREMIUM BUSINESSSALES NAVIGATOR
PROFESSIONAL
RECRUITER LITE
Bladeren in privémodus
Informatie over sollicitanten
Direct berichten maken
Wie heeft uw profiel bekeken?
Onbeperkte toegang tot LinkedIn Learning
Onbeperkt door profielen bladeren 
Informatie over bedrijven 
Geavanceerde zoekopdracht  
Speciale salesinterface   
Aangepaste lijsten van leads en accounts   
Aanbevolen en opgeslagen leads   
Realtime updates en meldingen   
Design toegespitst op werving   
Kandidaten automatisch volgen   
Geïntegreerde werving   
Slimme suggesties   
InMail-tegoed5152030
Voordelen van LinkedIn Premium per abonnementsvorm als je Linkedin zakelijk wil gebruiken. Source: LinkedIn

Wie hebben een abonnement op LinkedIn Premium?

Van de 575 miljoen gebruikers van LinkedIn, hebben 39% van de wereldwijde gebruikers LinkedIn premium.

De meeste Premium gebruikers zijn te vinden in de Verenigde Staten (zo’n 150 miljoen), India (50 miljoen), China (42 miljoen) en Het Verenigd Koninkrijk (25 miljoen). LinkedIn is een van de weinige Amerikaanse sociaal netwerk site die niet in China geblokkeerd is. De Chinese regering tolereert het gebruik gezien de meeste mensen LinkedIn gebruiken om banen te vinden en niet om over democratie te praten.

Lees ook: Is het waard om Chinees te leren voor jouw carrière? + 3 manieren gratis leren

LinkedIn had in 2020 een omzet van 8 miljard USD. Een stijging van 19% vergeleken met een jaar daarvoor.


Heb jij wat aan LinkedIn Premium?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waar je LinkedIn nu al voor gebruikt en wat je in de toekomst ermee wilt gaan doen. Voor de meeste LinkedIn gebruikers (denk aan studenten, afgestudeerden en mensen die al een baan hebben), is de gratis versie “LinkedIn basic” al meer voldoende om een professioneel netwerk op te bouwen. Voor deze doelgroep is LinkedIn Premium vaak niet waard. Maar, wil je nóg professioneler over komen dan de rest en jouw profiel beter op te laten vallen (als een werkzoekende), dan is een betaalde abonnement misschien wel interessant voor je. Met een extra “Premium Profile Badge” op jouw profiel straal je professionaliteit uit en laat je zien dat je investeert in jouw carrière.

Wanneer heb je LinkedIn Premium nodig? Vaak hangt het af wat je met LinkedIn wil. Image Source: Unsplash

Als je een recruiter of headhunter bent, wordt LinkedIn Premium vaak aangeraden en is meestal ook wel bijna een must. Dit geldt vaak ook als je een sales manager bent. Niet alleen vind je zo meer potentiële kandidaten en klanten, maar je wordt gelijk ook veel serieuzer genomen.

Lees ook: 7 CV layouts om mee op te vallen

Een LinkedIn Premium account is duur, maar voor sommigen zeker waard. Als je twijfelt of je LinkedIn premium nodig hebt, kun je altijd gratis een maand uit proberen en daarna flexibel opzeggen. Iedereen krijgt een maand LinkedIn Premium gratis, dus je kunt het aanzetten wanneer je een van de premium functies nodig hebt. Niet vergeten om het daarna wel uit te zetten/op te zeggen, want anders moet je voor de volgende maand betalen!


https://growmaster.nl/blog/manier-geld-te-verdienen-online/