OV Aanvragen Student In 5 stappen – MBO/HBO/WO

Een student OV aanvragen bij DUO is één van de dingen die je moet regelen voordat je aan jouw studie begint. De overheid biedt je, als je een MBO, HBO of WO student bent, de mogelijkheid aan om gratis met de ov te kunnen reizen. Dat’s mooi meegenomen, want zo bespaar je jezelf toch nog veel geld. Bovendien als je zelfs geen OV nodig hebt, omdat je voor jouw studie in het buitenland bent, kun je reisvergoeding van €98,72 per maand van de overheid krijgen. Super chill! In dit artikel lees je hoe OV aanvragen als Student een student OV werkt en welke dingen je daarvoor nodig hebt. Let’s do it!

Linkjes van websites die je nodig hebt – OV aanvragen student

Als je op de onderstaande linkjes klikt, dan kom je op de pagina’s terecht waar je dingen aan kunt vragen. Welke dingen je aan moet vragen, lees je later, dus scroll nog even eerst naar beneden.

DigiD aanvragen (bij de overheid): digid.nl

Persoonlijke OV chipkaart aanvragen: ov-chipkaart.nl

Studentenreisproduct aanvragen bij DUO: Duo.nl (ov aanvragen student)

Persoonlijk OV koppelen aan studentenreisabonnement: studentenreisproduct.nl

ov aanvragen student als student is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen wat tijd nodig om het te regelen. Begin dus op tijd met je student ov aanvragen.

Student ov aanvragen – zo doe je dat

Doorloop de onderstaande 5 stappen. Stap voor stap lees je wat je allemaal moet doen of aan moet vragen.

Stap 1: Vraag jouw eigen persoonlijke DigID aan

Het kan zo zijn dat je nu nog geen DigID hebt. Mocht je wel al een DigiD hebben, sla dan stap 1 over en ga door naar stap 2. 👇

Als je op het internet bij de overheid wat moet regelen, heb je een DigID nodig. Met een DigiD kun je jezelf op het internet identificeren. Het is een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren. Eigenlijk een soort digitaal paspoort dus. Om een studentenreisproduct aan te kunnen vragen (en om jezelf bij een vervolgopleiding aan te kunnen melden) heb je een DigiD nodig. Vraag jouw DigiD op de website van de overheid aan.

Als je jouw DigiD aangevraagd hebt (let op: het aanvraagproces duurt een paar dagen), dan kun je pas jouw studentenreisproduct aanvragen.

Reis gratis met de bus, trein, tram en meer met jouw studentenreisproduct!

Stap 2: Vraag bij DUO jouw studentenreisproduct aan

Nu je een eigen DigiD hebt, kun je inloggen bij Mijn Duo.

Eenmaal ingelogd, zie je een overzicht met jouw gegevens en, als je al aangemeld hebt voor een vervolgopleiding, jouw opleidingsgegevens staan.

Onder het kopje “Mijn producten” bovenaan, vind je de optie “studiefinanciering“. Het aanvragen van jouw studentenreisproduct gebeurt samen met het aanvragen van jouw studiefinanciering.

Mocht je géén lening én collegegeldcredit nodig hebben van DUO (die moet je later terugbetalen), maar alleen een studentenreisproduct wilt (gratis, mits je diploma in 10 jaar haalt) dan geef je alleen aan dat je een studentenreisproduct aan wilt vragen. De rest hoef je niet aan te vinken.

Je moet ook gelijk aangeven of je een weekabonnement of een weekendabonnement wilt. Lees hier op duo.nl het verschil tussen beide opties.

Een studentenreisproduct is niet moeilijk, maar je moet het wel doen!

Stap 3: Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan

Heb je al een persoonlijke OV-chipkaart? Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om jouw studentenreisproduct te kunnen koppelen.

Een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen kost 7.50 (inclusief verzendkosten). Op deze kaart komt een zelfgekozen foto van jouw gezicht en jouw naam te staan. Deze kaart is 5 jaar geldig.

Klik hier om een eigen persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen.

Lees ook: Tijdmanagement: Zo werk je efficienter met deze 7 tips


Stap 4: Persoonlijke OV-chipkaart koppelen aan reisproduct

Het is noodzakelijk om jouw persoonlijke OV-chipkaart te koppelen, als je in het bezit bent van een nieuwe OV-chipkaart of als je niet eerder deze kaart gekoppeld hebt.

Op studentenreisproduct.nl (overheidswebsite) kun je jouw reisabonnement koppelen aan jouw persoonlijke ov-chipkaart.

Het kan een dagje of twee duren voordat je op studentenreisproduct.nl jouw kaart kan koppelen. Omdat jouw gegevens nog doorgegeven moeten worden. Student ov aanvragen kost dus tijd!


Stap 5: Naar een gele automaat gaan en jouw studentenreisproduct ophalen

Ok, yes!! Je hebt in principe alles geregeld. Nu moet je alleen nog op de aangegeven datum jouw studentenreisproduct ophalen bij een (gele) automaat. Deze gele automaten vind je in supermarkten, boekhandels, stations en meer. Je weet waarschijnlijk wel welke aparaten ik bedoel.

Twee weken voordat jouw studentenreisproduct ingaat (1 september 2020), kun je jouw reisabonnement ophalen.

Lees ook: Niek (19) spaart met zijn DUO Studiefinanciering voor een huis


Heb ik recht op het studentenreisproduct?

Je kunt een studentenreisproduct krijgen als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit. Ook als je nog niet 18 bent. Veel mbo studenten zijn nog niet 18 als ze aan hun vervolgopleiding beginnen, maar kunnen al wel een weekend of week reisabonnement aanvragen.

Lees hier voor meer informatie als je twijfelt of je recht hebt op een studentenreisproduct.

Als je een Antilliaanse student bent en heb je nog geen burgerservicenummer (BSN)? Dan kun je eerst een maandelijkse vergoeding krijgen van de overheid in plaats van het studentenreisproduct, totdat je een BSN nummer gekregen hebt.


Vraag vóór 1 september aan!

Het regelen van het reisproduct kost tijd. Het kan zeker een week duren voordat je alles geregeld hebt (aanvraag DigiD, persoonlijke ov-chipkaart etc. ). Wacht dus daarom niet te lang met aanvragen. Als je te laat aanvraagt, dan ontvang je pas een maand later jouw studentenreisproduct. Als je dan in die periode elke dag met de trein moet reizen om op school te komen, dan wordt dat een dure grap! Dus vraag op tijd jouw reisproduct aan.

Als je het te laat aanvraagt, dan mag je pas vanaf de maand die op volgt met jouw reisproduct reizen. Alleen als je op de 1e dag van de maand jouw studentenreisproduct hebt aangevraagd, mag je diezelfde maand nog mee reizen. Het is niet mogelijk om over een verstreken periode een studentenreisproduct te krijgen.

Vraag op tijd jouw reisproduct aan, zodat je meteen gebruik kunt maken van jouw weekend / weekabonnement zodra jouw studie begint.

Wanneer kun je reizen met jouw studentenreisproduct?

Jouw reisabonnement gaat in vanaf het punt dat je staat ingeschreven. Dat is meestal vanaf 1 augustus op het mbo en vanaf 1 september voor hbo en universiteit. 2 weken voordat jouw reisproduct ingaat, kun je het ophalen bij een gele ophaalautomaat als nieuwe student. Klik op het linkje om alle ophaalautomaten in jouw buurt te vinden.


Misschien ook interessant:

Kosten Ivy League opleiding + op budget manier binnenkomen

Bron: Duo.nl, studentenreisproduct.nl

Laat een comment achter