€100.000 sparen zonder €100.000 te hebben – Hoe?

Pas deze shortcut toe en je hebt helemaal geen €100.000 nodig om €100.000 bij elkaar te kunnen sparen. Hier in dit artikel leg ik uit hoe.

Honderdduizend euro

€100.000 euro is veel geld. Het is al bijna een derde van hoeveel een gemiddeld koophuis kost in Nederland ( €326.000, februari 2020).

Als je van plan bent om (in de nabije toekomst) een huis te kopen, heb je eerst wel wat spaargeld nodig.

Dan is een ton op jouw spaarrekening wel fijn. Of droom je van een langdurige wereldreis? Misschien zelfs van FIRE (Financial Independence, Retire Early)?

Met €100.000 euro kun je wel een tijdje goed mee rondkomen, maar dan heb je dit bedrag wel eerst hebben.

Nu is de vraag: hoe spaar ik dit bedrag bij elkaar?

Twee verschillende manieren

2 manieren:

Sparen

1. Je spaart het volledig bedrag op jouw spaarrekening totdat je de laatste cent bijelkaar gespaard hebt.

Beleggen

2. Laat jouw geld zelf meer waard worden door het te beleggen. Zo hoef je minder hoeft te sparen.

Ik denk dat we wel allemaal benieuwd zijn hoe optie 2 te werk gaat.

Als je volgens manier 1 spaart, spaar je het geld bij elkaar door cent voor cent zelf te sparen. Maar je kunt ook “vals spelen” door het geld te investeren en rente ervoor terug te krijgen. Met rente erbij, hoef je zoveel minder geld te sparen. Dit is hoe manier 2 werkt. Je speelt het spel met geld en tijd.

Bij manier 1 krijg je ook rente als je het geld op de spaarrekening zet, maar met 0.01% rente (of zelfs minder nu), gaat je echt niet helpen.

Bij manier 2 beleg je met het geld dat je opzij zet in een beleggingsrekening. In 2019 hadden beleggers die in een beleggingsfonds belegden met een brede spreiding (veilige keus, lage risico) gemiddeld 12,7% aan rendement behaald.

Bij manier 2 treedt er een sneeuwbaleffect op; elk jaar groeit jouw belegd geld (als het goed gaat) met een aantal procent, het jaar daarop groeit het bedrag weer met een aantal procent over het nieuwe bedrag. Hoe meer geld je op jouw beleggingsrekening hebt staan, hoe groter dit effect.

4% over €1.000.000 is nou eenmaal veel meer dan 4% over 1000. Dit is daarom waarom rijke mensen sneller rijker kunnen worden. Eerst rijk worden is het moeilijkste gedeelte, maar als je daarna eenmaal het geld hebt, is het vergroten van jouw vermogen minder lastig.

“How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case.” – Robert G. Allen

Als je dus slim jouw geld belegt en niet alles op jouw spaarrekening spaart, heb je dus helemaal geen €100.000 euro nodig om die €100.000 bij elkaar te kunnen sparen. 😏

Weet je al wat je met zoveel geld gaat doen? Laat het hieronder in de comments weten!


Lees ook: Auch! Zoveel kost rood staan + 3 tips

Misschien ook interessant: Loop geen geld mis en vraag deze 3 toeslagen vandaag nog aan!

2 thoughts on “€100.000 sparen zonder €100.000 te hebben – Hoe?

Laat een comment achter