Spaardoel halen met behulp van: de 40/60 regel

Hoe zorg je ervoor dat je jouw spaardoel deze keer echt haalt? Deel één van de rubriek “Spaardoel halen met behulp van:” gaat over de 40/60 regel. Bij het consistent toepassen van deze regel, zul je merken dat je meer gaat sparen. Het maakt niet uit hoe groot jouw spaarbedrag is, deze spaarregel werkt en komt altijd goed van pas.


Korte samenvatting:

40/60 regel is een spaarmethode waarbij je, afhankelijk van de situatie, 40 procent of 60 procent spaart. Bij het consistent toepassen van deze regel kun je snel jouw spaardoel halen, maar je moet wel bereid zijn om een periode zuiniger te leven. Voor uitwonende studenten is het aan te raden om in plaats van deze 40/60 regel, de 10% regel van Nibud te gebruiken. Het is beter om minder de sparen dan helemaal niks te sparen.

Woont thuis : 60/40
Uitwonend student : Nibud 10%
Werkt fulltime + uitwonend : 40/60


Waar komt deze regel vandaan?

Mijn grootvader heeft mij deze regel ooit uitgelegd en sindsdien heb ik deze spaarregel heilig verklaard en meerdere keren toegepast. Het is een vrij “agressieve” vorm van sparen, maar het zorgt er wel voor dat spaardoelen altijd snel gehaald worden en dat er altijd voldoende spaargeld is op de bankrekening.

60 procent sparen

De uitleg van zijn spaarregel is simpel: in de periode wanneer je vrijwel geen kosten hebt (bijvoorbeeld wanneer je nog thuis bij jouw ouders woont), moet je 60 procent van jouw inkomen/zakgeld sparen. De overige 40 procent mag je gebruiken om dingen te kopen. Als je het geld niet opmaakt, kun je besluiten om meer te sparen. Het is echter wel belangrijk dat je jezelf de keus geeft wat je met die 40% gaat doen.

Opties:
– Geld uitgeven
– Een gedeelte van de 40% weer sparen

Als je nog bij jouw ouders woont, kun je in een korte tijd veel sparen. Je betaalt namelijk geen (of niet veel) kostgeld. Wanneer je op jezelf gaat wonen, dan heb je heel veel extra vaste lasten zijn dit maakt sparen moeilijker. Spaar vooral in de periode wanneer je nog bij je ouders woont. Je kunt dan vrijwel alles van jouw inkomsten sparen.

De future-you zal heel blij zijn met het bedrag dat je toen gespaard had.

40 procent sparen

Mocht je in een periode belanden wanneer je een vaste baan hebt met vaste maandelijkse inkomen, moet je de regel omklappen. 60% van jouw inkomen besteed je aan jouw vaste lasten en jouw maandelijkse entertainment. De laatste 40% die nog overblijft, spaar je.

Zet de 40% meteen al opzij wanneer het salaris op de bankrekening gestort wordt.

TIP: Je kunt hiervoor de functie automatisch sparen gebruiken. Dan wordt er elke maand automatisch een bedrag van jouw betaalrekening naar je spaarrekening bijgeschreven.

Deze situatie gaat vanuit dat je fulltime werkt, geen geld leent en niet meer bij jouw ouders woont. Mocht je geld lenen om maandelijks rond te kunnen komen, is het altijd belangrijk dat je eerst zorgt dat je zo min mogelijk gaat lenen. Als je leent, moet je rente betalen. Nu weliswaar weinig, maar dit kost toch extra geld.

Leen never ever ever geld om te sparen. Onnodig geld lenen heeft gevolgen!

Lees hier wat de gevolgen van onnodig geld lenen zijn: Gevolgen van onnodig geld lenen + 3 misvattingen #studiefinanciering

Realiseer dat 40% sparen veel is! Een groot deel van jouw inkomen, gaat naar “sparen”. Je kunt minder uitgeven, maar doordat je per maand veel opzij zet, bereik je zo snel jouw spaardoel (en kun je verder met jouw volgende spaardoel ? )

Wat je kunt doen als je maandelijks niet rond kunt komen van 60%:

– Kijken of je kunt snijden in jouw maandelijkse vaste lasten
Bijvoorbeeld: goedkopere telefoonabonnement of zorgverzekering afsluiten

– Zorg voor meer inkomsten
Bijvoorbeeld: extra shifts draaien of bijles geven

Niemand zegt dat je 40% MOET sparen. Je doet het omdat je jouw spaardoel (snel) wilt halen. Dit moet jouw leven niet ellendig maken.

Tussenperiode

Ik snap dat je nu denkt als een student “Ik woon niet meer bij mijn ouders en op dit moment studeer ik. Ik heb geen fulltime baan en kom al nauwelijks rond. Hoe pas ik deze regel toe?

Het antwoord is: heel moeilijk. Als je als een student nog bij je ouders woont, is dit nog mogelijk. Maar als een uitwonend student is het vrijwel niet mogelijk om 40% van jouw inkomsten opzij te zetten voor “om te sparen”. Je moet allerlei kosten nog betalen als huur, eten, verzekering etc.

Wat je wel kunt doen is 10% van jouw inkomen sparen. Dit percentage is aangeraden door Nibud. Dus als je €500 per maand verdient, zet je maandelijks €50 opzij. Dit bedrag kun je in jouw spaarpotje stoppen voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaves, een trip, schoolgeld etc.

Sparen is belangrijk, dus liever minder sparen dan helemaal niks sparen.

Je weet nooit wanneer je in de toekomst (dringend) geld nodig hebt. Je kunt altijd dan nog geld uit de spaarpot voor jouw spaardoel halen om het bedrag voor jezelf voor te schieten.


Lees ook: Een begroting maken voordat je gaat studeren + zo doe je dat.


Bron: Nibud, 10 procent van uw inkomen sparen

Laat een comment achter