Hoe Wall Street aan zijn naam gekomen is

Wall Street kennen we van hét financiële centrum van de wereld. Deze straat in het financiële district van New York City, is waar verschillende grote hoofdkantoren van makelaars, verzekeringsmaatschappijen en banken gevestigd zijn. Wall Street is ook waar je de grootste aandelenbeurs ter wereld, New York Stock Exchange, kunt vinden. Het verhaal hoe Wall Street aan zijn naam gekomen is, is een bijzonder verhaal. Nederlanders zijn nauw bij het ontstaan van Wall Street betrokken.

Nederlanders kwamen aan in Amerika

We gaan terug in de tijd naar het begin van de 17e eeuw. In mei 1624 kwam het schip Nieuw Nederlandt aan bij het Noten Eylant in Amerika. Het Noten Eylant was een eiland dat onder het eiland Manhattan lag. Het schip dat aanmeerde, was door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) gecharterd.

De kapitein van het schip was Cornelius Jacobsz May uit Hoorn. Hij werd later ook de gouverneur van de kolonie Nieuw-Nederland in Amerika.

Aan boord van het schip zaten 30 Nederlandse families. Na weken lang gereisd te hebben, kwamen de reizigers eindelijk aan in het oost-kust van Amerika. Hier verspreiden ze rondom het gebied dat nu New York City is. De verschillende families bouwden Nederlandse nederzettingen, kerken en forten. Ze noemde dit gebied Nieuw-Nederland.

Lees ook: Krijg inzicht wat beleggen is – 15 (Wall Street) begrippen uitgelegd die je tegenkomt als je start met beleggen


De bouw van een stadswal

In 1644 besloot de VOC het gebied rond het huidige Manhattan uit te breiden en gaf destijds ook de opdracht om hekken in het gebied te plaatsen. Uiteindelijk werden het geen hekken, maar barricades gemaakt van opgestapelde stenen.

Paar jaar later, wist de Nederlandse gouverneur Peter Stuyvesant dat de Britten van plan zijn om het Nederlands grondgebied over te nemen en gokte dat de Britse soldaten via land zouden komen en de Nederlandse forten aan gingen vallen. Daarom gaf hij in 1653 de opdracht aan lokale bewoners, soldaten en Nederlandse kolonisten dat ze de al gebouwde stenen barricades op moesten verhogen. Dit zou dan als een stadswal dienen. Stadswal van de stad Nieuw-Amsterdam.

De straat naast de stadswal kreeg (heel logisch) de naam “De Waal Straat”.


Overname van Nieuw-Amsterdam

Peter Stuyvesant gokte echter verkeerd. De Britten vielen niet aan land aan, maar ze kwamen over zee. Daar waren de Nederlanders niet op voorbereid. Verschillende oorlogen werden gevoerd. In 1674 werd het verdrag Vrede van Westminster tussen de Britten en Nederlanders getekend en definitief afgesproken dat Nieuw-Nederland van de Engelsen werd en Nederlanders Suriname mochten hebben.

Toen Nieuw-Amsterdam ook in handen kwam van de Britten, veranderde ze naam van de Nederlandse Nederzetting naar: New York.


Wall Street

De stadswal werd overbodig en werd later in 1699 ook afgebroken. De straat naast de wal bleef ongedeerd en de Engelsen vertaalde de naam “De Waal Straat” naar “Wall Street“.

Nu weet je waar de naam Wall Street vandaan komt! Volgende keer als je in New York bent en Wall Street in Lower Manhattan bezoek, weet je de geschiedenis van deze straat! 🙂

New York City. Op de kaart zie je waar Wall Street ligt

Lees ook: Ik begon met beleggen toen ik 18 werd – een goed of een slecht idee?


Bron: Stadsherstel en A Beginner’s guide to Day Trading Online 2nd Edition

1 thought on “Hoe Wall Street aan zijn naam gekomen is

Laat een comment achter