3 manieren om jouw netwerk te onderhouden

Een netwerk onderhouden is net zo belangrijk als een netwerk vergroten. Mocht je iemand weer tegenkomen op het internet (als LinkedIn, Facebook, Instagram etc.) of in het echte leven, is het slim om wat aan jouw connecties te doen. Een netwerk kun je pas succesvol noemen als je moeite doet om het te onderhouden! Hieronder staan drie handige trucs die je kunt gebruiken om jouw netwerk te onderhouden.

Hoe je jouw netwerk kunt onderhouden met deze 3 tips –

1. Naam onthouden

Naam is iets heel persoonlijks. Mensen vinden het fijn als je hun naam nog weet. Onthoud de naam van de persoon die je hebt leren kennen. Koppel gelijk paar feiten die je weet over de persoon die je gesproken hebt met zijn of haar gezicht.

Tip! 💡 Mocht je moeite hebben om namen te onthouden, noteer dan in steekwoorden wat gegevens (en naam) op jouw telefoon.

Mocht je de naam van die persoon niet meer weten wanneer je hem of haar de volgende keer weer tegenkomt, dan kun je nog even de naam snel op jouw telefoon spieken.

Voorbeeld: Peter het Huis – bruin kort haar, studeert filosofie aan de UvA en is fan van Star Wars.

Mensen zullen aangenaam verrast zijn als je nog hun naam weet als je de volgende keer hij/zij weer tegenkomt. Je laat namelijk zien dat je moeite doet om ze te leren kennen.

2. Laat een comment achter

Laat een “Happy birthday!!” berichtje achter bij hun verjaardag post op Instagram, Facebook, Twitter of een ander social media platform. Door hun posts te liken en/of een comment achter te laten bij de foto’s die ze posten, kun je jullie netwerk onderhouden op afstand. Je kunt ze ook feliciteren op een prestatie die ze geplaatst hebben op LinkedIn.

// Volg Growmaster ook op instagram! Klik hier 👈 //

Mensen vinden het fijn en worden blij als ze een complimentje of een felicitatie zien op hun social media account. Bovendien, door een berichtje achter te laten, kunnen anderen op jouw naam klikken, naar jouw pagina gaan en gelijk jouw “bio” lezen.

Dit is vooral een handige truc om meer mensen te “lokken” naar jouw LinkedIn pagina. Wie weet leest een recruiter van een bedrijf jouw pagina en overtuigd wordt dat zijn of haar bedrijf jou nodig heeft en hierdoor zo een baan aangeboden krijgt. Wow, zo sla je twee vliegen in één klap!

3. Vraag hoe het gaat

Mocht je bekenden weer tegenkomen op een evenement, een feestje, bij een vereniging of op school, groet ze dan! Stap op ze af en vraagt hoe het gaat. Gebruik de gegevens die zij ooit aan jou verteld hebben om vragen te bedenken. Bijvoorbeeld als: “Hoe gaat het met jouw zoektocht naar kamers? Heb je ondertussen al een gevonden? Want de vorige keer vertelde je mij dat je aan het rondkijken was.” of “Hoe is jouw sollicitatiegesprek bij bedrijf X gegaan?”.

Besef dat mensen het leuk vinden om dingen te vertellen, dus creëer die ruimte voor ze! Wees geinteresseerd naar anderen en kijk ze in de ogen aan. Naar jouw telefoon staren als ze wat aan het vertellen zijn, is echt een no go! Dus doe dat niet. Bovendien is het heel leerzaam om naar anderen te luisteren, want zo kom je allerlei nieuwe dingen (die voor jou ook mogelijk interessant zijn) te weten.


Benieuwd hoe je naast een netwerk onderhoudt ook hoe je jouw netwerk kunt vergroten?

Lees hier ook: 5 manieren om te netwerken als een student


1 thought on “3 manieren om jouw netwerk te onderhouden

Laat een comment achter