Chinees leren voor carrière – Is het waard? + 3 manieren gratis leren

Ik denk dat we wel allemaal weten hoe je ni hao zegt, maar je moet toch wel meer kunnen zeggen in het Chinees om met Chinezen te kunnen communiceren of om een goede indruk achter te kunnen laten bij jouw (toekomstige) Chinese zakenpartners.

Je ziet vaker in vacatures “dat het een pré is als je Chinees spreekt”. Maar we weten allemaal dat Chinees niet zo maar te leren is en dat je eerst wel honderden uren in jezelf moet investeren, voordat je een redelijk vloeiend gesprek in het Chinees kunt voeren. Het is dus slim voordat je begint met Chinees leren, bij je zelf af te vragen of het voor jou wel waard is om Chinees te leren. In dit artikel gaan we erover hebben.

Chinees wereldwijd

Circa 17 procent (!) van de totale mensheid op deze planeet is Chinees en aangezien de Chinese bevolking nog groeit, zal dit percentage hoger zijn in de toekomst. Het maakt niet uit waar je bent, de kans dat je een Chinees tegenkomt is groot. In recente jaren is te merken dat Chinees een steeds belangrijkere internationale taal wordt om te communiceren naast het Engels.


Toerisme = money

In grote Europese steden als Rome, zijn de wegwijzers op het vliegveld al in drie talen: Italiaans, Engels en in het Chinees. Bovendien zijn de affiches die op de winkelramen in Amsterdam geplakt zijn met de tekst: “We hebben Chinees sprekende winkelassistentes die u kunnen helpen” steeds vaker te vinden.

Lees ook: Deze 10 cv woorden en zinnen kun je beter niet meer gebruiken

Door de toenemende Chinese toeristen en Chinese bedrijven die met Nederlandse bedrijven willen handelen, staan bedrijven vaker te springen om werknemers die Chinees kunnen spreken. Bovendien zullen werknemers die naast Nederlands ook Chinees spreken, niet gauw ontslagen worden. Immers, Nederlanders die goed Chinese kunnen spreken, zijn zeldzaam.


Word je sneller aangenomen?

Ik sprak recent met een jongen die al een tijdje aan het werk was in het bedrijfsleven en hij vertelde mij waarom hij aangenomen werd bij het bedrijf waar hij nu voor werkt.

Voordat hij ging solliciteren, had hij zichzelf in zijn vrije tijd Chinees geleerd. Hij spreekt dus al een klein beetje Chinees (niveau A1).

Dit was al meer dan de 15 andere sollicitanten. Aangezien hij voor zijn toekomstige baan veel in Azië moet zijn (en niet per sé in Chinees sprekende gebieden), vond het bedrijf wel handig als ze een werknemer hebben die al een beetje Chinees spreekt.

Met deze skill heeft hij dus een baan gescoord.

Lees ook: Online werken: 6 manieren om serieus geld te verdienen


Chinees leren het waard of niet?

Of het voor je relevant is om Chinees te leren, hangt echt af welke kant je op wilt gaan na jouw studie. Mocht je al weten dat je vooral te maken gaat krijgen met Europese bedrijven na jouw studie, dan is vloeiend in Duits of Frans zijn voor jou misschien belangrijker dan Chinees leren.

Het kost namelijk heel veel tijd en moeite om Chinees te leren en het is zonde als je de taal nooit gaat gebruiken of de kans krijgt om het in de praktijk te kunnen oefenen.

Read Book Club GIF
Source: Giphy

Ik ken heel veel studenten die na hun of zelfs tijdens hun studie “international business relationship“, “Business management” en andere soorten studies in die richting, gekozen hebben om Chinees te leren. Zij vertelden mij dat ze met Chinees op hun CV, op kunnen vallen bij bedrijven.


Opvallen en promotie maken

Als je de taal beheerst, is de moeite die je ingestoken hebt om Chinees te leren, echt wel waard. De beheersing van deze taal kan je helpen om carrière te maken. Bedrijven die handelen met Chinezen zullen je vaker inzetten tijdens vergaderingen en gesprekken, waardoor je sneller aan de top kan komen.

Lees ook: 3 slimme manieren om jouw netwerk te onderhouden


De Chinese taal

Chinees is niet één taal, maar een talenfamilie die meerdere dialecten bevat. Mandarijn en Kantonees zijn de meest gesproken varianten van het Chinees. Als je zaken wilt doen met mensen van het Chinese vasteland, Taiwan of Singapore dan is de taal die je moet leren Mandarijn.

In Hong Kong en in Macau spreekt men Kantonees. De meeste mensen leren Mandarijn in plaats van Kantonees, omdat er meer mensen (917 miljoen) op deze planeet zijn die Mandarijn spreken dan Kantonees.

Dit maakt Mandarijn Chinees de meest gesproken taal ter wereld. Chinees is een synoniem geworden voor het Mandarijn, dus als mensen zeggen dat ze Chinees willen leren, bedoelen ze vaak Mandarijn Chinees.


Hoelang duurt het om te leren?

Je zult zich misschien afvragen hoelang het duurt om Chinees te leren. Ik kan je vertellen dat je met Chinees en veel andere dingen, je hele leven kunt blijven leren en nog steeds niet alles weet. Máár voor de vraag hoe lang het duurt voordat je professioneel Chinees kunt spreken, heb ik wel een antwoord voor je. Hoe lang het duurt hangt voor een groot deel af van:

  • De omgeving waar je Chinees leert
  • Hoe je van plan bent om Chinees te leren
  • Hoe sterk jouw motivatie is

Je zult sneller de taal oppikken als je in een Chinees sprekend omgeving Chinees leert. Dit is logisch, want in zo’n omgeving zul je vaker de mogelijkheid hebben om Chinees te oefenen en (onbewust) naar Chinees te kunnen luisteren.

Als je niet in een Chinees sprekend omgeving Chinees probeert te leren, kost het je meer tijd. Minstens een jaar, anderhalf jaar extra.

Op dit moment leer ik zelf ook Chinees bij de Mandarin Training Center (MTC) in Taiwan. Elk semester, dat 3 maanden duurt, zijn er circa 1200-1500 studenten die hier komen om Chinees te leren.

Als je nooit Chinees geleerd hebt, start je van boek 1 en werk je jezelf naar boven. Als je hier studeert, kun je ook cursussen kiezen die speciaal focussen op zakelijk en formeel Chinees.

De meeste studenten die ik ken en begonnen met boek 1 zijn, hebben B2 niveau in 1-1.5 jaar bereikt. En echt professioneel Chinees in 2-2.5 jaar. Ik moet er wel bij zeggen dat ze continu bezig waren (en zijn) met Chinees leren.

Doordat je hier 5 dagen per week op school studeert en dagelijks met klasgenoten omgaat, verlies je zo minder snel de motivatie.

Met B2 Chinees kun je eigenlijk al heel veel. Je kunt in principe een vloeiende conversatie met iemand voeren zonder te stoppen om woorden te zoeken die je wilt gebruiken.

Met dit niveau Chinees, kun je aanmelden voor een Chinees talige universitaire studie in Taiwan.

Als je duidelijk weet waarom je Chinees wilt leren en wanneer je het gaat gebruiken, dan zeg ik dat het een goed idee is als je Chinees wilt leren.

Denk niet te veel na en stel een doel op voor jezelf op nadat je dit artikel gelezen hebt. Schrijf op een blaadje welk niveau Chinees je wilt halen en schrijf ook wanneer je dit bereikt wilt hebben. Kijk er elke dag naar tot dat je jouw doel bereikt hebt. Dit is een manier om jezelf elke dag te motiveren!


Hoe je als een student (bijna gratis) Chinees kunt leren

1. Zelf leren

Op het internet zijn allerlei soorten Chinese studieboeken te vinden die de Chinese grammatica uitleggen.

Bij the Mandarin Training Center in Taiwan gebruiken ze onder andere deze reeks met studieboeken: “當代中文課程課本” (1-6).

Zelf vind ik deze boekenserie heel goed. Er zijn in totaal zes studieboeken van deze serie beschikbaar. Als je boek 6 bereikt hebt, beheers je Chinees echt op een hoog niveau.

Als je zelf boek 1 doorgewerkt hebt, dan kun je basis Chinese woorden plus zinnen gebruiken en lezen.

Mocht je vast zitten met de uitspraak, dan heb je altijd Youtube nog om je te helpen. Op Youtube kun je jouw luister- en spreekvaardigheid oefenen door naar Chinese vlogs of muziek te luisteren.

Mocht je gericht bepaalde uitspraken willen oefenen, dan raad ik aan om een Chinees taalmaatje te zoeken. Zie hieronder voor de tip:

2. Zoek een Chinees taalmaatje online of op school

Ik heb ooit om mijn Spaans te verbeteren een taalmaatje online uit Peru gevonden. Ik leerde haar Chinees en zij mij Spaans. Super toffe ervaring en door haar ging ik vooruit met mijn spreek- en luistervaardigheid.

En dit kun je ook doen om Chinees te leren! Je kunt bijvoorbeeld jouw taalmaatje helpen met Nederlands, Engels of een andere taal die je beheerst.

3. Chinees als minor kiezen

Bij veel opleidingen is er in het derde jaar van de bachelor een periode, waarin je zelf kunt kiezen welke minors je wilt doen. Een optie is dan om Chinees als een minor te kiezen als je deze taal wilt leren. Zo hoef je geen extra cursussen buiten school te nemen (wat fijn is voor jouw portemonnee).


Lees hier ook: Deze 10 woorden en zinnen kun je beter niet meer op jouw CV gebruiken


Misschien ook interessant: De kosten van een Ivy League opleiding + op budget manier binnenkomen

1 thought on “Chinees leren voor carrière – Is het waard? + 3 manieren gratis leren

Laat een comment achter