Netwerk vergroten als student – 5 manieren

Netwerken is de sleutel tot succes. Wanneer je de juiste mensen kent, kun je eerder aan een baan komen, switchen naar een betere baan, uitgenodigd worden voor een event, eerder nieuwe potentiële klanten vinden en nog meer. Netwerken is dus echt belangrijk, maar je moet er wel voor open staan. Het werkt niet als je met tegenzin probeert te netwerken, want ver zul je niet komen. Er is geen beginpunt wanneer je zou moeten starten aan netwerken, maar vaak als je aan jouw vervolgopleiding begint, zul je in een korte tijd heel veel nieuwe mensen leren kennen. Dit is dan een perfect moment om jouw netwerk op te bouwen!


1. Stap op mensen af

Elke persoon die je gesproken hebt, kun je principe toevoegen aan jouw netwerk. Het kan lang duren voordat iemand op je afstapt om kennis met je te maken, dus als jij succesvol wilt zijn in netwerken, moet jij (!) de persoon zijn die afstapt op mensen. In het begin kan het eng en lastig zijn, maar als je dit paar keer hebt gedaan dan gaat het vanzelf een stuk soepeler en makkelijker. Kijk voordat je iemand aan wilt spreken wie er allemaal zijn en wie je allemaal aan kunt spreken.

Begin met mensen die ook alleen staan. Loop naar ze toe en start een gesprek. Met algemene vragen als: “Is dit ook jouw eerste keer dat je hier bent?” of “ben je een student van X (school)?” kun je vaak een gesprek mee beginnen.


2. Maak een LinkedIn account aan

Ik zeg altijd dat LinkedIn een soort zakelijke en professionele versie van Instagram is. In plaats dat je mooie foto’s posts, toon je hier vooral welke opleidingen je afgerond hebt, wat jouw skills zijn en welke ervaringen je opgedaan hebt. Je kunt mensen en bedrijven die voor jou interessant zijn volgen en anders om kunnen zij jou ook opzoeken en toevoegen aan hun netwerk. Dit is echt een handige tool om jouw netwerk in kaart te brengen en overzichtelijk te houden. Bovendien met een goed bijgehouden LinkedIn pagina, kunnen recruiters van bedrijven jou makkelijker vinden.

Onthoud de namen van personen die je hebt leren kennen op een evenement, workshop etc. en stuur achteraf wanneer je weer thuis bent of na een paar dagen, een volgverzoek via LinkedIn naar die mensen toe. Zo bouw je sneller een (LinkedIn) netwerk op.

Een netwerk opbouwen is heel belangrijk; voor nu en voor later

3. Doe mee met activiteiten op school

Dit is een van de makkelijkste methodes om nieuwe mensen van school te leren kennen. Bij jouw vervolgopleiding zul je zo veel meer mensen tegenkomen en ontmoeten vergeleken met op de middelbare school. Bovendien zul je de mensen die je tegenkomt op zulke activiteiten weer vaker op school zien. Soms klinkt het tussen jullie en worden goede vrienden. Door mee te doen met activiteiten, ontmoet je dus ook nieuwe vrienden!


4. Word lid van een vereniging

Studenten-, studie- en sportverenigingen zijn paar voorbeelden van verenigingen die als als lid (nóg) meer mensen kunt leren kennen. Als lid zul je allerlei soorten mensen tegenkomen die belangrijk voor nu én later zijn. De connecties die je bij jouw vervolgopleiding maakt, kun je tijdens jouw hele carrière nog profijt van hebben.


5. Schrijf je in voor workshops

Regelmatig worden door het hele land verschillende workshops georganiseerd. Je hebt vast weleens op een poster, online of op school over een workshop of een bijeenkomst gelezen. Schrijf je een keer in voor een activiteit die je wel interessant lijkt of stap uit jouw comfortzone en probeer iets nieuws. Je kunt bijvoorbeeld hier, hier en hier workshops vinden.

Bij zulke workshops kom je veel mensen tegen en bij specifieke workshops kun je mensen van jouw vakgebied/studierichting tegenkomen. De mensen die je hebt leren kennen, zul je in de toekomst misschien vaker tegenkomen als je gaat werken, zoals bij bedrijfsbijeenkomsten. Hun connecties kunnen misschien ook van pas komen wanneer je later op zoek bent naar een baan.

Bij workshops zul je naast leeftijdgenoten ook mensen tegenkomen die al wat ouder zijn en dus meer ervaring hebben in het bedrijfsleven. Dit kan bijvoorbeeld de sprekers van de workshop zijn of een teamlid dat ook ingeschreven heeft voor de workshop.

Van deze ervaren mensen kun je veel leren, want ze kunnen je handige tips en advies geven die je echt wat aan hebt!

Naast netwerken is het opdoen van nieuwe ervaring ook een reden waarom het wel de moeite waard is om een keer naar een workshop te gaan.


Dit waren 5 tips hoe je beter kunt netwerken en je netwerk vergroten. Een netwerk moet je echter wel onderhouden!

Benieuwd hoe je dat doet?

Lees dan hier: 3 manieren om je netwerk te onderhouden


2 thoughts on “Netwerk vergroten als student – 5 manieren

Laat een comment achter