Upwork freelance platform review~ 4 plus- en minpunten: freelancer review

Ben je freelancer of van plan om freelancer te worden? Misschien heb je op het internet al een keer het freelance platform Upwork voorbij zien komen. Upwork is de grootste freelancermarkt ter wereld en veel freelancers hebben zich al aangesloten bij Upwork. Vraag je je af hoe het is om bij Upwork als een freelancer aan de slag te gaan, voordat je jezelf als freelancer registreert? Afgelopen jaar heb ik via Upwork gewerkt en in dit artikel deel ik, vanuit een freelancer perspectief, mijn eerlijke Upwork review met je, zodat je precies weet wat je van Upwork kunt verwachten. Daarnaast laat ik je ook weten wat de 4 plus- en minpunten van Upwork zijn. Hopelijk heb je hier wat aan!

Korte samenvatting

Als je locatieonafhankelijk (thuis, aan de andere kant van de wereld) wilt werken, is Upwork een prima platform om werk te vinden. Een fulltime salaris eruit halen is voor de meeste mensen niet haalbaar door o.a hoge servicekosten, maar bij Upwork werken is wel een leuke manier om extra bij te verdienen. Let wel op dat je veel concurrenten op Upwork hebt en dat dat het wel weken kan duren, voordat een werkgever je aanneemt. Jouw eerste klusje vinden is het moeilijkst, maar naarmate je meer reviews van werkgevers ontvangen hebt, zul je makkelijker klusjes vinden. Uitbetaling bij Upwork is veilig geregeld, daarnaast kun je makkelijk contact opnemen met jouw werkgevers dankzij een gebruikersvriendelijke chatdienst van Upwork.


Wat is Upwork?

Upwork is een internationale freelance platform waar bedrijven en freelancers met elkaar in contact kunnen komen. Op dit platform kunnen freelancers klussen vinden en vice versa kunnen bedrijven freelancers vinden die werk zoeken. Opgericht in 1998, Upwork heeft ondertussen 12 miljoen geregistreerde freelancers en 5 miljoen geregistreerde klanten. Jaarlijks worden er 3 miljoen banen op hun platform geplaatst, met een totale waarde van ongeveer 1 miljard dollar.

Bron: Upwork.com

Wat voor freelance klussen zijn er te vinden?

Upwork heeft een breed aanbod in freelance klussen. In vrijwel alle freelance sectoren zijn er wel klussen te vinden. Dus of je nou freelance webdesigner, seo copywriter, marketeer, grafisch ontwerper, vertaler, IT programmeur of helpdeskmedewerker bent, er zijn altijd wel klussen te vinden die bij jouw specialisme passen. Bovendien is het ook mogelijk om zonder ervaring te beginnen bij Upwork.

Lees ook: 6 soorten freelance banen die je kunt doen (als scholier / student)


Hoe begin je bij upwork?

Hoe werkt Upwork? Profiel aanmaken

Je moet jezelf eerst registreren bij Upwork. Daarna moet je jouw profielgegevens in vullen. Aan profielgegevens moet je denken aan wat voor soort klussen je wilt doen en welke eventuele ervaringen je al hebt. Je moet trouwens minimaal 18 zijn om bij Upwork te kunnen werken. Bij het invullen van jouw profielgegevens moet je ook aangeven wat jouw het gewenste uurtarief is.

Voordat je bij Upwork kunt beginnen, moet je eerst een profiel aanmaken

Uitbetaling regelen

Upwork biedt je meerdere opties aan uitbetaald te krijgen. Zelf heb ik mijn Paypal account gekoppeld aan mijn Upwork account. Ik denk dat de meeste (niet-Amerikaanse) freelancers op Upwork PayPal gebruiken om uitbetaald te krijgen. Ps. Je moet ook 18 zijn om een Paypal account aan te kunnen maken.

Voorheen bood Upwork ook Wirecard aan als uitbetalingsoptie, maar gezien het Wirecard schandaal (“Wirecard is 1,9 miljard ‘kwijt“), kun je dit betaalverwerkingsbedrijf niet meer als optie terugvinden bij Upwork


Uitbetalingskosten

  • Paypal – $1 USD per uitbetaling+ 2.5% valuta-omzettingskosten (van dollars naar euro’s)
  • Payoneer – $1 USD per uitbetaling + variabele transactiekosten
  • Wire Transfer (Alleen geldig voor US dollars) – $ 30 USD per overboeking naar een bank
  • Direct naar een Amerikaanse bank (USD) – Gratis overboeking naar een Amerikaanse bank

Hoe ben ik bij Upwork terecht gekomen?

Het afgelopen jaar 2019 had ik een tussenjaar genomen en was ik in het buitenland. Ik had een baantje nodig, maar aangezien ik niet precies wist hoelang ik er zou blijven, was het niet mogelijk om lokaal een bijbaantje te vinden. Voorheen werkte ik voor een bedrijf als een administratief medewerker. De opdrachten die ik kreeg, voerde ik thuis uit, dus hoefde ik nooit op kantoor te zijn.

Lees ook: 5 redenen waarom een tussenjaar nemen een goed idee is

Zo ging ik op zoek naar werk

Omdat ik merkte dat ik het thuiswerken wel heel erg prettig vond (onder andere omdat ik zelf mijn uren in kon roosteren) en vooral dat ik de opdrachten thuis uit kon voeren, ging ik googelen naar thuiswerk opties online. Het baantje dat ik eerst had, hield op toen ik uit Nederland vertrok.

Al gauw kwam ik bij Upwork terecht. Op hun site kon ik een preview zien van welke klussen er allemaal geplaatst zijn door werkgevers. Omdat de klussen allemaal wel goed leken, heb ik mezelf bij Upwork aangemeld.


Welke klussen heb ik bij Upwork gedaan?

Tot nu toe heb ik twee klussen via Upwork gevonden. Één korte klus van twee maanden en één lange klus van mei 2020 tot nu.

Mijn eerste Upwork klus was een SEO content/visueel creator

De eerste klus die ik op Upwork gevonden had, was een visual en content editor opdracht voor een Nederlandse blog. Voor deze blog edite ik hun teksten om te zorgen dat hun artikelen beter gaan ranken op google. Naast het schrijven van SEO (Search Engine Optimization) teksten, verzorgde ik ook hun visuele context. Prima klusje, maar het hield op toen hun bezoekersaantal door Corona daalde. Wegens toekomstige onzekerheden, hadden zij mij niet meer nodig.

De tweede klus die ik gevonden had was een vertaalklus. Voor dit bedrijf vertaal ik Engelse zinnen naar het Nederlands. Sinds mei 2020 werk ik voor dit bedrijf.


Hieronder lees je wat ik goed en wat ik minder goed vond aan Upwork. Dit is mijn eigen eerlijke mening en de bedoeling van deze blogpost is dan ook alleen mijn Upwork ervaring met jullie te delen 🙂


4 Pluspunten

1. Makkelijk starten 💻

Wat ik echt goed aan Upwork vind is dat je makkelijk kunt starten met het zoeken naar werk. Je maakt een profiel aan en nadat jouw gegevens geverifieerd zijn, kun je al beginnen met het zoeken naar (en reageren op) klussen.

Lees ook: 6 manieren om serieus geld te verdienen online


2. Veel klussen 🛠️

Via Upwork kom je met binnenlandse en buitenlandse werkgevers in contact, waardoor het aanbod van klussen dat je op Upwork ziet veel groter en uitgebreider is dan Nederlandse freelance platformen. Let wel op dat de voertaal bij Upwork vaak Engels is. Er zijn ook wel Nederlandse werkgevers, maar het aanbod in klussen wordt dan wel een stuk kleiner.


3. Overal ter wereld werken 🌎

Als je een wifi verbinding en een laptop hebt, kun je met Upwork in principe overal ter wereld werken. Upwork maakt het mogelijk om locatie onafhankelijk te werken. Thuis in jouw pyjama’s, ‘s ochtends vroeg in een Zuid-Europees caféetje of ‘s middags onder een parasol in de tuin zitten, zijn maar een paar suggesties waar je kunt werken 😉

Het fijne aan Upwork is dat je zelf kiest waar je werkt

4. Gebruikersvriendelijk platform 🖱️

Je hebt geen introductiecursus nodig om achter te komen hoe Upwork werkt. Alle gegevens van werkgevers en de uren die je gemaakt hebt bijvoorbeeld, vind je heel overzichtelijk terug op hun platform. Alles wat je nodig hebt om goed en efficient te kunnen werken, heeft Upwork al op hun platform voor jou geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde contact-/chatsysteem tussen jou en jouw werkgevers, zodat je eenvoudig over jouw klussen kunt communiceren, en een makkelijke en veilige uitbetalingssysteem.


4 Minpunten

Naast alle pluspunten, zijn er natuurlijk ook wat minpunten. Zie hieronder voor de 4 minpunten.

1. Hoge kosten 💸

Ik denk dat ik de hoge kosten bij Upwork het jammerst vind. Daarom staat dit ook bij punt 1. Ik vind het zelf vooral heel jammer en pijnlijk dat er zoveel geld “verdampt”, voordat er geld op jouw bankrekening verschijnt. Met welke kosten je te maken krijgt, lees je hieronder:

Omdat Upwork het vinden van werk zo makkelijk mogelijk voor je heeft gemaakt, vragen ze natuurlijk wel wat voor terug. In ruil voor hun service, moet je servicekosten afdragen aan Upwork als je via hun platform werk vindt.


De service kosten:

Hoeveel service kosten je moet betalen hangt af hoeveel je bij één werkgever al verdiend hebt. Dat betekent dus, hoe meer je bij één werkgever verdient, hoe minder servicekosten je af hoeft te dragen. Klussen waarvan je al weet dat je uiteindelijk minder dan $500 verdient, zijn niet echt waard om te doen. Dit komt omdat je dan wel 20% aan service fees af moet dragen.

Bron: Upwork.com

Hier zie je hoeveel de service fees zijn:

20%: de eerste $500 die je bij een werkgever verdient (vóór het afdragen van de service kosten).
10%: als je tussen $500,01 en $10.000 bij een werkgever verdient.
5%: als je bij één werkgever meer dan $10.000 verdient.

Die 20% doet echt au! 1/5 van wat je verdiend hebt in het begin, gaat direct naar Upwork.


Paypal kosten

Jouw werkgever (bedrijven die klussen posten op Upwork) betaalt jouw loon aan Upwork, maar Upwork maakt het geld niet direct naar je over als je geen Amerikaanse bankrekening hebt. Je hebt daarvoor een tussenpartij nodig. Bij Upwork kies je zelf of Upwork eerst geld naar Paypal overmaakt of Payoneer. Paypal of Payoneer maakt het geld dan over naar jouw Nederlandse bankrekening. Ik gebruik zelf Paypal, dus ik kan je hier wat meer over vertellen.

Het kost je $1 om geld van jouw Upwork account over te maken naar jouw Paypal account. Nadat je jouw Paypal account gekoppeld hebt aan jouw Upwork account, kun je meteen bij balance zien hoeveel dollars Upwork over heeft gemaakt naar Paypal en hoeveel euro’s je na het omwisselen op jouw Nederlandse bankrekening krijgt.

Paypal wisselt jouw geld om tegen de laatste wisselkoers en brengt daarnaast 2.5% transactiekosten in rekening.


Het kost geld om te kunnen reageren op klussen

Ja! Je leest het goed! Je moet betalen om te kunnen reageren op klussen die te vinden zijn op Upwork. Om op klussen te kunnen reageren, heb je “connects” (credits) nodig. Deze connects kosten geld. Hoeveel connects je nodig hebt voor een klus, hangt onder andere af van:

  1. De verwachte duur van de klus (dus hoelang de werkgever jou nodig heeft)
  2. Type project/klus

Per klus heb je max. 6 connects nodig. Elke freelancer krijgt gratis 20 Connects om aan de slag te gaan. Dit geeft de freelancer de mogelijkheid om het platform uit te proberen.

Als je daarna nog connects nodig hebt, kun je ze kopen voor $0.15 per stuk. Als je 6 connects nodig hebt voor een klus of opdracht, dan kost dat je $0.90.


2. Veel concurrentie ⚔️

Wat ik bij Upwork gemerkt heb, is dat de vraag naar werk een stuk groter is dan de vraag naar freelancers. Heel fijn voor werkgevers natuurlijk, want ze kunnen uit veel freelancers kiezen. Echter, voor freelancers is dit een ramp. Als je nog niet veel klussen gedaan hebt op Upwork, waardoor je geen of weinig reviews hebt, is de kans klein dat je in het begin snel een klus vindt.

Zorg dat jouw uurtarief niet te laag is

Doordat er veel concurrentie op Upwork is, kan het zomaar zijn dat je door jouw uurloon weggeconcurreerd wordt. Aziatische freelancers zijn namelijk vaker bereid om het zelfde werk sneller en goedkoper te doen. Met 5 dollar per uur kunnen de Aziatische freelancers mee rondkomen, omdat de levensonderhoud in Azië een stuk lager ligt.

In Europa kom je met 5 dollar per uur NIET rond. Bovendien moet je over die 5 dollar nog service fees en transactiekosten afdragen. Het belangrijkste is dat je goed gecompenseerd wordt voor het werk dat je doet. Kijk eens rond wat het gemiddelde uurtarief is voor het werk dat je doet en bepaal dan wat een redelijk uurtarief is.


3. Het duurt (meestal) lang voordat je een klus gevonden hebt

Op Upwork duurt het vaak laaaang voordat je een klus gevonden hebt en aan de slag kan. Dit brengt veel onzekerheden met zich mee als je afhankelijk bent van jouw Upwork inkomsten, want je kunt zomaar ongewild een maand of langer zonder werk zitten.

Werk zoeken gaat niet altijd even snel op Upwork

Jouw werkgever kan je in principe je “zomaar” ontstaan als het bedrijf jou niet meer nodig heeft. Natuurlijk moeten ze je wel uitbetalen voor het afgesproken werk dat je gedaan hebt.

Als jouw vaste werkgever op een dag besluit je te ontslaan, dan moet je opzoek gaan naar nieuw (freelance) werk. Alleen, het zoeken naar werk op Upwork is echt heel tijdrovend en kost je vaak minstens een paar weken voordat je een werkgever vindt die jou werk wilt geven. Altans, dat was mijn ervaring.

Van beide bedrijven waar ik voor gewerkt had, kreeg ik pas ruim een maand later een antwoord van de werkgevers. Ik had mazzel dat ze wél reageerden, want van andere bedrijven waar ik een cover letter naar toe had gestuurd, kreeg ik niet eens een antwoord.

Lees hier: hoe je een cover letter schrijft voor Upwork


4. Loon is afhankelijk van de wisselkoers 📉

Het laatste minpuntje: als je bij Upwork werkt, is jouw loon is afhankelijk van de wisselkoers. Ik geef toe dat dit niet de schuld is van Upwork dat jouw uurloon zomaar een paar euro per uur lager kan zijn door ongunstige dollar/euro wisselkoers, maar het is wel iets dat je te maken gaat krijgen als je bij Upwork werkt. Het geld dat je van jouw werkgevers ontvangt, komt aan in dollars. Om het geld te kunnen gebruiken in Nederland heb je euro’s nodig en géén dollars.

Wat moet je dan doen? Ja, dollars omwisselen naar euro’s. De wisselkoers kan gunstig zijn, maar ook heel ongunstig. Als de wisselkoers heel ongunstig is, dan ontvang je minder euro’s.

Jouw loon is afhankelijk van de wisselkoers

Momenteel gaat het niet zo goed met de Amerikaanse economie en dit heeft invloed op de wisselkoers. Momenteel ontvang je 0,85 euro voor 1 dollar (7 augustus 2020). Een maand geleden lag het nog rond de 0,89 euro voor 1 dollar. 💲

Dit lijkt misschien niet veel , maar het is nog best significant als je $300 om wilt wisselen. Bij een wisselkoers van 0,85 ontvang je dan 12 euro minder! Dit is zeker een ding waar je rekening mee moet houden als je via Upwork wilt werken.

Nogmaals! Werk niet voor een loon, waarmee je niet rond kunt komen. Durf een hoger uurloon te vragen en weet duidelijk wat je zelf waard bent. 💪

Bron: Upwork.com


Lees ook:


Laat een comment achter