Top 10 duurste steden ter wereld om te wonen

New York City en Parijs zijn lang niet de duurste steden ter wereld meer. Huisvesting, uit eten gaan en openbaar vervoer zijn in deze steden duur, maar niet de duurste. Welke steden zijn dan nog duurder? Tegenwoordig domineren Aziatische steden de lijst van de meest dure steden ter wereld. Drie Aziatische steden delen zelfs de eerste plek dit jaar! Benieuwd welke top 10 steden op deze wereld het duurst zijn om te wonen? Lees dan verder.

Worldwide Cost of Living index

Deze lijst is opgesteld door the Economist Intelligence Unit, een onderzoek en analyse bedrijf. Het is daarnaast ook een zusteronderneming van de Britse krant, The Economist.

Dit jaarlijkse onderzoek, dat de kosten van meer dan 160 goederen en diensten in 133 steden over de hele wereld evalueert, wordt al meer dan 30 jaar uitgevoerd.

In dit onderzoek worden steden vergeleken met de kosten van levensonderhoud in New York. Bij 100 punten is een stad even duur als in New York, hoger dan 100 punten, is de stad duurder dan in New York en als het index cijfer lager is dan 100, is de stad goedkoper om te wonen dan New York.

Dit systeem om steden mee te vergelijken, heet the Worldwide Cost of Living index, ook wel bekend als de WCOL index.


Parijs van troon verstoten

De lijst van dit jaar kan een beetje gek uitzien, aangezien er twee 8e plekken, twee 5e plekken en drie 1e plekken zijn.

Parijs is dit jaar van de troon verstoten en staat nu in plaats van in de top 3, in de top 5. Deze romantische stad is vervangen door de Japanse stad Osaka die zeer bekend staat voor de heerlijke locale gerechten en de giga shopping districts.

Daarnaast staan ook net als elk jaar twee Zwitserse steden in dit lijstje.


Top 10 duurste steden om te wonen

Plek 10 – Genève

Beweging op de lijst: -5
WCOL index: 95

Deze Zwitserse stad is flink achteruit gegaan op de lijst, maar staat nog wel steeds in de top 10. Deze Franstalige stad is na Zürich de grootste stad van Zwitserland.

Genève heeft een financieel centrum en dankzij de aanwezigheid van talloze internationale organisaties, zoals het Verenigde Naties en het Rode Kruis, is Genève ook een wereldwijd centrum voor diplomatie.


Plek 8 Tokyo (gedeeld)

Beweging op de lijst: +5
WCOL index: 96

De Japanse hoofdstad Tokyo zou in juli 2020 de Olympische spelen houden, totdat het afgelast werd, wegens het wereldwijde Corona virus.

De Olympische Spelen in deze stad is nu verplaatst naar 2021, maar de Japanse premier Shinzo Abe heeft al aangekondigd dat het evenement schriftelijk gewoon plaatsvindt vindt in 2020; De Olympische souvenirs met “Tokyo 2020” erop waren namelijk allemaal al bedrukt en gemaakt –


Plek 8 – Los Angelos (gedeeld)

Beweging op de lijst: +2
WCOL index: 96

De zonnige stad Los Angelos staat op plek 8. Deze stad in de staat California wonen 3.99 mensen en de kans dat je bekendheden tegenkomt hier, is nog best groot, aangezien Hollywood in Los Angelos ligt!

Uit de cijfers van Numbeo.com blijkt dat de gemiddelde huurprijs voor een appartement met één slaapkamer in het stadscentrum ongeveer $2.200 per maand bedraagt. Je moet wel flink veel geld verdienen, om de huur hier te kunnen betalen 🥵


Plek 7Tel Aviv

Beweging op de lijst: +3
WCOL index: 97

Tel Aviv is de enige stad uit heel Midden-Oosten die in deze top 10 lijst gekomen is. Deze Israelische stad is met 410.000 inwoners de tweede meest bevolkte stad van Israël.

Deze stad aan de kust stond 5 jaar geleden nog op de 28e plek, maar mede door de hoge transportkosten (64% duurder dan in New York), is deze stad dit jaar op plek 7 beland.

View this post on Instagram

Sea you soon 🌊 📷@shlomi_znati

A post shared by Tel Aviv (@telaviv) on


Plek 5 – Zürich (gedeeld)

Beweging op de lijst: -1
WCOL index: 99

Zürich is de Tweede Zwitserse stad die in dit lijstje staat. De stad Zürich is al meer dan tweeduizend jaar bewoond. Zürich is het financieel en economisch centrum van Zwitserland. Alle belangrijke Zwitserse banken hebben hier in deze stad een vestiging.

Dat Zürich een dure stad is, is te merken aan de prijzen van Starbucks en McDonald’s: Cappuccino die iets meer dan $6 kost bij Starbucks en $6.63 voor een Big Mac bij McDonald’s.


Plek 5 – Parijs (gedeeld)

Beweging op de lijst: -4
WCOL index: 99

Met een WCOL cijfer van 99, is het wonen in Parijs iets goedkoper dan in New York City. De maandelijkse huur voor een 85 m2 gemeubileerde accommodatie in normale woonwijk, bedraagt €2,150 en in een dure wijk €2,552.


Plek 4 – New York City

Beweging op de lijst: +3
WCOL index: 100

New York City is de enige stad ter wereld met meer dan 100 miljardairs. Dit blijkt uit het rapport van Wealth-X’s 2019 Billionaire Census. Dat zijn meer miljardairs dan bijna elk land ter wereld, behalve de VS, China en Duitsland dan.

Als je een kamer in NYC wilt huren, dan moet je bereid zijn om flink wat voor te betalen, want het is zeker niet goedkoop.

De gemiddelde huurprijs voor een appartement met twee slaapkamers in New York City bedraagt ruim $3.500. Dit is meer dan twee keer de gemiddelde huurprijs van $1.480 per maand in Amerika.


Plek 1 – Osaka (gedeeld) 👑

Beweging op de lijst: +4
WCOL index: 102

Deze Japanse metropool is flink vooruit gekomen op de lijst. Osaka stond vorig jaar nog op plek 5 en staat nu op nummer 1 samen met Hong Kong en Singapore.

Valutaschommelingen hebben dit jaar de lijst flink beïnvloed. Doordat de Japanse yen dit jaar flink meer waard geworden is, staan Tokyo en Osaka een stuk hoger op de lijst in vergelijking met vorig jaar.

Osaka is een echte food paradise en is een stad waar vele historische gebouwen te vinden zijn. Een voorbeeld is het Osaka kasteel dat in 1583 gebouwd is. Zie hieronder:


Plek 1Hong Kong (gedeeld) 👑

Beweging op de lijst: 0
WCOL index: 102

Hong Kong is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en heeft een bevolkingsdichtheid van 6.659 mensen per vierkante kilometer.

Het grootste deel van de bevolking woont in kleine kamers. De huur is ook niet goedkoop! De maandelijkse huur voor een 85 m2 gemeubileerde accommodatie in normale woonwijk, kost $4.033,17 en in een dure wijk $5.856,85 .

Een gemiddelde Hongkonger kan nauwelijks deze huurprijzen betalen, aangezien de meeste mensen voor net iets boven het minimum loon werken.

De gemiddelde werkweek in Hong Kong is 44 uur, het minimumloon van de Hongkongers ligt circa rond $950. Terwijl ze in de duurste stad ter wereld werken en wonen!

View this post on Instagram

Photo by @kristof.valgaerts 🏨🚃🧡

A post shared by Hong Kong 香港 (@hongkong.insta) on

Plek 1 – Singapore (gedeeld) 👑

Beweging op de lijst: 0
WCOL index: 102

Deze internationale stadstaat staat al jaren op nummer 1 van duurste stad ter wereld. Vrijwel alle etenswaren en goederen die in Singapore geconsumeerd en gebruikt wordt, wordt geïmporteerd. Dit maakt Singapore een dure stad om te wonen.

Een pak melk van een liter kost in Singapore gemiddeld €2.11. Bijna 2 keer zo duur als een pak melk dat je in Amsterdam voor €1.06 kunt kopen.

Als je in Singapore een eenpersoonskamer in een flat wilt huren, kost het je ongeveer $1,500 tot $4,500 per maand. Dat is flink meer dan wat je in Nederland voor een kamertje in de stad betaalt!


Lees hier ook: Is het waard om Chinees te leren voor jouw carrière + hoe begin je?

Misschien ook interessant: De kosten van een Amerikaanse Ivy League opleiding + op budget manier binnenkomen

Bron: The Economist Intelligence Unit report 2020

Laat een comment achter