De kosten van rood staan + 3 tips om dat te voorkomen

Als je het nog niet wist: rood staan is heel erg duur. Bovendien is het ook heel makkelijk om rood te staan. Je hoeft geen ingewikkelde formulieren in te vullen of bij de bank aan te kloppen om geld te lenen. Door simpel meer geld op te nemen of uit te geven dan dat er op jouw rekening staat, kun je al rood staan. Vandaag in dit artikel gaan we het over de kosten van rood staan hebben en hoe je kunt voorkomen dat je een keer rood komt te staan.

Nibud rapport over rood staan

Volgens het recentste rapport van Nibud over financiële problemen, staat 16% van alle Nederlanders elke maand rood! Dit komt dus neer op 1.1 miljoen huishoudens. Poehh – Dat zijn een hoop mensen.

16% van alle Nederlanders staat langdurig rood


Rood staan = lening

Rood staan wordt als een vorm van lening gezien, daarom moet je er rente over betalen. Vergeleken met andere soorten leningen als hypotheken, studiefinancieringen moet je veel meer rente voor betalen. Even ter vergelijking: Hypotheekrente ligt circa rond de 1% en de rente voor rood staan 5 tot 12.9% per jaar (maart 2020).

Hoeveel procent rente je moet betalen als je rood staat, hangt van jouw bank af. De ene bank hanteert een hoger bedrag dan de andere.

Hieronder zie je een lijstje met rentepercentages van banken.

* Indien er saldo is op andere Knab rekening
(Bron: Consumentenbond. Pijldatum maart 2020).

Uitleg over rood staan. Dit filmpje is al wat ouder, waardoor de rentepercentages niet meer koppen, maar de uitleg van de berekeningen klopt wel nog steeds.

Kosten van een dag rood staan

Gelukkig gebeurt bij de meeste mensen dat ze maar eventjes rood staan. Het kan af en toe gebeuren dat jouw salaris nog niet op jouw rekening staat, terwijl je nog jouw huur moet betalen. Hoe hoog is de rente dan?

De kosten voor rood staan worden op dagbasis berekend. Voor elke dag dat je rood staat, betaal je 1/365e deel van de jaarlijkse rente.

Dit betekent als jouw bank 10 procent rente hanteert voor het rood staan van €100, je per jaar €10 rente moet betalen. Als je maar één dag – €100 gestaan hebt, betaal je dus 1/365e deel van de €10 rente. Dit komt neer op (afgerond) 3 cent. €100 rood staan kost je dus (10/365=) 3 cent per dag.


Spaarrente is veel lager

Als je kort rood staat, betaal je niet giga veel rente. Maar, je bent goedkoper uit als je jouw spaargeld gebruikt om de rekeningen te betalen.

Want voor jouw spaargeld krijg je nu minder dan 0.1% rente, terwijl de rente die je moet betalen van rood staan minstens 5% is. Een verschil van (minstens) 50 keer!

Volgens geld.nl is 90 procent van de Nederlanders op de hoogte van het feit dat de spaarrente veel lager is dan de rente die je betaalt om rood te staan.

Opvallend heeft 85% van de mensen die rood staan spaargeld. Omdat rood staan geld kost, is dit een onnodige kostenpost voor mensen die willen sparen. Vermijd dit dus.

TIP 💡 Het levert dus meer op als je de volgende keer jouw spaargeld gebruikt, om de rekeningen te dekken in plaats van rood te staan.


Langdurig rood staan is een probleem

Als je (bijna) elke maand rood staat, is dit wel een dure grap. De rente die je op jaarbasis moet betalen is hoog (5-12,9% zie hierboven) en vaak ook hoger dan andere soorten leningen die er zijn.

Langdurig rood staan, betekent dat je bijna elke maand meer uit geeft dan dat er binnenkomt. Je hebt twee opties als je niet meer rood wilt staan:

  1. Minder uitgeven
  2. Meer inkomsten generen (meer werken of studiefinanciering verhogen)

Omdat de DUO een minder hoog rentepercentage in rekening brengt, ben je op de lange termijn goedkoper uit als je meer bij DUO gaat lenen, in plaats van continu rood te staan.

Ik snap ook als je niet meer wilt lenen, want meer lenen heeft natuurlijk invloed op jouw toekomstige financiële situatie.

Wat voor invloed meer lenen heeft, lees je hier in dit artikel: Gevolgen van onnodig geld lenen + 3 misvattingen #studiefinanciering.


3 tips om nooit meer rood te staan:

1. Achterhaal welke abonnementen je nog hebt en beëindig het

Wist je dat jongeren tot 25 jaar gemiddeld zestien (!!) abonnementen hebben? Volgens het onderzoek van Nibud sluiten Nederlanders (te) makkelijk abonnementen af en lezen niet altijd de algemene voorwaarden. 30% van ons zitten langer aan een abonnement vast dan de bedoeling was.

Kijk eens goed naar jouw maandelijkse afschriften. Misschien kom je nog abonnementen tegen die je niet eens gebruikt, maar wel voor betaalt!

2. Zet de functie voor rood staan uit

Hoe zorg je ervoor dat je niet meer uit gaat geven dan wat je hebt? Nou heel simpel: maak rood staan niet meer mogelijk! Het aan- en uitzetten van de functie voor rood staan, kun je zelf gemakkelijk online bij de instellingen van jouw bankrekening regelen.

3. Ga minder vaak shoppen

Stop met het kopen van dingen die je niet nodig hebt. Je weet wel waar ik het over heb! Die oh zo leuke Nike schoenen of die T-shirt in de sale bijvoorbeeld. Als je alleen dingen koopt die je echt nodig hebt, zul je merken dat je aan het einde van de maand meer geld over zult houden en dus minder snel in de rood zal komen.


Image source: Business vector created by freepik – www.freepik.com, Background vector created by freepik – www.freepik.com,

2 thoughts on “De kosten van rood staan + 3 tips om dat te voorkomen

Laat een comment achter