Beleggen voor dummies – Hoe jongeren en young professionals in 5 stappen kunnen starten met beleggen

Beleggen is niet moeilijk of ingewikkeld. Met een beetje kennis, kun jij ook beginnen met beleggen. Meeste beleggers hebben spijt dat ze niet eerder begonnen zijn met beleggen. Waarom? Omdat ze op hun 35e, 40e eigenlijk al te laat zijn. Als jij nog jong bent, heb je zeker nog 30, 40+ jaar de tijd om te kunnen beleggen. De tijd die jij extra hebt, door simpelweg omdat je nog jong bent, is tienduizenden euro’s waard. In dit artikel leg ik je op een makkelijke en begrijpelijke manier uit, hoe jij kunt beginnen met beleggen. Let’s go!

Stap 1: doe kennis op

Het is heel belangrijk bij beleggen dat je weet wat je aan het doen bent en op de hoogte bent van wat er op dit moment in de wereld aan de hand is.

Bij beleggen is kennis de sleutel tot succes.🔑 Het kan heel snel fout gaan als je de beleggingsstrategieën van jouw vriend(in) of van iemand online gebruikt, zonder dat je weet wat je aan het doen bent.

Daarnaast, als je wilt dat jouw geld meer waard wordt, moet je beleggen met kennis en niet met geluk.

Door analyse filmpjes te kijken op Youtube, kun je veel nieuwe kennis opdoen

Tijdens jouw beleggingscarrière kan het gebeuren dat je door geluksmomenten (veel) winst op jouw aandelen maakt (want soms heb je gewoon echt mazzel), maar op de lange termijn is geluk simpelweg niet genoeg om een ​​consistent, winstgevend resultaat te behalen.

Voor een consistent, winstgevend resultaat, heb je de juiste kennis en vaardigheden nodig.

Ten eerste, is het belangrijk dat je kennis hebt over de wereldeconomie en dat je op de hoogte bent van alle belangrijke gebeurtenissen in de wereld.

Aandelenmarkten reageren namelijk hierop 📈

Wereldeconomie begrijpen

Ik neem aan als je beleggen geïnteresseerd bent, je onderwerpen als geld en economie niet saai vindt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je hierin meer wil verdiepen.

Lees je de krant? Als je weet dat je dat niet vaak doet, begin dan eerst met het lezen van artikelen online of babbel eens met mensen over de laatste economische ontwikkelingen in de wereld.

Door kranten te lezen, kun je veel kennis op doen

Ga eens bij jezelf na of je misschien al wat over de onderstaande onderwerpen van af weet.

Deze onderwerpen hebben namelijk invloed (gehad) op de koersen van de aandelenmarkt in 2019.


Handelsoorlog tussen China en Amerika
De wereldwijde olieproducenten en wat voor rol Amerika, Rusland en Saudi-Arabië hierbij hebben.
De kredietcrisis van 2007-2008
Wat er gebeurt als de Europese Centrale bank de rente verlaagt.
Hoe de opkoping van schulden door de Amerikaanse FED (Federal Reserve) invloed heeft op de (Amerikaanse en wereldwijde) economie.

TIP: 👉 Een (digitale) krantenabonnement nemen of af en toe de krant kopen is een uitstekende investering in jezelf 📰 Zo blijf je op de hoogte van alles.

Budget TIP: 👍💰 Vraag aan je buren of je hun kranten mag hebben nadat ze het uitgelezen hebben! Zo scoor je gratis kranten!


Werking aandelenmarkt

Naast kranten lezen, heb je ook kennis nodig over hoe de aandelenmarkt werkt. Met dit bedoel ik dat je onder andere moet weten wat aandelen, obligaties, ETF’s en dividenden zijn.

Je kunt boeken kopen of lenen over beleggen. In zulke boeken worden (algemene) beleggingsbegrippen en de werking van de aandelenmarkt uitgelegd. Natuurlijk kun je online ook artikelen hierover vinden.

In dit artikel Krijg inzicht wat beleggen is – 15 begrippen uitgelegd die je tegenkomt als je start met beleggen leg ik woorden over beleggen,die belangrijk zijn, op een makkelijke manier uit. Zodat jij als een beginner, het ook kan begrijpen.

Hoe meer je over de aandelenmarkt verdiept, hoe meer profijt je zult hebben later als je echt aan de slag met beleggen.


Stap 2: betaal eerst jouw schulden af

Sommige schulden kun je beter maar eerst afbetalen voordat je aan beleggen begint. Hiermee bedoel ik schulden met hoge rentes. Heb je creditcard schuld? Dan is dit de eerste wat je moet afbetalen!!

Creditcard schuld is wel een van de duurste leningen die er zijn. Een rentepercentage van 15 procent is geen uitzondering.

Daarnaast moet je ook ervoor zorgen dat je niet rood staat, voordat je aan beleggen begint! Rood staan is erg duur, het kost je 5% tot 12.9% aan rente per jaar.

Lees hier ook: Auch! Zoveel kost rood staan + 3 tips

Als je deze hoge rente schulden aflost, ontvang je wel tot 15% rendement per jaar. Dit rentebedrag wordt anders namelijk elke maand van jouw bankrekening afgeschreven. Ik kan je vertellen dat je op de aandelenmarkt weinig zulke goede deals met zo weinig risico’s kunt vinden! 😍


Stap 3: Verdiep in soorten beleggingen

Nu je weet wat de die beleggingstermen betekenen en hoe de aandelenmarkt werkt (zie stap 1), is het tijd dat je gaat kijken wat voor soort beleggingsvormen het beste bij je past.

Ga je beleggen in individuele aandelen? In obligaties? Of in ETF’s? Zoek dit goed uit, want verschillende beleggingsvormen brengen verschillende risico’s met zich mee. Hoe hoog de bijbehorende rendementen zijn, zullen natuurlijk ook verschillen.

Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas

-Paul Samuelson (Een Amerikaanse econoom)


Stap 4: De beleggingsrekeningen van brokers vergelijken

Een broker is een Engelse term voor een beurshandelaar die als een tussenpersoon de handel faciliteert

Als een particuliere belegger (dus jij en ik) actief op de aandelenmarkt wil handelen, is er een broker nodig.

Ik heb er niet over dat je een persoon moet zoeken die voor je gaat handelen op de aandelenmarkt en jouw investeringen in de gaten houdt (dit kan wel, maar het is duur).

Ik bedoel hiermee dat je online een broker moet vinden waar je een beleggingsrekening kunt openen. Het is heel belangrijk dat voordat je begint met beleggen, verschillende brokers vergelijkt. Want als je eenmaal bij een broker een beleggingsrekening geopend hebt, kun je later heel lastig overstappen.

Waarom dat zo is, lees je hier in dit artikel: Beleggers voor beginners – 4 dingen die ik had willen weten over beleggen voordat ik begon

Zelf kun je niet zomaar op de binnen- en buitenlandse aandelenmarkt aandelen kopen. Door een beleggingsrekening te openen bij een broker (Voorbeelden: DEGIRO, ING, BinckBank), kun je via hen aandelen kopen en verkopen.

Bij het uitzoeken van een broker moet je onder andere op de transactiekosten letten. Hoe lager ze zijn, hoe beter natuurlijk. Bovendien is het ook belangrijk dat je een betrouwbare broker vindt.

Beleggingslegendes Jack Bogle en Warren Buffet hebben een paar dingen gemeen: ze omarmen lage kosten beleggingen en beleggen voornamelijk in indexen

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op de aandelenmarkt is belangrijk

Stap 5: Beginnen met beleggen

Nu is het tijd dat je zelf gaat beleggen!! Als je alle bovenstaande stappen goed doorlopen hebt, ben je in principe er klaar voor.

Beginnen lijkt eng, omdat je misschien bang bent om geld te verliezen. Maar, als je weet hoe je risico’s kunt spreiden (door in ETF’s te beleggen bijvoorbeeld) en van plan bent om voor een lange tijd te beleggen, dan zijn de risico’s minimaal.

Lees ook: 15 begrippen uitgelegd die je tegenkomt als je start met beleggen

Afgelopen 10 jaar, had de S&P 500 (één van de Amerikaanse ETF’s) een gemiddelde jaarlijkse rendement van 7,6%. Als je tijdens crisistijd jouw aandelen niet verkoopt, is er niet veel aan de hand.

Zelf handelen en verschillende aandelen in de gaten houden, daar kun je heel erg veel van leren. Naar mijn mening, leer je veel meer van praktijksituaties dan van boeken.

Opgegeven moment moet je er gewoon voor gaan: een beleggingsrekening openen en aandelen kopen. Zoals wat ik deed, in de week nadat ik 18 werd.


Als je nog geen belegger bent en wel wat meer tips kunt gebruiken, check dan deze artikelen over beleggen uit!

Business vector created by freepik – www.freepik.com

4 thoughts on “Beleggen voor dummies – Hoe jongeren en young professionals in 5 stappen kunnen starten met beleggen

Laat een comment achter