Beleggen voor beginners – 4 dingen over beleggen die ik had willen weten voordat ik begon

Nog een paar weken, dan heb ik de mijlpaal van een jaar beleggen bereikt. Nadat ik voor het eerst begon met beleggen, heb ik heel wat nieuwe dingen geleerd en ook heel wat fouten gemaakt. Fouten maken is normaal, want dit doen we allemaal en ik heb er ook veel van mijn fouten geleerd. Maar als ik deze dingen van tevoren had geweten, dan had ik mezelf heel wat tijd en kosten bespaard. Ik weet zeker als jullie mijn fouten gelezen hebben, zelf die fouten niet weer zullen maken. Daarom wil ik in dit artikel 4 dingen met jullie delen, waarvan ik wilde dat iemand mij dit verteld had, voordat ik zelf begon met beleggen.

1. Aandelen kunnen in waarde dalen

Ok, als je denkt bepaalde aandelen niet nóg minder waard kunnen worden , kan het toch gebeuren dat ze nog steeds een groot gedeelte van hun waarde verliezen. Zoals bij de Boeing aandelen…

Ik dacht dat Boeing aandelen niet lager konden worden (handelsoorlog in 2019) en dat ik een goede deal had gescoord met 1 Boeing aandeel van €338 euro, want de 52 weken piek voor een aandeel Boeing was €391.

Ik dacht dat de toekomst voor Boeing rooskleurig uitzag.

Niemand weet hoe de aandelen in de toekomst zullen presteren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstige resultaten

Met de gedachte dat in de toekomst meer mensen op aarde zullen zijn, waardoor er meer mensen zullen zijn die vliegen. Meer vluchten betekent immers meer bestellingen voor Boeing toch?

Maar ja, wie wist toen dat Boeing te maken zou krijgen met de 737 Max drama en dat de vliegindustrie door een pandemie in elkaar zou storten.

Man, man, man als jij dit aan had zien komen, dan raad ik je aan om je volledig te richten op investeren. Vertel je me dan ook welke startups de tweede Amazon of Apple worden?

Een aandeel Boeing is nu $129 (24 april 2020) waard.

Denk dus niet te optimistisch over aandelen. Deze les heeft mij $209 gekost.

Mijn advies: Stop in het begin niet al je geld in losse aandelen, maar in ETF’s. (Lees hier meer over ETF’s) Zo verspreid je jouw risico’s en zul je niet de volledige klap krijgen als een aandeel in jouw portfolio slecht presteert. Bovendien is het belangrijk dat je de roze bril afzet als je aandelen koopt.


2. Er zijn goedkopere beleggingsrekeningen

Ik had niet nagedacht om beleggingsrekeningen te vergelijken voordat ik begon met beleggen. Ik had de eerste beste beleggingsrekening genomen en dat was toevallig die van de ING.

Ik had al een spaarrekening bij de ING en zag toen dat je bij hen ook een beleggingsrekening kon openen. Dus hoppa gelijk bij de ING een beleggingsrekening geopend en ING werd mijn broker, zodat ik als een particulier zelfstandig op de aandelenmarkt kon gaan handelen.

Beleggingsrekeningen vergelijken is heel erg belangrijk, vooral als je de kosten laag wilt houden

Ik kwam later pas achter, hoe duur de beleggingsrekening van de ING eigenlijk is vergeleken met andere partijen. Als je eenmaal aandelen bezit, kun je niet zomaar met jouw aandelen overstappen naar een andere broker. Je moet nog met allerlei dingen rekening houden, zoals of ze jouw aandelen, ETF’s of indicen in hun aanbod opgenomen hebben.

Lees hier: 15 begrippen uitgelegd die je tegenkomt als je start met beleggen

Bovendien kost het nog heel wat als je jouw aandelen mee wilt nemen naar een andere partij. Bij de ING bijvoorbeeld kost dat €50 per positie. Bij andere partijen is het ook niet goedkoop.

Kosten voor overboeken portefeuille naar andere broker hebben ze zo onaantrekkelijk gemaakt, zodat zo min mogelijk mensen na het openen van een beleggingsrekening overstappen.

De kosten laag houden is heel belangrijk als je een hoge rendement wilt behalen.

Goedkoop overstappen kan eigenlijk alleen als je geen enkel aandeel meer bezit. Dan kun je in principe gewoon jouw rekening beëindigen bij de ene partij en een nieuwe account openen bij een nieuwe (goedkopere, betere) broker.

Mijn advies: Bespaar jezelf tijd en geld door voordat je een beleggingsaccount opent, brokers te vergelijken. DEGIRO is een geliefde broker waar je terecht kunt. Echter, ze hebben op dit moment een giga lange wachtlijst.


3. Continu de koersen van aandelen checken is niet goed

Vooral in de eerste week toen ik voor het eerst aandelen in mijn portfolio had, keek ik continu naar de koersen van de aandelenmarkt. Ik keek of ik groene cijfertjes zag of niet. Ik kan je vertellen, dit is niet goed voor je!

De koersen van de aandelen zullen schommelen en doen ze CONTINU. Het is dus logisch als je af en toe rode cijfertjes ziet. Als je voor de lange termijn belegt, zijn rode cijfertjes echt niet erg.

Lig er ‘s avonds niet wakker van en ga vooral niet over jouw aandelen stressen, want zo ga je dit op de lange termijn niet volhouden. Terwijl beleggen op lange termijn is waar je uiteindelijk voor gaat!

Beleggen op lange termijn, is hoe je uiteindelijk een vermogen op kunt bouwen

Vooral in het begin, als je net begonnen bent met beleggen, wil je continu naar je aandelen kijken. Dat snap ik, maar doe het met mate. Ik keek in het begin (onbewust) tientallen keren per dag naar mijn aandelen. Dat was achteraf gezien totaal niet nodig geweest.

Als je continu naar je aandelen kijkt, zullen jouw emoties de bovenhand nemen. De kans dat je slechte beslissing maakt, is dan een stuk groter.

Mijn advies: Kijk gerust naar je aandelen, maar doe het niet te vaak. Opgegeven moment als je de aandelen lang genoeg hebt, ga je een stuk minder naar kijken. Echt waar.


4. Je hebt een “investing buddy” nodig

Ik ben de enige van mijn vrienden die belegt en bij mij op de middelbare school had niemand het over beleggen. Ik had op school geen economie als vak, maar mijn klasgenoten die wel economie hadden, spraken hier ook nooit over.

Op dit gebied voelde ik een beetje als een loner. Ik kon wel over aandelen in kranten en in boeken lezen, maar er was niet echt een persoon in mijn omgeving waar ik hierover mee kon babbelen en meningen uit kon wisselen. Terwijl je heel veel kunt leren van andermans ervaringen en gedachtes.

Praat met mensen over beleggen, wissel strategieën uit.

Ik had geen “investing buddy” en ik omringde mezelf niet met mensen die al aan het beleggen zijn, omdat ik niet wist hoe belangrijk een investing buddy kan zijn! En daarnaast was ik niet op de hoogte dat op Instagram een hele community bestaat met mensen die voor hun hobby aan het beleggen zijn.

Jouw investing buddy of buddies kunnen je goede inspiraties geven over welke aandelen nu interessant zijn om te kopen. Daarnaast is het heel inspirerend om beleggingsstrategieën met elkaar te bespreken. Samen kom je verder!

Omring jezelf met mensen die beleggen

Mijn advies: Zoek iemand waarmee je over aandelen kunt praten. In het begin is het kunnen krijgen van adviezen heel belangrijk. Zodat je geen pijnlijke beginnersfouten maakt! Heb je niet echt iemand in jouw omgeving die belegt? Op Instagram is een hele community te vinden waar mensen over hun beleggingen praten. Zie mijn “volgend” lijst van @growmaster.nl 👈 , daar vind je heel veel goede beleggingsaccounts, waar je tips en adviezen kunt vinden.


Als je nog geen belegger bent en wel wat meer tips kunt gebruiken, check dan deze artikelen over beleggen uit!


Image source: Template vector created by vectorpouch – www.freepik.com

3 thoughts on “Beleggen voor beginners – 4 dingen over beleggen die ik had willen weten voordat ik begon

Laat een comment achter