Hoeveel heb je nodig om te kunnen beginnen met beleggen?

Hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen beginnen met beleggen is een van de meest gestelde vragen over beleggen. Vaak wordt gedacht dat je eerst een pot met geld nodig hebt om te kunnen beginnen beleggen, maar dat is niet waar. Na de komst van online beleggen, wordt beleggen steeds gemakkelijker én goedkoper! Je hoef je geen financiën gestudeerd te hebben om te kunnen beleggen en daarnaast kun je al met een klein bedrag beginnen. Hoe dit allemaal in elkaar zit, ga ik in dit artikel uitleggen.

Samenvatting van de kosten:

Meeste beleggingsvormen beleg je per “stuk”. In sommige gevallen kun je zelf bepalen hoeveel geld jezelf belegt zonder dat je hele aandelen hoeft te kopen.

Hoeveel je nodig hebt als je wilt beginnen met beleggen, hangt erg af van waarin je wilt beleggen.

Technisch gezien is er geen minimumbedrag nodig om te beginnen met beleggen in aandelen.

Maar je hebt ongeveer minimaal €200 – €1.000 nodig om echt goed te kunnen beginnen. Waarom? Het heeft allemaal met de bijkomende kosten te maken. Lees hieronder meer.

De meeste brokers, dus waar je een beleggingsrekening opent, hanteren geen minimum om een ​​account te openen en aan de slag te gaan met het kopen van aandelen.

Dus theoretisch gezien kun je, als je een aandeel vindt die 1 euro kost, met 1 euro kunnen beginnen met beleggen.

In dit artikel Beleggen voor beginners – 4 dingen over beleggen die ik had willen weten voordat ik begon vertel ik over de fouten die ik gemaakt hebt tijdens mijn beleggingsavontuur die jij niet zult maken, nadat je mijn fouten gelezen hebt.


Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld dat je verwacht dat in de toekomst meer waard gaat worden. Je kunt beleggen op de korte en lange termijn en daarnaast kun je beleggen in heel veel verschillende dingen. Paar voorbeelden zijn:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • ETF’s
  • Grondstoffen (als goud, koper en olie)
  • Valuta’s

Lees hier hoe je: in 5 stappen kunt beginnen met beleggen


Beleggen in hele aandelen

Als je in aandelen belegt, koop je aandelen die per stuk verhandeld worden.

Hoeveel het kost om een aandeel te kunnen kopen, hangt af van de koersprijs. De koersprijs betekent hoeveel 1 aandeel op het moment waard is.

Een Netflix aandeel kost op het moment van schrijven (28 april 2020): $421,38, terwijl een ING aandeel maar $5,75 (omgerekend naar dollars) kost.

“Only buy something that you’d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years.” Warren Buffett

Als je in beleggingsvormen belegt die per stuk verhandeld worden, dan heb je het minimale bedrag waarvoor het stuk verhandeld wordt nodig om het te kunnen kopen. Exclusief bijkomende kosten als transactiekosten. Dit wordt hieronder nog behandeld.

Beleg alleen met geld dat je voor een tijd kunt missen

Lees hier meer over de wachtlijst bij de goedkope online broker DEGIRO

Beleggen in fractionele aandeel

In sommige gevallen is het mogelijk om een ​​deel van een aandeel te kopen. Zulke aandelen heten fractionele aandelen. Dus als een aandeel €100 kost en je slechts €25 hebt om te beleggen, kun je ervoor kiezen om een kwart van een aandeel kopen. Voor dividend uitkeringen krijg je ook maar 1/4 van het dividend bedrag.

Dit biedt mogelijkheden, want dan kun je elke maand hetzelfde vast bedrag van jouw spaarrekening naar jouw beleggingsrekening overboeken. Hoeveel aandelen je elke maand dan extra bijkoopt, zal dan verschillen, aangezien de koersprijs continu verschilt. Elke maand ontvang je dus iets meer of iets minder aandelen.

Als de koersprijs lager is, dan ontvang je meer aandelen. Als de koersprijs hoger is, dan ontvang je minder aandelen.

Hoeveel aandelen je kunt kopen hangt af van de koersprijs

Bijkomende kosten beleggen

De bijkomende kosten van beleggen, mits je zelf belegt, zijn in de meeste gevallen laag. Kosten van beleggen hebben een enorme impact op je verwachte vermogen, dus als je hoge jaarlijkse rendementen wilt, dan moet je onder andere ervoor zorgen dat deze onderstaande kostenposten laag zijn:

  • Jouw beleggingsrekening
  • Transactiekosten
  • Lopende kosten (ETF’s hebben lage lopende kosten)

Als je begint met beleggen met een klein bedrag kunnen handelskosten (die ik hierboven genoemd heb) jouw winst opvreten.

Je hebt dan een situatie waarbij je precies net genoeg winst maakt om jouw kosten te kunnen dekken, maar niet genoeg om winst op te maken. Dit wil je niet. Om vermogen op te kunnen bouwen moet je ervoor zorgen dat de rendementen op de aandelen meer dan de kosten zullen zijn.

Met 1 euro kun je al beginnen met beleggen, maar om winst te kunnen maken, zou je dit bedrag moeten verhogen met geld dat je kunt missen.


Als je nog pas begonnen bent met beleggen en wel wat meer tips kunt gebruiken, check dan deze artikelen over beleggen uit!

People vector created by pch.vector – www.freepik.com

2 thoughts on “Hoeveel heb je nodig om te kunnen beginnen met beleggen?

Laat een comment achter