Een studentenkamer inrichten? Zoveel kost dat + 5 leuke bespaartips

Voor het eerst officieel uit huis voor jouw studie? Dan krijg je met allerlei kosten te maken, zoals het inrichten van jouw knusse studentenkamer bijvoorbeeld. Hoeveel kost dat precies? En wat heb je precies nodig? Vandaag in dit artikel kom je dat te weten. We nemen mijn kamer als voorbeeld en de kosten die ik de afgelopen maand gemaakt heb voor het inrichten van mijn (semi-budget) kamer, krijg je ook te zien. Na het lezen van dit artikel krijg je een beter beeld hoeveel het inrichten van een eigen studentenkamer ongeveer gaat kosten.

Wat voor soort kamer heb je?

Yess!! Eindelijk heb je een kamer gescoord. In Nederland kun je veel verschillende soorten studentenkamer vinden en huren. Voorbeelden: een kamer in een studentencompartiment/flat naast de campus, een kamer in één van de gezellige verenigingshuizen in een studentenstad of een leuke of een zelfstandige studio die je van jouw huurbaas huurt.

In welke kamer je terecht komt, hangt af van 1) jouw budget en 2) of je ingeloot/gekozen/vooraan de wachtlijst staat.

De zojuist genoemde soorten kamers hierboven, zijn in te delen in 2 grote groepen: gemeubileerde kamer, of een kamer die je zelf in moet richten.

Inrichten studentenkamer

Hoeveel het inrichten van jouw kamer kost, hangt af of er al meubels in jouw kamers zijn (gemeubileerde kamer). Als je al meubels hebt, dan hoef je minder aan inrichting uit te geven. Wel is het zo dat jouw huur waarschijnlijk iets hoger is dan die van een lege kamer.

❗❗ Op de lange termijn ben je trouwens even veel kwijt aan een gemeubileerde kamer als een lege kamer. Bij een lege kamer moet je weliswaar meer spullen kopen, maar je betaalt wel minder huur. ❗❗

Lees ook: Niek (19) spaart met zijn DUO Studiefinanciering voor een huis

Vaak is het al een wonder als je een kamer gevonden hebt in één van de studentensteden, dus als ik je was zou ik niet heel erg letten tijdens de zoektocht naar kamers of het een kamer met meubels is of niet. Ik kreeg zelf een lege studentenkamer toegewezen en daar was ik al zo blij mee dat het mij niet uitmaakte of het een gemeubileerde of een lege kamer was. Als ik maar een dak boven m’n hoofd had!


Wat heb je nodig & Wat kost het?

Laten we vanuit gaan dat je een lege kamer in moet richten. Welke spullen heb je dan allemaal nodig? Hoeveel kosten die spullen precies? Onlangs (afgelopen maand) heb ik mijn kamer ook ingericht en ik heb al die bonnetjes bewaard, dus ik kan je precies laten weten hoeveel mijn kamer gekost heeft.

99% van wat er in mijn nieuwe kamer staat, is afkomstig van de Ikea. Behalve mijn behang, die komt van behangkoopjes.nl.

Lees ook: Invloed studieschuld op hypotheek + 3 misvattingen over studiefinanciering

Uit een enquête van de bouwmarkt Karwij blijkt dat een meerderheid van de studenten die zelfstandig gaat wonen, minder dan 1000 euro uitgeeft aan meubels, vloer, behang en decoratie.

Mijn budget lag rond de 750 euro, maar aangezien ik ook behang en andere spullen nodig had als een extra boekenkast en beddengoed voor mijn nieuwe kamer, ging ik er toch met circa 10% overheen.

Waarschijnlijk ben je wel benieuwd welke spullen ik allemaal gekocht heb 😅 hieronder staan ze geordend op spullen die ik echt nodig had (zoals een bed) en dingen die niet zo belangrijk waren, maar toch gekocht heb voor decoratie of gemakkelijkheid.

Ook belangrijk om erbij te vertellen: ik heb een 12m2 (niet gemeubileerde) studentenkamer. Ik deel de badkamer, wc en keuken met 6 andere ganggenoten.


Essentiële spullen (mijn kamer)

Dit zijn de spullen die ik gekocht heb voor mijn kamer, omdat ik die echt wel nodig had. Zoals een bed, matras en een set gordijnen. De prijzen staan er ook erbij.

 • 6 Witte behangrollen €89.95
 • 2 Behangrollen met plantjespatroon (Sanders & Sanders) €26.90
 • 1 Bedframe (IKEA NEIDEN) €39.95
 • 2 Latten voor het bed €20
 • 1 Matras €149
 • 1 Prullenbak €3
 • 1 Wasmand (JÄLL) €5
 • 1 Set dekbedovertrek (ÄNGSLILJA) €29.95
 • 1 Hoeslaken €4
 • 1 Set gordijnen (BLÅHUVA) €54,95
 • 1 kledingkast (MALM) €119
 • 1 Bureaustoel (LEIFARNE + ERNFRID) €44.95
 • 1 gordijnroedel (ophangen kleding, RACKA) €10.96
 • Schroeven/onderdelen €23,45
 • 1 Boekenkast (LAIVA) €19,95
 • 1 Bureau (LISABO) €129
 • LED Lamp (LEDARE) €4,99
 • 1 Klok (SLIPSTEN) €7,99

Essentiële spullen bij elkaar opgeteld: €782.98


Niet noodzakelijke spullen

Ik wilde mijn studentenkamer ook een beetje gezellig maken en daarvoor had ik deze spulletjes gekocht.


Niet noodzakelijke (maar wel leuke 😅) spullen bij elkaar opgeteld: €84.85


Totaalbedrag

Nu ik alles bij elkaar opgeteld heb, was ik eigenlijk toch een beetje verbaasd hoeveel ik aan een kamer uit heb gegeven. Namelijk: €867,82. Van tevoren had ik wel ongeveer een berekening gemaakt hoeveel een kamer gaat kosten en ik had dit bedrag al een beetje verwacht, maar toch! Ik had al trouwens wel voor de inrichting van mijn kamer gespaard. Dus ik was al wel op de kosten voorbereid.

Lees ook: Spaardoel halen met behulp van: de 40/60 regel

Mezelf kennende had ik al circa 10% extra gespaard boven het verwachte bedrag, dus het geld had ik dus al liggen. Als je het geld al hebt liggen voor een bepaald doel/reden, is dat erg fijn. Zo ben je van te voren voorbereid en kom je niet in situaties waar je geld te kort hebt.


5 studentenkamer bespaartips

1. Spaar voor jouw eigen kamer

Leen géén geld om jouw kamer in te richten, maar spaar ervoor.

Als je weet dat je over paar maanden op kamers gaat, is het heel fijn dat je geld al hebt liggen om uit huis te kunnen gaan. Naast het betalen van de huur, moet je vaak nog een flink bedrag uitgeven aan het inrichting van jouw kamer.

Niet alle ouders willen en of kunnen jouw kamer betalen. Heel logisch, want als je uit huis gaat, ben je vaak al 18+. Het is tijd dat je voor jezelf gaat zorgen! En dit betekent ook dat je jouw financiële zaken op orde moet krijgen. Een eigen kamer regelen en zelf ervoor betalen is een goede stap richting financiële zelfstandigheid! Bovendien omdat je alles zelf betaalt, mag je zelf lekker weten wat je wel of niet koopt. Jouw ouders kunnen er niet veel van zeggen 😏

Lees ook: Geld besparen: Bespaar meteen geld met deze 24 meteen toepasbare bespaartips!

2. Koop nieuwe gordijnen bij de IKEA

Goedkope gordijnen scoor je bij ikea.nl!

Wist je dat gordijnen echt duur zijn? Zelfs bij de HEMA of Kwantum! Ik had bij deze twee winkels een proefberekening gedaan online en ik kwam bij beide winkels ongeveer uit op €160 (verduisterende gordijnen). Dat de gordijnen zo duur zijn komt voornamelijk dat ze op maat gemaakt moeten worden door iemand. Dit kost natuurlijk tijd en moeite. Hier betaal je voor. Máár! Bij de ikea hebben ze van die kant-en-klare gordijnen. Super handig en spot goedkoop.

Die Ikea gordijnen hebben een standaard afmeting. Vaak zijn die gordijnen wel iets te lang, maar je kunt de extra stof gewoon netjes met jouw schaar afknippen. Hahahha dit is wat ik gedaan had. Die Ikea gordijnen kostten mij €54. Goede deal hé.

3. Vraag eerst wat je nodig hebt aan jouw huisgenoten

Vraag eerst wat je allemaal nodig hebt

Bij de meeste studentenkamers moet je de badkamer, wc en keuken delen. Koop in het begin niet allemaal spullen die je denkt nodig te hebben, want vaak liggen er al spullen die je samen met jouw huisgenoten mag gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een keukenmes, wc borstel etc. Dus vraag eerst aan jouw huisgenoten wat je zelf mee moet nemen, zodat je geen extra dubbele dingen hoeft te kopen.

4. Neem spullen uit jouw oude kamer mee

Neem de spullen die je vaak gebruikt en al in jouw oude kamer hebt staan gewoon met je mee naar jouw nieuwe kamer!

In jouw oude kamer staan vast en zeker nog heleboel handige dingen. Die dingen kun je prima meenemen naar je studentenkamer, aangezien je in de toekomst meer tijd in jouw studentenkamer gaat besteden dan in jouw oude kamer. Kun je die bureaulamp die al thuis staat goed gebruiken in jouw nieuwe kamer? Neem die dan ook mee!

5. Goedkoop = duurkoop

Denk bij het kopen van de spullen na hoe vaak je iets gaat gebruiken.

Je hebt vast weleens van de uitspraak goedkoop is duurkoop gehoord. En dit is vaak ook waar. Voor sommige dingen in jouw kamer kun je beter meer geld uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan een bureaustoel. Op jouw bureaustoel ga je heeeel lang op zitten, dus je kunt beter een stevigere kopen in plaats dan een stoel die al gaat wankelen voordat je erop gaat zitten. Het is zonde (byeee geld) als je na een paar weken weer een nieuwe stoel moet kopen.

Benieuwd naar meer artikelen over geld, studentenleven en persoonlijke ontwikkeling? Dan dan verder:

Growmaster is een geldblog, waarop artikelen te vinden zijn die speciaal voor jongeren geschreven zijn. De blogger en oprichtster van Growmaster weet precies welke onderwerpen jongeren te maken krijgen, omdat ze vrijwel even oud is als 90% van al haar lezers. Ze hoopt met deze blog meer jongeren te bereiken die vragen hebben met betrekking tot financiële en persoonlijke zaken. Benieuwd naar wie hier blogt? Klik door naar “over” en kom achter 🙂
Dit is een blog over: Sparen Werken Student Scholier Geld Beleggen

Laat een comment achter